A. Bilotaitė: situacija pasienyje stabili, tačiau migrantų daugėja | Diena.lt

A. BILOTAITĖ: SITUACIJA PASIENYJE STABILI, TAČIAU MIGRANTŲ DAUGĖJA

Situacija Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje stabili, tačiau migrantų, bandančių patekti į Lietuvą, daugėja, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Šiuo metu situacija prie Baltarusijos ir Lietuvos pasienio yra stabili, incidentų neužfiksuota, mūsų pareigūnams neteko panaudoti nei specialiųjų priemonių, nei specialiųjų veiksmų“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Vis dėlto, jos teigimu, migrantų, bandančių neteisėtai patekti į Lietuvą, daugėja.

„Stebime tam tikras tendencijas – neteisėtų migrantų skaičius tikrai didėja, šiuo metu paros vidurkis yra apie 130. Lyginant su praeita savaite, prieš įvedant nepaprastąją padėtį, tas skaičius yra ženkliai didesnis“, – teigė A. Bilotaitė.

„Taip pat matome, kad neteisėtų migrantų grupės yra ženkliai didesnės, siekiančios net iki 80 asmenų. Atsiranda bandymų patekti kitose vietose, šiuo atveju – per Žagunio užkardą“, – pridūrė ji.

Ten tikrai įtempta. Matome didžiules grupes. Koncentruojasi dideli migrantų skaičiai prie pasienio kontrolės punktų.

Gintaro Žagunio užkarda atsakinga už pasienio ruožą vadinamoje Dieveniškių kilpoje. Anot ministrės, čia stebimi aktyvūs Baltarusijos pareigūnų veiksmai įstumti migrantus į Lietuvą.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad visiems apgręžiamiems migrantams pasieniečiai įteikia humanitarinius paketus.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, pirmame etape suformuota 2 tūkst. tokių paketų, planuojama, kad toliau jų bus iki 5 tūkst. Vis dėlto, jie įteikiami pagal poreikį, kadangi ne kiekvienas migrantas juos ima.

„Pagalba yra suteikiama“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Pasak jos, kitokia situacija Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

„Ten tikrai įtempta. Matome didžiules grupes. Koncentruojasi dideli migrantų skaičiai prie pasienio kontrolės punktų“, – pasakojo A. Bilotaitė.

Jos teigimu, Minsko režimas gali reaguoti į Europos Sąjungoje svarstomas papildomas sankcijas, tačiau Lietuvos pareigūnai yra pasiruošę įvairiems scenarijams.

Prieglobstis suteiktas septyniems migrantams

Prieglobstis iki šiol suteiktas septyniems neteisėtai į Lietuvą patekusiems migrantams, pranešė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Jau yra išnagrinėta 2576 prašymai ir liko išnagrinėti 584 prašymus. Prieglobstis suteiktas septyniems asmenims. Tikimės, kad ir toliau sėkmingai mes nagrinėsime prašymus“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Jau yra išnagrinėta 2576 prašymai ir liko išnagrinėti 584 prašymus. Prieglobstis suteiktas septyniems asmenims.

Ji taip pat teigė, kad šiuo metu į Lietuvą atvykę konsulai iš Irako, kurie padės grąžinti į šalį pusšimtį neteisėtai į Lietuvą patekusių irakiečių.

„Turime 76 neteisėtus migrantus, norinčius grįžti į savo tėvynę, iš jų apie 50 yra būtent iš Irako. Irako konsulai padės mums greitai sutvarkyti dokumentus ir tuos žmones grąžinti“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų. Neteisėta migracija išaugo vasarą.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Praėjusią savaitę pasienyje su Baltarusija įvesta nepaprastoji padėtis.

Turkija yra pažadėjusi atsiųsti 60-90 km koncertinos

Turkija yra pažadėjusi atsiųsti 60-90 km aštrios vielos ritinių – vadinamosios koncertinos, teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Turime informacijos, kad Turkija yra pažadėjusi mums atsiųsti apie 60-90 kilometrų koncertinos, kuri taip pat padės aktyvinti mūsų darbus“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Jos teigimu, fizinio barjero statybos pasienyje su Baltarusija vyksta „labai aktyviai ir intensyviai, nutiesta apie 86 km koncertinos.

Fizinis barjeras – koncertinos ritiniai piramidės principu ir keturių metrų aukščio tvora su vielos spirale viršuje – įrenginėjamas siekiant apsisaugoti nuo neteisėtos migracijos.

Praėjusią savaitę buvo įrengta apie 70 km koncertinos ir 500 metrų tvoros.

Pirmieji 100 km tvoros turėtų būti įrengti iki kitų metų balandžio pabaigos. Visą fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija ketinama įrengti iki kitų metų rugsėjo.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

R. Liubajevas: į teritoriją neįleista apie 230 asmenų

Į teritoriją, kur paskelbta nepaprastoji padėtis, iki šiol neįleista apie 230 asmenų, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Iki 12 valandos turėjome apie 230 asmenų, kurie dėl įvairių priežasčių nebuvo įleisti į teritoriją, kur paskelbta nepaprastoji padėtis. Dabar negalėčiau konkrečiai pasakyti, kokios kategorijos tai buvo asmenys, tačiau dauguma pažeidimų buvo susiję su bandymu patekti į teritoriją, kur paskelbta nepaprastoji padėtis, be leidimų ar be priežasties“, – pirmadienį žurnalistams sakė pasieniečių vadas.

Jo teigimu, „pakankamai didelei“ asmenų kategorijai buvo išduotas vienkartinis leidimas.

„Tai yra vietiniai gyventojai, tie piliečiai, kurie dirba toje teritorijoje. Iš tikrųjų tokių asmenų yra labai daug. Tokiems asmenims nereikėtų kreiptis kiekvieną kartą vykstant į tą teritoriją. Šiam momentui negaliu pateikti konkrečių duomenų, kiek papildomai leidimų išduota“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Jis taip pat sakė, kad tranzitas keliais, kurie kerta pasienio ruožą, yra leidžiamas – kito kelio rinktis nereikia.

Pasienyje su Baltarusija nepaprastoji padėtis įvesta praėjusią savaitę.

Ji galioja pasienio ruože ir penki kilometrai nuo jo bei migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Gerve

Nejaugi neaisku ,kad vyksta aktyvus musulmonu penktosios kolonos kurimas Europoje. Ateis laikas kai dar daugiau susilygins gyventoju ir tikybinis balansas ir gavus is ten signala vyks karas ,norint uzimti Europa pasinaudojant tikybiniais klausimais . Gal kam nors neaisku ,kad beveik visi gyvenantys Europoje eis prie krikscionis . Taigi turite pavyzdzius kaip Prancuzijoje pragyve daugybe metu ir naudojesi prancuzu svetingumu ejo deginti masinu namu ir t.t.t

Deivis

Stabiliai progresuojanti, stabiliai daugėja

cha

Kur problema ,juk konservai turėjo guminių kulkų savo žmonėms ,tai dabar gali ir zarazas su guminukėm pavaišinti ,nieko čia tokio ...klausikite Kubiliaus ,jis žino ,kur tos kulkos..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS