Alytuje apsilankęs prezidentas: ugniagesiai sakė, kad alpo – visa tai nenormalu | Diena.lt

ALYTUJE APSILANKĘS PREZIDENTAS: UGNIAGESIAI SAKĖ, KAD ALPO – VISA TAI NENORMALU

Prezidentas Gitanas Nausėda, kalbėdamas apie dešimt dienų trukusį gaisrą Alytuje, neslepia, kad situacijos likvidavimo metu buvo klaidų. Žmonės, gesinant gaisrą, neturi būti didvyriais savo sveikatos sąskaita, o ugniagesiai-gelbėtojai – aukotis, kamšydami sistemos spragas, pabrėžia prezidentas.

Antradienį į Prezidentūrą sukviesiąs svarbiausių atsakingų institucijų vadovus bei Alytaus savivaldybės atstovus šalies vadovas plataus formato pokalbyje taip pat ragins išsiaiškinti atsakomybes ir nesklandumų, nutikusių gesinant gaisrą, priežastis.

„Manau, kad tai yra visiškai logiškas siekis – kad panašūs gaisrai neatneštų tokių didelių nuostolių, o svarbiausia, kad nereikėtų vėl žmonėms eilinį kartą savo sveikatos ir galbūt net gyvybės rizikos sąskaita rodyti didvyriškumo. Pati sistema turi sumažinti didvyriškumo poreikį, kad visi dirbtų sklandžiai savo darbą ir galima būtų pasiekti maksimalų rezultatą per minimaliai trumpą laiką“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė G. Nausėda.

Kartu prezidentas atkreipė dėmesį, kad tokiose situacijose dirbantiems ugniagesiams-gelbėtojams turi būti užtikrintos normalios sąlygos.

„Neaišku, kokios pasekmės ugniagesių sveikatai bus per ilgesnį laikotarpį, jau vakar su vyrais susitikęs išgirdau, kad ir alpo, ir šiaip sveikatos sutrikdymai buvo dideli, nes tai buvo tikrai ekstremalios sąlygos – ekstremalus karštis, didžiulis valandų kiekis, kurį teko dirbti. Visa tai tikrai yra nenormalu, ir ugniagesiai neturi aukoti savo sveikatos, jie padarė tai dėl to, kad buvo sistemos spragos, kurias teko savo didvyriškumu kamšyti. Tikiuosi, kad ateityje (...) būtinybės žmonėms tapti didvyriais savo sveikatos sąskaita bus sumažintos arba minimizuotos“, – teigė G. Nausėda.

Sprendimas buvo nepakankamas

G. Nausėda pareiškė, kad sprendimas Alytaus padangų perdirbimo gamykloje kilusį gaisrą pripažinti savivaldybės svarbos įvykiu buvo nepakankamas.

Pasak jo, tai įrodė ir Vyriausybės nariai, patys vykę į Alytų stebėti gesinimo darbų.

„Jeigu tai buvo savivaldybės masto įvykis, tai ko tie ministrai ten važinėjo? Ko jie ten važiavo, pasižiūrėti to gaisro? Tai galbūt tada galėjo ramiai sėdėti namie ir žiūrėti televizorių? Bet juk taip tai nebuvo“, – antradienį Žinių radijui sakė prezidentas.

Jeigu tai buvo savivaldybės masto įvykis, tai ko tie ministrai ten važinėjo? Ko jie ten važiavo, pasižiūrėti to gaisro?

Jis pabrėžė, kad gaisras buvo didžiulis, o vėjo krypčiai pasikeitus galėjo būti užterštas ir pats Alytaus miestas.

„Man atrodo, mes čia diskutuojame apie dalykus, apie kuriuos neturėtumėme diskutuoti. Galėtumėme pripažinti, kad tai buvo didelio masto tragedija ir nebekartoti tokių veiksmų ateityje“, – kalbėjo šalies vadovas.

Spalio viduryje Alytaus įmonėje „Ekologistika“ kilęs gaisras užgesintas per dešimt dienų. Dėl įvykio Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse paskelbtos ekstremalios situacijos. Vyriausybinė komisija nusprendė ekstremalios situacijos šalies mastu neskelbti.

Ugnis užgesinta per kelias dienas, bet gaisravietėje ugniagesiai dirbo iki praėjusio penktadienio, nes sudegusios padangos dar smilko ir teršė aplinką.

Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

dar susiteps savo fraką

koks drąsus tas mūsų prezidentas.Galėjo dar kokią savaitė palaukti, kol dūmai visai išsisklaidys

o

Kai jie alpo tuo momentu kur visi buvo,kodel visad kalbama po visko,tam ,kad pakalbet,as irgi galiu pasakyt,kad tai nenormalu,bet kas is to,o monistre tokioj vietoj turetu buti su botais ir spec apranga,o ne su aukstais kulnais ir kostiumeliu,tragiska

Anonimas

Normalu, normalu. Debiliski baudziauninkai isdves, o protingesni emigruos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS