J. Šiugždinienė apie mokytojų trūkumą: šiuo metu mokyklos ieško apie 600 pedagogų | Diena.lt

J. ŠIUGŽDINIENĖ APIE MOKYTOJŲ TRŪKUMĄ: ŠIUO METU MOKYKLOS IEŠKO APIE 600 PEDAGOGŲ

Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia, kad mokyklos šiuo metu ieško maždaug 600 pedagogų. Ministrės atkreipia dėmesį, kad, kaip ir ankstesniais metais, labiausiai trūksta matematikos, fizikos, chemijos dalykų mokytojų.

„Vasara yra toks metas, kai paprastai mokyklos ieško mokytojų. Situacija kai kuriose srityse yra sudėtinga, tai yra prioritetinės sritys, kuriose mes taip pat dedame visas įmanomas pastangas, kad mokytojų skaičiai augtų“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė J. Šiugždinienė.

Labiausiai, pasak ministrės, trūksta matematikos, fizikos, chemijos dalykus mokančių pedagogų.

„Turime visi suprasti, kad tose srityse trūksta ne tik mokytojų: trūksta inžinierių, trūksta IT specialistų. Tai būtent tie žmonės, kurie mokyklose mokosi aukščiausiu lygiu fiziką, chemiją, matematiką, biologiją. Taigi, čia sritys irgi konkuruoja, pokyčiai reikalingi bendrojo ugdymo sistemoje tam, kad mes turėtume daugiau mokytojų“, – akcentavo ji.

Turime visi suprasti, kad tose srityse trūksta ne tik mokytojų: trūksta inžinierių, trūksta IT specialistų.

J. Šiugždinienė atkreipė dėmesį, kad mokyklos šiuo metu ieško maždaug 600 pedagogų.

„Mes esame patys atidarę duomenų bazę ir raginome visais kanalais mokyklas skelbtis, nes pamatėme, kad ne visos mokyklos skelbia, kiek mokytojų ir kokių mokytojų mums reikia. Todėl labai sunku žinoti, labai sunku tiems vaikams, kurie mokosi tose mokyklose kreiptis dėl galimos sutarties“, – sakė ministrė.

J. Šiugždinienės pažymėjo, kad pirmaisiais metais po pedagogikos studijų baigimo mokytojais įsidarbina maždaug 50 proc. absolventų.

„Maždaug pusė jų važiuoja dirbti į rajonus arba regionus, o kiti lieka pagrindiniuose miestuose“, – informavo ministrė.

„Bet mes daug tikimės iš profesinių studijų, matome poslinkį, kad vyresni mokytojai ateina į mokyklas ir renkasi pedagogo kelią jau apgalvotai, nes, reikia pabrėžti, mokytojų Lietuvoje jau yra pakankamai, skaičiai yra dideli, mums tiek pilnai užtektų, tačiau tik dalis iš jų ateina į mokyklas, dar mažesnė dalis jų važiuoja į rajonus ar mažesnius miestelius dirbti mokytojais. Ir taip pat tose prioritetinėse srityse jų yra mažiau negu kitose srityse, kuriose mums mokytojų tikrai netrūksta“, – taip pat akcentavo ji.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad ŠMSM taip pat mokykloms skiria papildomas lėšas, kurios gali būti panaudotos mokytojų pritraukimui, skatinimui. Lėšos skiriamos dviem srautais, pasak jos, viena dalis jau buvo skirta pavasarį, kita dalis bus skirta rudenį.

Savo ruožtu  ŠMSM viceministras Ramūnas Skaudžius akcentavo, kad į pedagogikos studijas studentai taip pat yra viliojami padidintomis stipendijomis skirtomis tiems, kurie turės sudarytą sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir bus įsipareigoję baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato.

„Priimtas sprendimas, kad šiais metais pirmą kartą yra padidintos stipendijos tiems, kas iš anksto sudarys sutartį su savivaldybe, su mokykla ir tokiu būdu įsipareigos dirbti bent tris metus per penkių metų laikotarpį bent 0,7 etato. Tai irgi vienas iš žingsnių, kuris jau yra priimtas“, – akcentavo R. Skaudžius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>>>Mokytoajai,už.....\\\\\.../////

Kolega klysti,mokytojai per 10 metų tiek "užsidirba",kad jau visam likusiam gyvenimui gana,tai ir tinginiauja,po pasaulį keliauja.____Mano sesers žentas xem.mokytojas,Suomijoje per atostogas padėklus paremontuoja,tai ką,jau milijonierius,nesusišneku.___Linksmai gyvemam,ar ne?

Mokytojai ,už niekingą atlygį

paversti moksleivių "teisių" ir jų krepšelio pastumdėliais.

G

Reikia šį klausimą spręsti taip, kaip buvo išspręstas klausimas su mokyklų direktoriais - įvesti kadencijas. Iš kart išsisprendė - turbūt pusė mokyklų liko be direktorių. Įvedus kadencijas mokytojams neliktų ir jų tuo pačiu ir susijusių problemų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS