Kazlų Rūdoje – galimas smurtas prieš darželinukus: direktorė atsitvėrė tylos siena | Diena.lt

KAZLŲ RŪDOJE – GALIMAS SMURTAS PRIEŠ DARŽELINUKUS: DIREKTORĖ ATSITVĖRĖ TYLOS SIENA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Praėjusios savaitės pabaigoje visuomenę sukrėtė skandalas Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje. Savivaldybę pasiekė tėvų skundas dėl nederamo pedagogų elgesio vienoje ikimokyklinukų grupėje. Vėliau viešoje erdvėje pasklido ir vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas galimas smurto atvejis. Po skandalo mokyklos direktorė Lina Laužaitienė atsitvėrė tylos siena – nei į mero Manto Varaškos, nei į žurnalistų skambučius neatsako. 

Portalo žurnalistams M. Varaška teigė, kad apie netinkamą pedagogų elgesį su vaikais Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje jis buvo informuotas raštiškai.

„Skundas buvo atsiųstas keliems adresatams, mačiau, kad prisegta ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba, Švietimo skyrius, mokyklos administracija. Skunde buvo pakankamai detaliai kalbama apie galimai nederamą elgesį prieš vaikus, nekultūringi išsireiškimai iš mokytojos ar mokytojų pusės, baudimai. Buvo rašoma, kad vaikai yra verčiami kažką daryti, jeigu nepaiso nurodymų – ar kampe stovėti, ar būti tualete. Buvo įvardinta nemažai teiginių, kurie neturėtų būti derantys su mokytojo kultūra. Tačiau nebuvo nurodytos konkrečios pavardės, tiesiog buvo įvardinta, kad tai vyksta mokykloje. Po pusdienio atėjo laiškas su vaizdo įrašu, kuris vėliau buvo paskleistas ir viešoje erdvėje. Skundas dėl situacijos mokykloje susijęs su šiais dviem epizodais“, – situaciją komentavo Kazlų Rūdos savivaldybės meras.

Atsitvėrė tylos siena

Buvo rašoma, kad vaikai yra verčiami kažką daryti, jeigu nepaiso nurodymų – ar kampe stovėti, ar būti tualete. Buvo įvardinta nemažai teiginių, kurie neturėtų būti derantys su mokytojo kultūra.

Portalo žurnalistai bandė susisiekti su Kazlų Rūdos pradinės mokyklos administracija, tačiau nei penktadienį, nei savaitės pradžioje į skambučius niekas neatsakė. M. Varaškos teigimu, su mokyklos direktore jam asmeniškai taip pat vis dar nepavyko pabendrauti.

„Skambinau mokyklos vadovei prieš viešą pareiškimą feisbuke jos adresu, bet man susisiekti nepavyko. Taip pat per šias dienas negavau jokių jos skambučių arba mėginimų pasidalinti situacija. Nenoriu plačiau komentuoti, kaip tai vertinu iš savo pusės. Aš norėjau su ja aptarti mūsų, kaip tarybos narių aptartą situaciją, su tais duomenimis, kuriuos turėjome kovo 12 dieną, tačiau neturėję galimybės pasikalbėti su direktore, viešai pateikėme savo poziciją, jog matome pagrindą moralinės atsakomybės prisiėmimui ir savo pareigų įvertinimui“, – kalbėjo pašnekovas.

Socialiniame tinkle, kaip ir minėjo M. Varaška, patalpintas viešas kreipimasis į Kazlų Rūdos pradinės mokyklos direktorę. „Pradinės mokyklos vadovę Liną Laužaitienę kviečiu prisiimti moralinę atsakomybę. Ši nuomonė suderinta su tarybos narių dauguma. Tarnybinės įstaigos vadovo atsakomybės vertinimas bus pradėtas pirmadienį. Todėl kol kas kas teigti, jog buvo padaryti tarnybinės veiklos pažeidimai, negaliu. Vis dėlto, nelaukiant šio tyrimo vykdymo dėl trunkamų smurto apraiškų mažamečių vaikų atžvilgiu; neužtikrintos saugios mokyklos aplinkos; nereagavimo į kilusį skandalą; nebendradarbiavimo su savivaldybe, neatsiprašymo viešai konkretaus nuskriausto vaiko, kitų vaikų ar jų tėvelių, raginu pradinės mokyklos vadovę įvertinti susiklosčiusią padėtį ir palikti pareigas“, – feisbuke praėjusią savaitę rašė meras.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Nesulaukus žinių iš mokyklos vadovės, pirmadienį savivaldybės atstovai planuoja imtis veiksmų. Pirmiausia, pasak mero, L. Laužaitienei bus išsiųstas klausimynas. „Bus prašoma nedelsiant atsakyti, kokių priemonių ji ėmėsi ir imsis dėl smurto arba patyčių prevencijos mechanizmo užtikrinimui įstaigoje. Bus klausiama, kodėl nebuvo savo laiku reaguota į vaizdo įrašą, kuris, berods, yra metų senumo su užfiksuotu galimu smurtu prieš vaiką. Klausiama, ar yra nušalinti kiti darbuotojai, kurie dalyvavo smurto scenose. Klausiama, ar yra rastas pakaitintis auklėtojas tai vaikų grupei, kuriai užsiėmimus vedė jau nebedirbanti mokytoja. Yra ir daugiau klausimų, jie visi suderinti su Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Prašyme labai greitų atsakymų“, – tvirtino Kazlų Rūdos savivaldybės meras.

Smurtas užfiksuotas prieš metus?

Raginu pradinės mokyklos vadovę įvertinti susiklosčiusią padėtį ir palikti pareigas.

Kaip teigė pašnekovas, vaizdo įrašas galimai buvo nufilmuotas prieš metus. Tačiau tuomet kyla klausimas – kodėl tėvai dėl nepriimtino pedagogų elgesio į institucijas nesikreipė anksčiau? „Mes irgi mėginame aiškintis, bet gali būti taip, kad vaizdo įrašas buvo parodytas visai neseniai ir jis buvo nufilmuotas ne tėvų, o kito darbuotojo, kuris pasyviai dalyvavo smurto scenoje ir nesiėmė jokių veiksmų. Sakau „galimai“, nes tai mes taip pat bandysime išsiaiškinti per savo prizmę. Teisėsaugos organai, manau, dirba savo linkme, vertindami vieno ar kelių žmonių elgesį. Mes bandome aiškintis šią situaciją per tarnybinės atsakomybės pusę – ar tikrai galėjo būti, kad vaizdo įrašas nufilmuotas kur kas anksčiau vieno iš įstaigos darbuotojų, kurie taip pat turėjo nedelsiant imtis priemonių, kad smurtas būtų sustabdytas“, – kalbėjo pašnekovas.

Pirmadienį, kaip informavo M. Varaška, „Zoom“ aplinkoje vyks susitikimas su vaikų tėvais ir mokyklos administracija, bus keliamas tėvams aktualus klausimas – ar vaikai gali jaustis saugūs ugdymo įstaigoje.

„Taip pat šiandien savivaldybėje pradėtas mano sudarytos komisijos tyrimas dėl galimo įstaigos vadovės tarnybinio nusižengimo įvertinimo. Paskutinis žingsnis, kuris bus priimtas savaitės eigoje – dėl įstaigos išorinio vertinimo pagal Vaiko teisių apsaugos rekomendacijas. Įvertinsime, kokią instituciją arba įstaigą galime pasitelkti iš šalies, kuri galėtų nuspręsti ar analizuoti, kaip per šiuos ir praėjusius metus buvo užtikrinimas vaikų saugumas, socialinis gerbūvis šioje įstaigoje“, – vardijo meras.

Mantas Varaška/V. Skaraičio (Fotobanko) nuotr.

„Darbuotoja, kuri buvo įvardinta kaip galimai smurtavusi prieš vaiką, mano žiniomis, įstaigoje nebedirba. Mes tiksliai nežinome, ar ji iš įstaigos pasitraukė savo noru, ar buvo atleista darbdavio valia. Nežinome tikslaus Darbo kodekso straipsnio, nes, kaip ir minėjau, įstaigos vadovė kol kas šios informacijos mums nepateikė“, – kalbėjo M. Varaška.

Mokykloje toks atvejis – pirmas

Pagrindinis vaiko teisių gynėjų tikslas buvo kuo skubiau užtikrinti vaikams saugią aplinką, išsiaiškinti situaciją ir pasiūlyti pagalbą.

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Dovilės Burbaitės teigimu, specialistai pranešimą apie galimą smurto atvejį ugdymo įstaigoje gavo iš vaikų tėvų. „Informaciją apie galimą smurto atvejį Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius kovo 8 dieną gavo iš tėvelių. Kadangi informacija susijusi su pačiais mažiausiais ir pažeidžiamiausiais, vaiko teisių gynėjai reagavo nedelsiant. Pagrindinis vaiko teisių gynėjų tikslas buvo kuo skubiau užtikrinti vaikams saugią aplinką, išsiaiškinti situaciją ir pasiūlyti pagalbą. Gavus pranešimą apie galimą mažamečių vaikų teisių ugdymo įstaigoje pažeidimą, vaiko teisių gynėjai tą pačią dieną kreipėsi į šią įstaigą dėl saugios aplinkos vaikams užtikrinimo“, – informavo specialistė.

„Stengtasi kuo skubiau susitikti su tėveliais, pabendrauti dėl situacijos, išklausyti vaikus. Šiuo metu jau susitikta su didžiąja dalimi ikimokyklinio ugdymo grupę 2019-2020 metais lankiusiais ir šiemet lankančiais vaikais ir jų tėvais. Suteikta visa informacija apie nemokamos pagalbos galimybes Kazlų Rūdoje. Skyriaus duomenimis, kai kurie iš tėvų jau kreipėsi psichologinės pagalbos. Atsižvelgiant į tai, jog minėtos Kazlų Rūdos pradinės mokyklos steigėjas yra savivaldybė, vaiko teisių gynėjai pateikė Švietimo skyriui rekomendacijas dėl tolimesnių veiksmų bei pagalbos organizavimo vaikams, tėvams, pagal poreikį – pedagogams ir prevencijos priemonių“, – vardijo D. Burbaitė.

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius Kazlų Rūdoje informacijos apie galimai netinkamą elgesį su vaikais šioje mokykloje anksčiau nebuvo gavęs. „Tokie atvejai, kai pranešama apie galimai netinkamą elgesį ikimokyklinėse įstaigose mūsų regione yra itin reti. Tačiau, kadangi kalbame apie mažamečius, pačius pažeidžiamiausius, tai kiekvienas toks atvejis yra itin skaudus. Kviečiame tėvelius būti dėmesingais vaikų emocijoms, elgsenai ir, bent menkiausiam nerimui kilus, kreiptis pagalbos“, – teigė specialistė.

Policija pradėjo tyrimą

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis portalo žurnalistus informavo, kad policija dėl galimo smurto atvejo pradėjo ikiteisminį tyrimą. „Kovo 8 dieną policija gavo informaciją iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistų apie galimus smurto atvejus Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje. Pareigūnai iš karto ėmėsi atitinkamų veiksmų – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo“, – įvardijo policijos atstovas.

Už šį nusižengimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Joana

Mero pinklės su jam nepalankiais pavaldiniais.

Kopustas.

Manau jog Gerai daro jog tuos vaikus taip Aukleja, vaikai yra Isdyke, Pasiute, su jais kitaip ir Nesigauna, Neveltui yra tokia Patarle, LENK MEDI KOL JAUNAS.

Galimai

Veiksmas vyko prieš metus.Tai susikibo moterytės už kažką ir pakišo viena kitą .Taip ,kelti ranką prieš vaikus negalima , šito neteisinu , bet čia ar nebus kažkoks kerštas ,tai kur pranešėja ar pranešėjas buvo visus metus ,laukė progos .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS