Padės rasti pagalbą: vaikų globos centrus sujungė informacinė sistema | Diena.lt

PADĖS RASTI PAGALBĄ: VAIKŲ GLOBOS CENTRUS SUJUNGĖ INFORMACINĖ SISTEMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje ketvirtadienį pristatyta globos centrus jungianti informacinė sistema – internetinis portalas, kuri turėtų pagerinti teikiamų paslaugų prieinamumą.

„Lietuvai tai yra svarbu, todėl, kad Lietuva yra kelyje į tą šventą tikslą – Lietuva be vaikų globos namų. Kad ji taptų tokia šalimi, ji turi turėti globos alternatyvas – ne tik institucijas, bet ir fizinius globėjus, profesionalius globėjus, budinčius globotojus“, – pristatyme žurnalistams sakė viceministrė Vilma Augienė.

Pasak projekto vadovės Rugilės Ladauskienės, sukurtas internetinis portalas padės globėjams, globotojams ir kitiems teikiamas paslaugas padaryti prieinamesnes, taip pat informaciją lengviau ras ir institucijų darbuotojai.

„Supratom, kad turime sukurti tokį įrankį, kuris padėtų žmonėms susivokti ir darytų paslaugas prieinamesnes“, – teigė projekto vadovė Rugilė Ladauskienė.

Portale bus galima rasti reikalingus kontaktus, budinčiųjų globotojų skaičių savivaldybėse, jų prižiūrimų vaikų skaičių, taip pat yra galimybė pasidalinti įspūdžiais apie suteiktos pagalbos efektyvumą.

„Bet kuris Lietuvos pilietis, pavyzdžiui, ketinantis globoti ar įvaikinti, gali užeiti ir matyti kontaktus ir žmones, kurie dirba jo savivaldybėje globos ir įvaikinimo labui“, – kalbėjo projekto vadovė.

Pristatyme dalyvavusi globėja ir įmotė Marija Bogušienė augina tris dukras, viena iš jų yra globojama, kita – įvaikinta.

Labai pagelbėjo globos centras, nes žinojau, kur kreiptis, turėjau telefoną ir man padėjo psichologas iš globos centro.

Moteris teigė, kad internetinis portalas padės paprasčiau rasti reikiamus kontaktus ir kreiptis pagalbos.

„Esu nuolatinė globėja, tai man neteko dar juo naudotis, bet manau, kad jis yra informatyvus, patogus ir reikalingas, nes ir patiems darbuotojams pamatyti, kuriame rajone ko trūksta“, – sakė M. Bogušienė.

Ji pridūrė, kad internetiniame portale jai svarbiausi yra pagalbą teikiančių specialistų kontaktai.

Moteris taip pat teigė, kad ir jai pačiai buvo reikalinga psichologinė pagalba, nusprendus imtis globėjo pareigos.

„Labai pagelbėjo globos centras, nes žinojau, kur kreiptis, turėjau telefoną ir man padėjo psichologas iš globos centro (...) Man labai reikėjo to palaikymo iš svetimo žmogaus, iš specialisto“, – kalbėjo moteris.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, internetiniam portalui skirta 20 tūkst. eurų, taip pat kas mėnesį iki 2022-ųjų bus skirta po 200 eurų jo išlaikymui.

Pasak viceministrės V. Augienės, pasibaigus projektui, portalą, kurį sukūrė ir palaiko informacinių technologijų įmonė „BTT Cloud“, bus bandoma išlaikyti.

Globos centrai – socialines paslaugas teikiančios įstaigos, kurių tikslas – užtikrinti psichologinę, konsultacinę, teisinę pagalbą įvaikintiems vaikams, globėjams, budintiems globotojams ir jų prižiūrimiems vaikams ir kitiems su tuo susijusiems asmenims.

Šiuose centruose, esančiuose visose savivaldybėse, pagalbą teikia apie 400 įvairių sričių specialistų.

Globos centrams ketverių metų laikotarpiui, iki 2022-ųjų, iš viso skirta 13 mln. eurų, dalį projekto finansavo valstybė, dalį – Europos Sąjunga.

Ministerijos duomenimis, globos namuose šiuo metu vis dar gyvena apie tūkstantį vaikų iki 14 metų. Iš viso juose yra apie 1,9 tūkst. vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS