VTEK: priimdamas sprendimus dėl žmonos darbovietės A. Veryga pažeidė įstatymą | Diena.lt

VTEK: PRIIMDAMAS SPRENDIMUS DĖL ŽMONOS DARBOVIETĖS A. VERYGA PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

Priimdamas sprendimus dėl žmonos darbovietės, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nenusišalino ir taip pažeidė įstatymą, pranešė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). A. Veryga su sprendimu nesutinka, vadina politizuotu ir žada jį skųsti.

„Šioje situacijoje ministras privalėjo nusišalinti, tačiau to nepadarė ir tokiu elgesiu pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas“, – rašoma VTEK sprendime.

Komisija skelbia, kad sveikatos apsaugos ministras 2017 metais priėmė keturis įsakymus, susijusius su jo žmonos darboviete – Kauno klinikomis.

Ministro įsakymais buvo skirtas finansavimas atnaujinti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų įrangą, skirtą gydyti onkologinėmis ligomis sergančius pacientus.

VTEK tyrimo duomenys rodo, kad, dar iki A. Verygai tampant ministru, Sveikatos apsaugos ministerijoje buvo parengtas plano projektas, pagal kurį numatyta šalies gydymo įstaigose atnaujinti spindulinės terapijos įrangą. Tapęs ministru, A. Veryga šį planą patvirtino.

Pagal sudarytą prioritetinę eilę, pirmiausia planuota atnaujinti linijinį greitintuvą Nacionaliniame vėžio institute sostinėje. Toliau sąraše buvo įrašytos Kauno klinikos.

Pagal reikalavimus, teikti spindulinės terapijos paslaugų projektą ES paramai gauti galėjo tik Nacionalinis vėžio institutas. Tačiau, kaip pažymi VTEK,  šiam projektui finansavimą skyrė Švietimo ir mokslo ministerija iš 2017 metų valstybės investicijų programos.

Atsižvelgiant į tai, spindulinės terapijos paslaugų plėtrą nuspręsta įgyvendinti antruoju numeriu prioritetinėje eilėje įrašytose Kauno klinikose.

„2017 metų birželį A. Veryga pasirašė du įsakymus, kuriais nustatė, jog spindulinės terapijos plėtra ir investavimas vykdomas ir šioje gydymo įstaigoje. (...) Kitais dviem – 2017 metų rugsėjį ir gruodį – pasirašytais įsakymais ministras patvirtino iš ES lėšų siūlomų bendrai finansuoti valstybės projektų sąrašą, į kurį buvo įtrauktas ir Kauno klinikų teiktas projektas“, – teigia VTEK.

Ministro A. Verygos žmona Rasa Verygienė LSMU Kauno klinikose dirba gydytoja onkologe. Ministras sutuoktinės darbovietę yra deklaravęs.

„Prieš pradėdamas spręsti interesų konfliktą galintį sukelti klausimą, asmuo privalo apie tai informuoti savo tiesioginį vadovą, nusišalinti ir toliau jokia forma nedalyvauti šio klausimo rengime, svarstyme ar priėmime“, – rašoma VTEK sprendime.

Komisijos teigimu, pažeidimui konstatuoti nėra būtina nustatyti, jog asmuo savo privačius interesus realizavo viešųjų interesų sąskaita. Užtenka to, kad asmuo neįvykdė pareigos nusišalinti.

Ministro patarėja Lina Bušinskaitė BNS trečiadienį sakė, kad A. Veryga šį sprendimą skųs ir tikino, kad ministras nuo galutinio sprendimo nusišalino įstatymų numatyta tvarka.

„Galutinis sprendimas, kuriuo skirtas finansavimas, buvo pasirašytas kito ministro, nes ministras A. Veryga nusišalino. Jį pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis. Jis pasirašė paskutinį įsakymą, pagal kurį paskirstytos lėšos šiai įrangai įsigyti“, – BNS komentavo L. Bušinskaitė.

„Ministras tokį VTEK sprendimą vertina kaip eilinį VTEK politikavimą“, – komentavo patarėja.

Klausiama, ar A. Veryga nusišalino įstatymo numatyta tvarka, informuodamas apie tai ir premjerą Saulių Skvernelį, L. Bušinskaitė vėliau trečiadienį BNS patikslino, kad įsakymas dėl finansavimo skyrimo Kauno klinikoms „buvo pasirašytas kito ministro, (...) nes A. Veryga tuo metu buvo išvykęs į Airiją“.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Nepanašus į protingą

Jo pareiga psichiatrijoj psichus gydyti,o ne ministerijai vadovauti.Na,bet kai,ko gero, dabar valdžioj daugumą reikia nuo tokios ligos gydyti,tai gal ir savo vietoj sėdi.

Vika

Palaikau ministra Veryga. Vilnius visokiais budais stengiasi pakenkti Kaunui. Nenorejo,kad Kaunas darytu kaulu ciulpu transplantacijas onkologiniams ligoniams, viska nori patys apzioti. O Kauno onkologai saunuoliai, vis tik pasieke, kad ir Kaunas atlieka sia procedura. Taip ir su ta iranga - kad tik ne Kaunui. Na ir kas, kad dirba ministro zmona? Juk ne jai, o onkologiniams ligoniams reikalinga sita iranga. Man slykstus tas amzinas karas, kai Vilnius nori viska susigriebti,o tai is viso protu nesuvokiamas elgesys. Palaikau Veryga ir sekmes Kauno onkologams!

Kolega

Išties , Aurelijus pasižymėjo kaip aktyvus visuomenininkas , padorus žmogus , o tapus Ministru jau ne viskas taip sklandžiai klostosi , gal jo aplinkoje ne visai tie žmonės įsimaišė ...Šiuo metu priimti svarbūs politiniai sprendimai Kauno ligoninių konsolidacijoje , tačiau niekas dorai dar nežino kaip ir į ką visa tai pavirs tikrovėje . Žalojantis politikos poveikis , matyt, neišvengiamas ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS