Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI ANTRADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

A. Guogos pasitraukimas. Parlamentaras Antanas Guoga traukiasi iš Seimo. Jis Vyriausiosios rinkimų komisijos paprašė mandatą naikinti nuo sausio 14 dienos. A. Guoga į Seimą išrinktas su opozicine Darbo partija. Jam pasitraukus, į Seimą patektų pirmas po brūkšnio partijos sąraše likęs Artūras Skardžius.

Padėtis JAV:

* Jungtinių Valstijų demokratai inicijavo antrą apkaltos procesą prezidentui Donaldui Trumpui. Demokratai pateikė Atstovų Rūmams rezoliuciją, raginančią viceprezidentą Mike'ą Pence'ą paskelbti, kad D. Trumpas negeba eiti pareigų ir pašalinti jį iš Baltųjų rūmų. Balsavimas dėl rezoliucijos turėtų vykti antradienį vakare. Demokratai taip pat pateikė apkaltos D. Trumpui aktą dėl sukilimo kurstymo. D. Trumpas ir M. Pence'as susitiko Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete, taip siųsdami signalą apie vienybę.

* JAV Federalinis tyrimų biuras perspėjo teisėsaugos struktūras, kad visų 50-ies valstijų sostinėse ir šalies sostinėje Vašingtone planuojama surengti ginkluotų protestų. Jie gali vykti sausio 16-20 dienomis, išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos išvakarėse.  D. Trumpas Vašingtone iki sausio 24-osios paskelbė nepaprastąją padėtį.

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje nustatyti 902 nauji COVID-19 atvejai, mirė 27 žmonės. Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 2155 COVID-19 pacientai, 177 iš jų – reanimacijoje.

* Į Lietuvą atgabenta pirmoji kompanijos „Moderna“ vakcinų siunta, joje – 2,4 tūkst. dozių. Sausį ir vasarį šios vakcinos siuntos Lietuvą turėtų pasiekti kiekvieną savaitę. Lietuvą taip pat jau yra pasiekę daugiau nei 66 tūkst. „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozių.

* Lietuvoje pradėti skiepyti slaugos ir globos įstaigų darbuotojai bei gyventojai. Pirmąja doze globos įstaigos gyventojus ir darbuotojus ketinama paskiepyti per penkias dienas. Lietuvoje slaugos ir globos įstaigose gyvena apie 13 tūkst., o dirba per 8 tūkst. žmonių. Maždaug 40 proc. iš jų jau yra persirgę COVID-19 ir skiepijami nebus.

* Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ ir Oksfordo universitetas pateikė Europos vaistų agentūrai oficialų prašymą suteikti leidimą platinti Europos Sąjungoje jų sukurtą vakciną nuo koronaviruso. ES farmacijos priežiūros tarnyba sprendimą priimti žada iki sausio 29 dienos.

* Latvijoje gruodį fiksuotas 26,9 proc. didesnis mirtingumas nei tą patį mėnesį 2019-aisiais.

* Nepaisant to, kad daugybėje šalių prasidėjo skiepijimas nuo pandeminio koronaviruso, Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad šiemet nepavyks pasiekti „bandos imuniteto“, nes pagaminti ir paskirstyti reikiamą vakcinos dozių kiekį reikės daugiau laiko.

* Graikijos ministras pirmininkas paragino ES priimti standartizuotą vakcinacijos sertifikatą, kuris leistų laisvai keliauti.

Įtarimai P. Gražuliui. Teisinės neliečiamybės netekusiam Seimo nariui Petrui Gražuliui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo. Teisėsauga įtaria, kad P. Gražulis nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų iš įmonės „Judex“ gaudavo turtinę naudą, neteisėtai veikdamas šios bendrovės interesais, siekdamas, kad bendrovei dėl nustatytų pažeidimų nebūtų uždrausta eksportuoti produkciją. Parlamentaras įtarimus atmeta, jis sako, kad tai yra politinė byla.

Strasbūro teismas. Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galėjo būti šališkas, spręsdamas ginčą dėl „Achemos grupės“ smulkiosios akcininkės Marijos Kaminskienės akcijų dalies. Pasak Strasbūro teismo, pagrįstų abejonių dėl nešališkumo sukėlė tai, kad Aukščiausiojo Teismo teisėjai nenusišalino nuo skundo nagrinėjimo, nors buvo pažįstami su tuometiniu „Achemos grupės“ vadovu ir akcininku Romualdu Žadeika bei advokatu Gintaru Balčiūnu.

Nuotolinis posėdis. Antradienį Lietuvos Seimas surengė pirmąjį nuotolinį plenarinį posėdį. Daliai parlamentarų kilo nesklandumų jau tvirtinant darbotvarkę, du Seimo nariai atvyko į posėdžių salę ir piktinosi, kad negali dirbti įprastu būdu.

Protesto akcija. Europos Sąjungos sankcijų paveiktos Druskininkų „Belorus“ sanatorijos darbuotojai susirinko į simbolinę akciją, prašydami centrinės valdžios pagalbos. Jie sako nerimaujantys, kad bankui užblokavus sanatorijos sąskaitas beveik 400 žmonių taps bedarbiais. Seimo nariai po svarstymo pritarė įstatymo projektui, pagal kurį prastovų mokėjimas sanatorijos darbuotojams būtų nutrauktas, o iš darbo išeinantys žmonės gautų tikslines išmokas. Įstatymą ketinama priimti ketvirtadienį. Opozicija ir sanatorijos darbuotojai sako, kad nauja tvarka neišspręstų jų problemų. Vyriausybės atstovai teigia, kad sanatorijos darbuotojai galėtų pereiti dirbti į gydymo ir slaugos įstaigas.

Lėktuvo katastrofa. Indonezijos karinio jūrų laivyno narai surado „juodąją dėžę“ iš oro bendrovės „Sriwijaya Air“ keleivinio lėktuvo, savaitgalį nukritusio į Javos jūrą su 62 žmonėmis. Jos turinys kol kas nežinomas.

Vokietijos tyrimas. Vokietijos policija paskelbė išjungusi pasaulio didžiausią „tamsiojo interneto“ (darknet) prekyvietę, kur jos įtariamas administratorius australas leisdavo prekiauti narkotikais, pavogtų kreditinių kortelių duomenimis ir kenkėjiškomis programomis. Šiaurinio Oldenburgo miesto policijai „savaitgalį pavyko suimti pasaulio didžiausią tamsiojo interneto neteisėtos prekyvietės įtariamą valdytoją“, rašoma prokurorų pareiškime. Prieš uždarant „DarkMarket“, ši platforma turėjo beveik 500 tūkst. vartotojų ir daugiau nei 2 400 prekeivių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS