Ministras: rusakalbėse mokyklose galėtų būti didinamas lietuvių kalbos pamokų skaičius | Diena.lt

MINISTRAS: RUSAKALBĖSE MOKYKLOSE GALĖTŲ BŪTI DIDINAMAS LIETUVIŲ KALBOS PAMOKŲ SKAIČIUS

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas mano, kad siekiant gerinti rusų tautinės mažumos ugdymą, rusakalbėse mokyklose galėtų būti padidintas lietuvių kalbos pamokų skaičius. Jis pabrėžia, kad pokyčių reikia tam, jog besimokantieji rusų kalba vėliau galėtų geriau integruotis į visuomenę.

„Galime pažiūrėti ir į pradinį ugdymą – lietuvių kalbos pamokų mokiniai (rusakalbėse mokyklose – ELTA) turi maždaug 30 proc. mažiau negu lietuviakalbėse mokyklose. Suprantame, kad lietuviakalbėse mokyklose besimokantys mokiniai dažniau šeimoje, socialinėje aplinkoje kalba lietuviškai ir turi gerokai daugiau lietuvių kalbos pamokų“, – Žinių radijui teigė G. Jakštas.

„Tuo metu rusakalbėse mokyklose turi mažiau lietuvių kalbos pamokų, visi kiti dalykai yra taip pat nelietuviškai, o vėliau taikome vienodą standartą ir visgi tikimės, kad ir jie galės dirbti lietuvių kalba, laikyti egzaminus“, – sakė ministras.

Todėl, pabrėžė G. Jakštas, pokyčiai rusų tautinės mažumos mokyklose yra reikalingi. Paklaustas, ar vienas iš pokyčių galėtų būti lietuvių kalbos pamokų skaičiaus didinimas, ministras patikino, kad taip.

Pokyčių tikrai reikia.

„Matome, kad (rusakalbių mokinių – ELTA) pasiekimai yra prastesni, kainuoja daugiau, bet rezultatas brangesnis. Vaikai sunkiau gali save realizuoti. Tiek matome iš egzaminų laikymo, tiek vėliau įsidarbinant, kad gerokai mažesnė dalis dirba aukštos kvalifikacijos darbus. Tad pokyčių reikia“, – teigė G. Jakštas.

„Pokyčių tikrai reikia, o kokie jie bus konkrečiai, planuojame pristatyti kitą savaitę“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas sausio pradžioje Eltai teigė ieškantis teisinių būdų palaipsniui atsisakyti rusų tautinės mažumos švietimo įstaigų. Visgi vėliau ministras patikslino, kad uždaryti tautinių mažumų mokyklų neplanuojama.

Pirmą kartą Lietuvoje šios diskusijos užvirė prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje. Prie jų grįžta ir paaiškėjus, kad Latvijoje ir Estijoje jau vyksta paskutinis rusų mokyklų reformos etapas – per kelerius metus jos turės pereiti prie visų dalykų mokymo atitinkamai latvių ir estų kalba.

Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rugsėjį teigė, kad tokie pokyčiai Lietuvoje neplanuojami.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Tai kada jie lietuviškai VISKĄ mokinsis?

Nu tą patį jau daug metų šneka - stipriname lietuvių k mokymą rusiškose mokyklose, didinam pamokų skaičių, blablabla.. Paaiškėjo, jog nieko nebuvo daryta - priešingai, buvo stengiamasi, kad tik tuteišiai, ar rusai moksleiviai lietuviškai visai neišmoktų. Dabar tą patį kalba - didinsim lietuvių k mokymą. Pakalbės ir vėl nieko nepadrys. Juokdariai. Neturi būt tokio dalyko, kaip slaviškos mokyklos. Arba gali būt, bet visos pamokos lietuviškai, vadovėliai lietuviški. Jokių čia klausimų negali kilt, seniai nebe sovietų sąjunga, o laisva Lietuva.

Lietuvoje valstybinė kalba privaloma

Būtina palaipsniui pereiti tik prie mokymosi lietuvių kalba.Kitatautis,gyvenantis Lietuvoje,privalo mokėti VALSTYBINĘ kalbą.

uždaryti

šitas mokyklas nedelsiant !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS