Didėja lietuvių pasitenkinimas demokratija | Diena.lt

DIDĖJA LIETUVIŲ PASITENKINIMAS DEMOKRATIJA

Per pastarąjį mėnesį 5 procentiniais punktais padaugėjo respondentų, kurie yra patenkinti tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija (50 proc.). Kiek mažesnė dalis (45 proc.) apklaustųjų vis dėlto buvo nepatenkinti demokratijos veikimu šalyje.

Lyginant su respondentų atsakymais prieš metus (2018 metų liepą) patenkintų demokratija šalyje padaugėjo net 15 procentinių punktų (prieš metus 35 proc. buvo tuo patenkinti ir 56 proc. nepatenkinti).

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, dažniau patenkinti jaunesni nei 50 metų žmonės, miestų gyventojai, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu bei su vidutinėmis (701-1200 eurų) ir didžiausiomis (perš 1200 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį, specialistai ir tarnautojai ir besimokantis jaunimas, dirbantys valstybiniame sektoriuje, dešiniųjų pažiūrų gyventojai.

Daugiau už kitus demokratijos veikimu šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 700 eurų), pensininkai bei bedarbiai ir namų šeimininkės, lenkų ir rusų tautybių gyventojai, kairiųjų pažiūrų gyventojai.

Demokratijos veikimu šalyje daugiau yra patenkinti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (60 proc. patenkinti), Laisvės partijos (60 proc.), Lietuvos laisvės sąjungos / liberalų (55 proc.), partijos Tvarka ir teisingumas (54 proc.) bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (53 proc.) rinkėjai, o labiausiai nepatenkinti yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (59 proc. nepatenkinti) ir Darbo partijos (53% proc.) rinkėjai. 

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" liepos 15-29 dienomis atlikto tyrimo metu apklausti 1003 Lietuvos gyventojai (nuo 18 metų ir vyresni), apklausa vyko 111 atrankos taškų. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

H

Kuo maziau demokratijos, tuo lietuviams jos atrodo daugiau. Ar lietuviams , ar ziniasklaidai su valdzia? Melas liejasi ....

didziausi demokratai tai

jankiai,iszude milijonus indenu, uzgrobe ju zemes, vot tai demokratai,mokykites

Geras darbas

Ateini į ligoninę pereini per palatas ir apklausi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS