Pasieniečiai sienos apsaugai pradėjo naudoti tris antidroninius įrenginius | Diena.lt

PASIENIEČIAI SIENOS APSAUGAI PRADĖJO NAUDOTI TRIS ANTIDRONINIUS ĮRENGINIUS

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) Lietuvos sienų apsaugai pradėjo naudoti tris antidroninius prietaisus, BNS sakė tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

„Yra nupirktos trys bepiločių orlaivių užkardymo priemonės, paprasčiau kalbant, antidroninė įranga“, – sakė G. Mišutis.

Anot jo, naujieji įrenginiai bus naudojami Rusijos ir Baltarusijos pasieniuose, kur neteisėtų skrydžių pasitaiko daugiausiai. Šie prietaisai blokuoja radijo ryšį tarp valdytojo ir paties drono bei leidžia bepilotį orlaivį perimti ar nutupdyti.

„Paskutiniais metais pasienyje fiksuojame nesankcionuotus skrydžius. 2017–2018 metais jų būdavo apie 30“, – teigė VSAT atstovas.

Jis sakė, kad dronai gali būti naudojami stebint Lietuvos tarnybų veiklą, kontrabandininkams žvalgant savo maršrutus.

Prietaisai kainavo beveik 27 tūkst. eurų. Antidroniai įrenginiai buvo pradėti naudoti šių metų birželio mėnesio pabaigoje–liepos pradžioje.

Lietuvos saugumo ekspertai ne kartą yra perspėję, kad pastaraisiais metais bepilotės skraidyklės vis dažniau tampa kai kurių kaimynių šalių specialiųjų pajėgų įrankiu, leidžiančiu surinkti daug žvalgybinės informacijos apie gretimos valstybės pasienio objektus. Dronų nefiksuoja jokie radarai, nes jie per maži, kad atspindėtų radaro spindulius.

2017 metais VSAT net buvo priėmusį tvarką, kad pareigūnai galėtų naudoti šaunamuosius ginklus prieš dronus.

Prievartą ir šaunamuosius ginklus pasieniečiai gali naudoti nustatę, kad bepiločio orlaivio valdytojas neturi leidimo skrydžiui pasienio zonoje, o drono skrydis vyksta VSAT užkardos ar rinktinės atsakomybės ribose: pasienio ruože, virš saugomo objekto.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ananimas

Tai pasitikti kiek tu rusiškų delnų nušovė liurbiai.Jei jie leidžia delnus į mūsų pusę,tai ir mes turime su delnais juos šnipinėti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS