Kukliai primena: kantriai lauksiu tavo deklaracijos | Diena.lt

KUKLIAI PRIMENA: KANTRIAI LAUKSIU TAVO DEKLARACIJOS

  • 2

Atkreipdama dėmesį į vyresnių žmonių problemas, Maltos ordino pagalbos tarnyba (maltiečiai) žmonių, kuriais rūpinasi lūpomis, sako: „Kantriai lauksiu tavo deklaracijos“. Jie prašo skirti jau sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį maltiečiams, kurie vargstančiais seneliais rūpinasi daugybę metų. Maltiečiai nuolat prisideda prie 2 320 senyvo amžiaus žmonių, patyrusių artimųjų netektis, nepriteklių, ligas, kasdienybės palengvinimo ir kviečia visuomenę nelikti abejingą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, 2023 m. už 2022 m. mokestinį laikotarpį 1,2 proc. paramą skyrė 455 479 žmonės – tai maždaug trečdalis Lietuvos dirbančiųjų. Paskirta suma yra 29 mln. eurų, o dar 35,4 mln. eurų liko nepaskirti. Šie skaičiai sufleruoja, kad visuomenės įsitraukimas galėtų būti didesnis – tai puiki proga nemokamai prisidėti prie pagalbos vargstantiems. Maltiečiai skatina kuo didesnį gyventojų skaičių pateikti deklaraciją ir skirti 1,2 proc., pateikusiajam prašymą tai nieko nekainuoja, o maltiečiams šios paramos vertė – milžiniška: surinktos lėšos leidžia maltiečiams vykdyti savo įsipareigojimus visus metus.

Šiemet maltiečiai kalba apie jautriausią veiklos sritį – pagalbą vienišiems skurstantiems senoliams. Jų žodžiais ir žvilgsniais maltiečiai kreipiasi į visuomenę ir kviečia kartu įveikti senų žmonių skurdą ir atskirtį.

Močiutei Verutei iš Utenos 90 metų, pakalbinta ji graudinasi: „Viena gyvenu. Sriuba – didžiausia pagalba. Kai buvome dviese, geriau buvo.“ Tai žodžiai apie neseniai palaidotą mylimą dukrą. Ji turėjo sunkią negalią, nesikėlė iš lovos, Verutė ją kaip kūdikį slaugė 50 metų. Lengva nebuvo, bet buvo dviese. Ir maltiečiai padėjo – šilta sriuba į jų namus atkeliauja jau septinti metai. Kol duktė buvo gyva, veždavo dvigubas porcijas, kad abiem užtektų. Dabar, po netekties, senolei kaip duonos kasdienės reikia palaikymo ir paguodos – juk ne kiekvienas gali išklausyti skaudžias motinos, palaidojusios savo vaiką, emocijas.

Kitas maltiečių veišinimo kampanijos herojus – Pranciškus. Maltiečių globojamam senoliui 85-eri, jo gyvenimo istorija – liūdna, net tragiška. Žmona jau mirusi, o vienintelis sūnus dar visiškai jaunas prieš beveik 30 metų žuvo. Pranukas, taip jį meiliai vadina Viduklės maltiečiai, vengia kalbėti apie gyvenimą. Savų namų neturi, gyvena vienas pas svetimus, iš Lietuvos emigravusius žmones. Du kartus per savaitę, pasipuošęs kostiumu, jis ateina pas maltietes, kurios verda sriubą, su termosu. Kartais čia pat vietoje ir pavalgo – vis ne vienas... „Man daug nereikia, – tikina Pranas. – To termoso maltiečių sriubos man dviem dienoms užteks. Žmonių pasiilgstu.“

„Kasdien susiduriame su mūsų globojamų senolių žvilgsniais, bendraudami išgirstame daug skaudžių išgyvenimų. Kiekvieną kartą sunku tą senelį palikti vieną. Todėl ir mūsų pasirinkta šių metų 1,2 proc. idėja skirta susimąstyti apie tai, kiek kartais maži mūsų žingsniai gali turėti įtakos”, – sako Edvinas Regelskis, maltiečių generalinis sekretorius.

Šiomis istorijomis organizacija siekia parodyti, kokia gyvybiškai reikalinga pagalba Lietuvos senoliams. „Jums – tai tik 1,2 proc., o seneliams – net 1,2 proc. Jie kantriai laukia visų dirbančiųjų užpildytos deklaracijos ir paraiškos skirti 1,2 proc. Maltos ordino pagalbos tarnybai“, – skelbiama organizacijos pranešime.

Paramos gavėjo identifikacinis kodas (numeris) – 190740859. Paramos gavėjo pavadinimas – Maltos ordino pagalbos tarnyba. „Nepalikime mūsų senelių ir kurkime jų gyvenimo pokytį kartu“, – sako maltiečiai.

Daugiau informacijos, kaip skirti 1,2 proc., galima rasti čia: maltieciai.lt/12-proc-parama.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Absurdas

PRIE KO CIA MANO DEKLARACIJA JEI VALSTYBE NESUGEBA UZTIKRINTI ORAUS PENSININKU GYVENIMO?

Nuomonė

Ar nejaučia valstybės vadovai gėdos dėl skurstančių senolių. Tai jų pareiga,kad žmogus,atidirbes visą gyvenimą gautų tokią pensiją,kad galėtų gyventi oriai, neprašydamas išmaldos,kuri žemina žmogaus orumą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS