Klimatologas: pagerinti šilumos rekordai – šiltėjančio klimato atspindys | Diena.lt

KLIMATOLOGAS: PAGERINTI ŠILUMOS REKORDAI – ŠILTĖJANČIO KLIMATO ATSPINDYS

Vilniuje ir Varėnoje pagerinti temperatūros lapkričio 4-osios rekordai, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Vilniuje pirmadienį užfiksuota 14,5 laipsnio šilumos – vienu laipsniu buvo viršytas 1968 ir 1996 metais fiksuota aukščiausia tos dienos temperatūra.

Varėnoje oras sušilo iki 15,4 laipsnio šilumos. Ankstesnis lapkričio 4-osios rekordas čia buvo fiksuotas 1968 metais – 14,6 laipsnio.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba taip pat skelbia apie pirmadienį iškritusį pavojingą lietų, daugiausia – vakarų ir šiaurės Lietuvos regionuose.

Smarkiausias lietus fiksuotas Telšių meteorologijos stotyje – per 12 valandų čia iškrito 19,9 milimetro lietaus, taip pat gausiai lijo Naujojoje Akmenėje, Biržuose, Laukuvoje, Radviliškyje bei Klaipėdoje.

Krituliai laikomi pavojingu reiškiniu, kai per 12 valandų ar trumpesnį laikotarpį jų iškrenta 15–49 milimetrai.

Klimatologas: tai – šiltėjančio klimato atspindys

Pasak klimatologo Donato Valiuko, tiek tokie šilumos rekordai, tiek fiksuojami pavojingi krituliai kyla dėl klimato kaitos.

„Tai yra šiltėjančio klimato atspindys. (...) Klimato kaita neša ekstremalesnius orus ir jų besikaitaliojimą, kai šalis keičiasi su šiluma, bet ta šiluma ir jos rekordai yra kur kas dažnesni ir tai ypač jaučiama šaltuoju metų laikotarpiu“, – BNS sakė klimatologas.

Klimato kaita neša ekstremalesnius orus ir jų besikaitaliojimą, kai šalis keičiasi su šiluma, bet ta šiluma ir jos rekordai yra kur kas dažnesni ir tai ypač jaučiama šaltuoju metų laikotarpiu.

Anot jo, lapkričio 4-ąją užfiksuoti šilumos rekordai yra anomalūs, tačiau lapkričio pradžios pastaraisiais metais dažniausiai būna šiltos.

„Kad ir kokį rekordą beturėtumėm, tai neįprasta, tai – anomalu. Temperatūros buvo labai aukštos, bet lapkričio pirmojoje pusėje yra buvę anksčiau, kad virš 10 laipsnių šilumos oras sušyla. Praėjusiais metais lapkričio pirmos dienos buvo pakankamai šiltos“, – teigė D. Valiukas.

„Tokių šaltų lapkričio pradžių, kokios buvo kelios dešimtys metų atgal, mes jau turbūt neprisimenam“, – pridūrė jis.

Pasak klimatologo D. Valiuko, stiprūs lietūs dažniausiai būdingi šiltajam metų laikui.

„Nėra tai dažnas reiškinys. Tie stiprūs, intensyvūs lietūs labiau šiltuoju metų laikotarpiu – pavasarį, vasarą, ankstyvą rudenį. O kai tokie reiškiniai būna vėlyvą rudenį, tai – pakankamai aukštos temperatūros pasekmė“, – sakė klimatologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

CHA: "Vilniuje pirmadienį užfiksuota 14,5 laipsnio šilumos – vienu laipsniu buvo viršytas 1968 ir 1996 metais fiksuota aukščiausia tos dienos temperatūra" - tuomet tų auto tiek nebuvo; TIEK reikėjo 'pastangų' kad pasiektume tai kas JAU kažkada buvo! Taip kad - limpa mums makaronai, limpa... o kam tai naudinga? :/

B. B. d.

Bus šykna visiems

SUSIJUSIOS NAUJIENOS