Ministrė: sudegusi padangų masė iš Alytaus bus išvežama į Šiaulius | Diena.lt

MINISTRĖ: SUDEGUSI PADANGŲ MASĖ IŠ ALYTAUS BUS IŠVEŽAMA Į ŠIAULIUS

Sudegusi padangų masė iš padangų perdirbimo gamyklos gaisravietės Alytuje bus išvežama į Šiaulius, teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

„Šiuo metu suorganizuotas išvežimas, jau likviduojami padariniai ir sudegusią padangų masę „Toksika“ išveš į Šiaulius“, – socialdemokratų frakcijos posėdyje Seime trečiadienį sakė ministrė.

„Pradėti likvidavimo darbai, masė dar smilksta. Aš kaip pilietė, pasakysiu, kad tikrai žmonės sunerimę, tas kvapas, pasikeitus vėjo krypčiai, juntamas – ir suodžių, ir smalkių. Ir dabar visos pastangos dedamos ir mes talkiname savivaldybei, kad likviduotume padarinius ir Alytus tos smarvės kuo greičiau atsikratytų“, – teigia R. Tamašunienė.

Kaip BNS sakė valstybės valdomos įmonės „Toksika“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas, iš degusios padangų perdirbimo gamyklos Alytuje pirmiausia gali tekti išvežti apie 300 tonų sudegusios padangų masės.

„Ten yra įvairių atliekų. Pirmoje stadijoje kalbame apie degėsių masę, kuri yra užgesinta ir iš jos dūmai jau neberūksta. Juos reikia išvežti ir sutvarkyti, kad ir ugniagesiams būtų vietos kitiems darbams“, – sakė įmonės vadovas.

„Mes vakar nuvykome, apsižiūrėjome. Mūsų akimis, tų degėsių yra apie 300 tonų maždaug. Jų yra įvairiose patalpose“, – pridūrė jis.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu laukiama cheminio tyrimo rezultatų bei leidimo išvežti atliekas iš teisėsaugos arba valstybės institucijų.

„Kadangi vyksta tyrimas, prokuratūra turėtų duoti leidimą viską tvarkyti. Sutarimas tvarkyti atliekas yra preliminarus, mes laukiame leidimo“, – tvirtino A. Dirvinskas.

Pasak jo, degėsius planuojama išgabenti į Šiaulių rajone esantį pavojingųjų atliekų sąvartyną, kuriame yra ir jų deginimo įrenginys.

„Ten mes spręsime, kaip galutiniai sutvarkyti tuos degėsius, bet degusios įmonės sandėliuose mes dar matėme ir daug likusių apdegusių padangų, bet jų mes netvarkome. Mano akimis, jas tvarko kitos įmonės“, – teigė A. Dirvinskas.

Anot „Toksikos“ vadovo, kol kas sunku paskaičiuoti, kiek kainuos degėsių išvežimas ir sutvarkymas.

„Mes per mėnesį deginame apie 800 tonų įvairių atliekų. 300 tonų degėsių iš Alytaus yra nemažai, bet mes sandėliuosime ir kiekvieną dieną kažkiek tvarkysime“, – sakė „Toksikos“ generalinis direktorius.

Pasak A. Dirvinsko, išvežti 300 tonų degėsių iš Alytaus gali prireikti 30 konteinerių, tačiau degusioje gamykloje yra ir kitų atliekų.

„Ten daug užteršto vandens yra, apdegusių gelžbetoninių konstrukcijų. Kažkokią dalį užteršto vandens mes irgi tvarkome“, – teigė A. Dirvinskas.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo praėjusio trečiadienio naktį.

Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta. Vėjo nešami teršalų debesys yra pavojingi žmonių sveikatai ir gamtai.

Ekstremali situacija paskelbta Alytaus mieste ir Alytaus rajone.

Ugniagesiams žada premijas ir atostogas

Padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ Alytuje gaisrą gesinę ugniagesiai sulauks premijų, papildomų atostogų ir sveikatos patikrinimo be eilės, žada vidaus reikalų ministrė.

Tai Rita Tamašunienė trečiadienį pranešė per opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos posėdį.

Anot jos, pirmiausia nutarta patikrinti visų gaisravietėje dirbusių pareigūnų sveikatą be eilės, ir jeigu reikės, užtikrinti reabilitaciją.

„Su vadovybe kalbamės suteikti ir papildomų atostogų, taip pat bus įvertinti visų dirbusių gaisre ugniagesių nuopelnai tiek premijomis, tiek apdovanojimais“, – sakė ministrė.

Kokio dydžio premijų pareigūnai gali tikėtis, ji nenurodė.

R. Tamašunienė pranešė, kad gesinti gaisrą buvo pasitelktos šešių savivaldybių pajėgos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tai

prie ko čia jūs ?

A

Geriau y salcinykus:)

malkit

tas padangas ir tieskit pesciuju takus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS