Pamaldos per Velykas priklausys nuo epidemiologinės situacijos savivaldybėse | Diena.lt

PAMALDOS PER VELYKAS PRIKLAUSYS NUO EPIDEMIOLOGINĖS SITUACIJOS SAVIVALDYBĖSE

Šv. Velykų laikotarpiu bažnyčiose neplanuojama imtis papildomų ribojimų, pamaldos vyks ten, kur naujų atvejų skaičius neviršys 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų, BNS sakė Vyskupų konferencijos atstovas.

„Sprendimų nėra kažkokių planuojamų, yra taip, kaip ir buvo nuspręsta, kad tose savivaldybėse, kur naujų užsikrėtimų per 14 dienų skaičius viršija 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų, ten mišių nebus. Šiuo metu štai Vilniaus arkivyskupija išplatino apie savo rajonus, toliau Širvintų rajonas, Marijampolės rajonas“, – BNS sakė Vyskupų konferencijos Generalinio sekretoriaus padėjėjas kunigas Mykolas Sotničenka.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos kancleris Vitalijus Mockus taip pat sakė, kad pamaldos su tikinčiaisiais visoje šalyje nėra atšaukiamos, išskyrus ten, kur epidemiologinė situacija yra blogiausia: Vilniaus miesto ir rajono, Švenčionių rajono ir Visagino savivaldybėse.

Klebonams nurodyta, kad jie turi užtikrinti dalyvių skaičių, atstumų laikymąsi, kad būtų dezinfekcinio skysčio, kad kaukes visi dėvėtų.

Anksčiau apie sprendimą stabdyti pamaldas Vilniaus miesto ir rajono, Širvintų bei Švenčionių rajonų ir Visagino savivaldybėse pranešė Vilniaus arkivyskupija.

Katalikų parapijose, kuriose pamaldos tęsiamos, galios esama tvarka, jog vienam žmogui turi tekti 20 kv. metrų ploto.

„Klebonams nurodyta, kad jie turi užtikrinti dalyvių skaičių, atstumų laikymąsi, kad būtų dezinfekcinio skysčio, kad kaukes visi dėvėtų“, – sakė M. Stoničenka.

Kai kuriose parapijose, pasak jo, vykdoma išankstinė registracija, kitose reguliuojamas ateinančių tikinčiųjų skaičius, rengiama daugiau mišių. Tuo tarpu šventinimai, pavyzdžiui, verbų ar maisto šv. Velykoms, bus atliekami kitu laiku, ne po mišių, kad tikintieji nesibūriuotų.

„Kai kurie žmonės ateina į bažnyčią per Velykas norėdami tik maistą pasišventinti. Tai maisto šventinimas gali būti vykdomas atskirai: raginame, kad žmonės tada stebėtų mišias nuotoliniu būdu, o jeigu nori maistą pasišventi, ateitų kažkada dienos metu, paprašytų klebono ir klebonas tikrai pašventintų maistą. Lygiai tas pats yra su verbomis net ir tose parapijose Vilniaus mieste, rajone, kur nebus pamaldų, irgi tas pats: verbos bus šventinamos, bet atskirai nuo mišių, visą dieną, kad nesibūriuotų“, – sakė Vyskupų konferencijos atstovas.

„Pasitikime žmonėmis, prašome, kad ne tik kunigai būtų atsakingi, bet ir patys žmonės būtų atsakingi“, – pridūrė jis.

Dėl koronaviruso pandemijos pamaldos su tikinčiaisiais bažnyčiose sustabdytos pernai gruodžio 16-ąją, tačiau nuo vasario vidurio daugumoje savivaldybių jas imta atnaujinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

varnas

vienos liko nesprendžiamos problemos kas nori eina ir randa kelia nereikia pagunda versti krikščioniško jausmo juk tik eikite ten busite ir ižpažinti ir komunija laiku bus suteikta, nereikia ašaru , kas tiki tikės gyvybes sveikatos palaimos atgailos patepimo gaus aš ne pirmutinis ir ne paskutinis esu viska atlikes o dabar esu dėkingas šv jezui devui kad esu sykiu ir nuo tykibos aš napasitrauksiu kaidėkui yra suterėjo sutverta ką radau per savo gyvenimo tėvu seneliu proseneliu išsakyta ir palikta tokio gerio gyvenimo praeiti ką radau gymes tą paliksiu po mirties o išpažinti ir eiti bažnyčios kunigu klausau ir pripažystu, juk tikybai per amžius tikėjo ne tokio lygio ponai ir fundatoriai, bažnyčias statydavo o mes dabartiniai matai esame tokie protingi kad nusisukti spėjom nuo jezaus krystaus pasaulis visas tiki ir nesamoniu nesako , o kas pas mus, kokius komentarus rašo juk rusijoj bolševikai bažnyčias srogdino o dabar atstato ir pripažysta ,ačiu kad suprato tikyba, šventa rašta, diekui

Patikslinimas >> nacionalizatoriams

Nieko nereikia uždaryti. Tegu stovi, juk tai paveldas, menas, architektūra ir t.t. Gi pamaldas ir toliau galima rodyti nuotoliniu būdu, internetu, ypatingomis progomis - per TV, kam reikės - pasižiūrės, pasiklausys. Išpažintis galima atlikti per Skype ar Messenger'į, sakramentus - per Zoomą, o pasmilkyti kvepalų ar vandens ant galvos užsipilti galima ir patiems, be zakristijono pagalbos.

nacionalizuoti baznycios turta

Laikas baznycias uzdaryti amzinai. Gi ne viduramziai, kad mulkinti buka Lietuvos valstieciu - darbininku klase.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS