L. Linkevičius apie „Liublino trikampį“: tai ne dirbtinis formatas | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS APIE „LIUBLINO TRIKAMPĮ“: TAI NE DIRBTINIS FORMATAS

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad pasirašyta „Liublino trikampio“ deklaracija tarp Lietuvos, Lenkijos bei Ukrainos turi ne tik praktinę, bet ir geopolitinę prasmę. Pasak L. Linkevičiaus, „Liublino trikampis“ teiks paramą Ukrainos reformų procesui, perduodant įgytą Lenkijos ir Lietuvos patirtį.

„Šis formatas tikrai nėra dirbtinis, o labai natūralus. Mes pastaruoju metu turime daug renginių, kurie susiję su istorija. Primenu, tai ir 1863 m. didvyrių perlaidojimas, kai atvyko atstovų tiek iš Ukrainos, tiek iš Lenkijos, Baltarusijos. Tai buvo įspūdingas įvykis. Taip pat neseniai dalyvavome Žalgirio mūšio 610 metų minėjime. Pernai 450 m. buvo Liublino sutarčiai, kai buvo susikūrusi didžiausia Europoje valstybė. Tai taip pat yra istorija, todėl tų šimtmečių bendradarbiavimo dvasia kuriasi ir šių dienų projektai. Jie turi labai aiškią praktinę prasmę, ir ne tik politinę, bet ir geopolitinę prasmę. Mes įtraukiame Ukrainą į procesus, nuo kurių priklauso jos integracija į ES ir NATO. „Liublino trikampis“, manau, siunčia aiškią geopolitinę žinutę, kad mes išnaudosime ką esame sukūrę ir bendradarbiausime su Ukraina, įtraukiant ją į procesus“, – Eltai sakė jis.

„Šiuo metu vyksta agresija prieš Ukrainą, vyksta karas. Nuo pirmadienio galioja paliaubos. Ukraina vykdo reformas ir visai neseniai pasirašė susitarimą dėl makroekonominės pagalbos iš ES. Tai tokie einamieji reikalai. Stengiamės ukrainiečiams kur galima padėti bei patarti“, – sakė ministras.

Liepos 28 dieną Liubline (Lenkijoje) vyko Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame bus aptarta saugumo situacija regione, Ukrainos reformų procesas. Ministrai taip pat pasidalino nuomonėmis apie Rusijos veiksmus regione, situaciją Baltarusijoje prieš prezidento rinkimus.

L. Linkevičius kartus su kolegomis Jaceku Czaputowicziumi ir Dmytro Kuleba pasirašė susitikimo deklaraciją, kuria šalys sutaria steigti „Liublino trikampį“.

„Liublino trikampio“ tikslas – skatinti, plėsti ir stiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje, atsakant į bendras grėsmes regione, gilinti trišalius karinius ir gynybos ryšius visiškai išnaudojant NATO ir Europos Sąjungos (ES) teikiamą potencialą, toliau plėsti ekonominį ir socialinį bendradarbiavimą, vystyti ES Rytų partnerystės iniciatyvą bei paramą Ukrainos reformų procesui, perduodant įgytą Lenkijos ir Lietuvos patirtį. Įgyvendinant deklaraciją bus rengiami reguliarūs ministrų trišaliai susitikimai ir Užsienio reikalų ministerijų atstovų konsultacijos.

Ministrai taip pat apsilankė Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendros brigados štabe Liubline, susitiko su jos vadais, karininkais ir kariais, taip paminėdami brigados štabo formavimo pradžios metines.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Klaus

koki suda nesa sitas "visur tinkantis"? Neturime mes jokiu rysiu su slaviska rytu Europa neturime.

istorijos

nesuklastosi komsomolec?...

Linkevičiui

Nevisprotis nuo kada su slavais kas nors gavosi iš istorijos pasimokink.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS