Net ir uždraudžiami Kremliaus propagandą skleidžiantys kanalai randa kelią atgal į visuomenę | Diena.lt

NET IR UŽDRAUDŽIAMI KREMLIAUS PROPAGANDĄ SKLEIDŽIANTYS KANALAI RANDA KELIĄ ATGAL Į VISUOMENĘ

  • 5

Lietuvoje pastebima tendencija, kad Kremliaus propagandą skleidžiantys kanalai ieško vis naujų būdų, kaip pasiekti vartotojus. Sustabdžius prieigą prie portalų, netrukus atsiranda keli tų portalų klonai. Pavyzdžiui, spuniknews.lt dabar veikia sputnik.lt adresu. Kaip su tuo kovoti LNK reportaže vyko pokalbis su Žurnalistų etikos inspektore Gražina Ramanauskaite.

– Ką stebite dabar?

– Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba daugiausia stebi internetinę erdvę bei popierinę spaudą.

– Kaip ta stebėsena vyksta ir kaip vykdomas užkardymas, jeigu ten matote, kad situacija nėra gera?

– Įstatymuose yra numatytos galimybės ir funkcijos. Gyvename demokratinėje visuomenėje, veikiame pagal demokratines taisykles. Galioja Seimo patvirtintas vyriausybės nutarimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo, pagal kurį Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba bei policija gali teikti privalomus nurodymus interneto prieigų tiekėjams dėl galimybės stabdyti dezinformacinius portalus, bet ne ilgiau nei 72 valandom. Stabdyti ilgesniam laikui galima tik su teismo leidimu. Žmonės dirba fiziškai, turime monitoringo sistemą, kurią reikėtų tobulinti. Taip pat stebime ne tik portalus, kurie yra identifikuoti. Pagrindiniai dezinformacijos platintojai Lietuvoje yra labai gerai žinomi. Taip pat stebime ir socialinius tinklus. Dezinformacija, kuri sklinda daugiausia socialiniuose tinkluose feisbuke arba youtube yra labai sunkiai susekama, nes informacinės technologijos yra patobulintos ir dezinformacija yra informacinio karo dalis. Jei anksčiau buvo orientuojamasi į spaudą, vadovėlius, tai šiandien informacinių technologijų pagalba dezinformacija sklinda kur kas greičiau, nes veikia ir robotai, ir algoritmai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kalbant apie LRT tyrimą, yra nustatyti net su tuo susiję asmenys. Ar tai reiškia, kad bus lengviau sustabdyti propagandą?

Gyvename demokratinėje visuomenėje, veikiame pagal demokratines taisykles.

– Nemanau, kad bus lengviau sustabdyti, nes gyvename demokratinėje visuomenėje, kurioje yra gerbiama saviraiškos laisvė. Šiuo metu įstatymo leidėjas skubos tvarka patobulino visuomenės informavimo įstatymą, pagal kurį yra numatytos greitesnės galimybės ir procedūros kreiptis į teismą. Dėl interneto anksčiau visuomenės informavimo įstatymas nenumatė galimybių Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai kreiptis į teismą. Egzistuoja tam tikri procedūriniai dalykai, bet kreipiantis į teismą reikalingi įrodymai, argumentai, tyrimai, patvirtinti vertimai iš rusų kalbos į valstybinę kalbą. Teismai laikosi procedūrų, nes kiekvienas sprendimas gali būti skundžiamas ir gali turėti tam tikros reputacinės žalos ir pačiai valstybei. Visuomenės kritinio mąstymo ugdymui yra svarbu žinojimas, kad egzistuoja tam tikros svetainės ir veikėjai ir kad nereikėtų skelbiamos informacijos imti už gryną pinigą, kad tai yra propagandiniai šaltiniai.

– Ar bandėte aiškintis, kaip tokių propagandą skleidžiančių kanalų veikia daro įtaką visuomenės jai atsparumui?

– Tarnyba tokių tyrimų nėra dariusi. Galbūt ateityje panašius tyrimus atliks. Šioje srityje būtų tikrai įdomi visuomenės apklausa. Tačiau ir be tyrimų rezultatų yra aišku, kad propaganda yra orientuota į rusų kalbą vartojantį regioną bei asmenis, kurie linkę tikėti sąmokslo teorijomis, yra nepatenkinti valdžios sprendimais, nepatenkinti ES, valstybės institucijomis, NATO, mažesnio išsilavinimo žmones bei kritinio mąstymo stokojančius asmenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Donatas

Propoganda, teliavizija, roditi, matiti ...anonimas - proto guru.

jo

nes musu ir kiti kanalai tai tipo nepropogandiniai , kiekvienas pucia savo duda

Anonimas

Teisingai nes per musu Lietuviska teliavizija ner ka ziurieti visalaika rodo meksikietiskus muilo burbolus arba senus amerikosu filmus ir tuos kas met suka tuos pacius Lietuvos teliavizija ira didelis sudas jau tada geriau ziureti Dickower arba animal planet tik NE LIETUVISKUS KANALUS AISKU TAI IRA GAILA KAD TAIP IRA TEISIBE!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS