Ar Lietuvoje skaidrumo bus mažiau? | Diena.lt

AR LIETUVOJE SKAIDRUMO BUS MAŽIAU?

  • 1

ES Teisingumo Teismas nusprendė, kad Lietuvos įstatymo nuostatos prieštarauja bendrijos teisei, praneša LNK.

„Skaidrumo, be jokios abejonės, bus mažiau ir galimybių sužinoti elementarius dalykus, aišku, bus mažiau, – taip į vieną ES Teisingumo Teismo sprendimą reaguoja Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.  – Deklaracijos privalomos pagal mūsų įstatymus, kad nurodytum žmones, dėl kurių gali kilti konfliktas, būtent dėl savo privačių interesų. Vien noras nuginčyti mūsų valstybės susitarimą jau rodo, kad dalis viešųjų įstaigų vadovų, atstovų arba žmonių nesupranta, kas yra viešasis sektorius. Tai didžiausia tos srities krizė.“

ES Teisingumo Teismas neseniai priėmė palankų sprendimą asmeniui byloje, kurioje vienos viešosios įstaigos vadovas nesutiko pateikti privačių interesų deklaracijos, nors pagal įstatymą privalėjo tai padaryti.

„Yra pažeistas įstatymas, reikalaujantis deklaruoti privačius interesus. Sutiko su tokiu sprendimu kreiptis į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydamas panaikinti sprendimą. Vilniaus apygardos administracinis teismas kreipėsi į ES Teisingumo Teismą“, – teigė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovas Tomas Čaplinskas.

ES Teisingumo Teismas paskelbė, kad kai kurios viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos prieštarauja ES teisei.

„Yra asmenų grupių, kurioms viešumas ar skaidrumas gali būti didesnis jų asmens duomenų požiūriu. Yra kitų asmenų grupių, kurios atskleidimas nėra toks svarbus“, – akcentavo teisininkas Gintautas Bartkus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Pasak Žurnalistų sąjungos primininko, atsiranda rizika, kad ateityje, prisidengiant bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, deklaracijas apie šeimos narius vengs teikti ir su politika susiję asmenys.

„Pradedant gydymo institucijomis, organizacijomis, baigiant švietimo srityje dirbančiomis organizacijomis, jos ir dabar susijusios su politikais, ir jeigu valstybė pradėtų slėpti įstaigų vadovų, žmonių artimiausius ryšius, galimus konfliktus, pirma, ką jie galėtų nuslėpti, – savo draugystę su tam tikrais politikais. Tai pirmas žingsnis į nepotizmą ir korupciją“, – pažymėjo D.Radzevičius.

Anot teisininkų, šiuo metu taikoma tvarka iš tikrųjų yra perteklinė.

„Šaudome iš patrankos į visus. Nežiūrėdami nei kokie interesai, nei jų svarba“, – teigė G.Bartkus.

Viešųjų ir privačių interesų deklaracija lengvai užpildoma internetu. Tiesa, pasak specialistų, net ir šiuo metu neaišku, ar visi žmonės, kurie privalo pildyti deklaraciją, tai ir daro.

ES Teisingumo Teismas atkreipė dėmesį, kad bendrijos teisėje numatytas išsamus ir baigtinis sąrašas atvejų, kai asmens duomenų tvarkymas gali būti laikomas teisėtu ir kad šis teisinis pagrindas turi atitikti viešojo intereso tikslą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O kada

jis buvo isviso!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS