Kūrėjai piktinasi: sustabdytas prašymų išmokai gauti registravimas | Diena.lt

KŪRĖJAI PIKTINASI: SUSTABDYTAS PRAŠYMŲ IŠMOKAI GAUTI REGISTRAVIMAS

Lietuvos kultūros tarybai (LKT) trečiadienį pranešus apie skiriamas vienkartines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, jau ketvirtadienį viešojoje erdvėje pasklido nustebusių kūrėjų pranešimai, kad prašymų gauti išmoką registravimas yra sustabdytas sulaukus 880 kūrėjų paraiškų.

Vis dėlto patys LKT atstovai tikina, kad prašymų registravimo sustabdymas – techninis sprendimas, siekiant įvertinti jau gautų prašymų pagrįstumą ir reikalingų lėšų jiems sumą.

Seimo narys ir solistas Vytautas Juozapaitis neslėpė nuostabos, kad prašymai gauti vienkartinę išmoką neberegistruojami.

„Šiandien vos prieš kelias valandas kultūros ministras pasigyrė, kad padidino pinigų sumą kultūrai gaivinti, o kita ranka stabdo netgi paraiškų priėmimą, nes, suprask, niekas nesitikėjo , kad tų „prašančiųjų menininkų“ yra tiek daug... Nėra apmaudžiau ir ciniškiau, kuomet vaikui pasiūlai saldainį, o jis, išsivyniojęs iš gražaus popierėlio, randa akmenuką...“, – feisbuke ketvirtadienį rašė V. Juozapaitis.

Tokiu LKT sprendimu stebėjosi ir parlamentaras, Seimo Kultūros komiteto narys Vytautas Kernagis.

Šiandien vos prieš kelias valandas kultūros ministras pasigyrė, kad padidino pinigų sumą kultūrai gaivinti, o kita ranka stabdo netgi paraiškų priėmimą.

„Tik kultūros ministras pasididžiuoja, kad pagaliau aplenkėme estus ir dabar kultūra Lietuvoje bus finansuojama „labiausiai pasaulyje“ – tuo pat metu stabdo vienkartinių išmokų savarankiškai dirbantiems kūrėjams prašymų priėmimą, nes... Nes apsiskaičiavo. Nemanė, kad tiek menininkų Lietuvoje yra...“, – rašė feisbuke V. Kernagis.

LKT atstovas: tai – techninis sprendimas

Eltos kalbintas LKT administracijos direktorius Mindaugas Bundza paaiškino, kad vienkartinės išmokos savarankiškai dirbantiems asmenims programos kūrėjai iš anksto buvo apskaičiavę, jog projektui numatyta 750 tūkst. eurų suma patenkintų maždaug 800 kūrėjų prašymus.

„Mes ir finansavimo sąlygose buvome nurodę, kad šioje programoje išmokos bus svarstomos pirmumo tvarka – tol, kol programoje bus lėšų. Kadangi mes žinojome, ir tai buvo aišku iš anksto, kad tų prašymų galėsime patenkinti apie 800, gavę daugiau prašymų nei 800, procesą sustabdėme ir pranešėme, kad darysime administracinę patikrą tų gautų prašymų“, – paaiškino M. Bundza.

Vis dėlto LKT administracijos vadovas patikino, kad, jeigu resursai leis, prašymų registravimas vienkartinei išmokai gauti bus atnaujintas.

„Jeigu matysime, kad yra galimybė patenkinti papildomų prašymų – jei kažkokie prašymai ankstesni neatitiks reikalavimų ir panašiai, mes paskelbsime papildomą galimybę pateikti tuos prašymus“, – teigė M. Bundza.

Pasak jo, iki sustabdymo gautus prašymus dabar tikrins LKT ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), tačiau tai, M. Bundzos tvirtinimu, neturėtų trukti ilgai.

„Dar priklausys nuo VMI, nes tikrinsime, ar tikrai pagal tas individualias veiklas, kurios nurodytos, kūrėjai veikia. Tai yra techninis dalykas. Per kiek laiko VMI patikrins, man sunku pasakyti, bet pirminėje konsultacijoje sakė, kad apie vieną darbo dieną užtruktų“, – sakė M. Bundza, pridūręs, kad kūrėjai atnaujintos informacijos apie tolimesnį programos vykdymą turėtų sulaukti vėliausiai pirmadienį.

Kaip skelbiama programos apraše, „Vyriausybei paskelbus ekstremaliąją padėtį ir karantiną ir (ar) dėl to apribojus ar draudžiant kultūros įstaigų lankymą, kultūros paslaugų teikimą ir (ar) kultūros renginių organizavimą, programa siekiama kompensuoti savarankiškai dirbančių asmenų pajamų praradimus“. Ketvirtadienį spaudos konferencijoje dalyvavęs kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas savo ruožtu pasidžiaugė, kad, pasak jo, šiuo metu Lietuvos parama kultūros sektoriui yra didžiausia Baltijos šalyse.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

,

KVSI aunas kultūros sostinė yra pilna "menininkų" ir jų vadybininkų kuriems reikia padėti.

heeeh

kokiu ismoku tinginiams! kokius jie mokescius moka,kai kurie su patentais dirba tai tie minimaliai moka,kai kurie su autorinem,tiems beveik puse atskaito mokesciams,bet esme dauguma nerengia jokiu personaliniu parodu,retai dalyvauja ar isvis nedalyvauja bendrose parodose,o tariama mena paverte komercija, uztat lt pilieciai nebelanko parodu galerijose nes niekam neidomios niurios tepliones ar komercine keramika,o skulpturu isvis neliko

SUSIJUSIOS NAUJIENOS