Paminėtas Lietuvių konferencijos šimtmetis | Diena.lt

PAMINĖTAS LIETUVIŲ KONFERENCIJOS ŠIMTMETIS

Seime paminėtas Lietuvių konferencijos, pasiryžusios atkurti Lietuvos valstybę, šimtmetis.

1917 m. rugsėjo 18–22 dienomis Vilniuje posėdžiavę įvairių šalies vietovių bei luomų atstovai sutarė, kad Lietuva turi būti nepriklausoma ir išrinko 20 Lietuvos Tarybos narių, kurie vasario 16-ąją ir įtvirtino šalies nepriklausomybę. Šiandien kelionę pradėjo knyga „Pasižadėjimas Lietuvai“, kurioje visi norintieji galės parašyti savo moralinį įsipareigojimą Tėvynei.

1918 m. vasario 16-ąją šių signatarų parašai įtvirtino Lietuvos nepriklausomybę. O išrinkti jie buvo 1917 m. rugsėjį vykusioje konferencijoje. Ir, kaip tuomet rašė signataras Petras Klimas, nepriklausoma Lietuvos valstybė atrodė kaip fantastinė vizija. Tačiau konferencijos dalyviai buvo vieningi – jų tėvynė turi būti nepriklausoma.

„Konferencija išrinko tarybą, kuri tapo vienintele arba pagrindine ir tarptautiniu mastu pripažinta taryba spręsti Lietuvos ir lietuvių tautos ateities klausimams“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Antanas Kulakauskas.

Istorikas Antanas Tyla teigia, tarp pačių konferencijos dalyvių tuomet daug diskusijų nebuvę. Tačiau už jos ribų aistros virė, mat į konferenciją nebuvo pakviestos moterys. Ši klaida ištaisyta tik 1920 m., kai moterys išrinktos į Steigiamąjį seimą.

„Moterys užprotestavo visoj Lietuvoj – maždaug nuo Pasvalio, nuo Linkuvos iki Kauno ėjo peticija, kurioj buvo protestuojama, kad jos buvo išstumtos ir jos skelbė, kad mes pasirodėme, ypatingai Linkuvoj, kur moterys surengė demonstraciją“, – pasakojo istorikas, profesorius, habil. dr. Antanas Tyla.

O čia knyga, kurią po šimto metų, tikimasi, skaitys Lietuvos gyventojai. „Pasižadėjimų Lietuvai“ knygoje visi norintys galės įrašyti savo moralinį įsipareigojimą tėvynei ir taip tapti kito Lietuvos šimtmečio signatarais.

„Tegul tie žmonės drįsta parašyti ir tegul palieka tą knygą paskui tūkstančiui metų būsimai Lietuvos istorijai Mažvydo bibliotekoje“, – kalbėjo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pirmoji „Pasižadėjimų Lietuvai“ knygoje pasirašė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS