Pasienio ruožo realijos: daugiau uniformuotųjų ir jokios baimės (vaizdo įrašas) | Diena.lt

PASIENIO RUOŽO REALIJOS: DAUGIAU UNIFORMUOTŲJŲ IR JOKIOS BAIMĖS (VAIZDO ĮRAŠAS)

Pasienio ruože paskelbus nepaprastąją padėti labiausiai pergyvena didmiesčių žmonės. Vietiniai gyventojai ramūs. Uniformuoti pareigūnai – kasdienybė, o migrantų jie nebijo.

Nuo trečiadienio Lietuvos pasienio ruože paskelbta nepaprastoji padėtis. Gyvenvietėse, kurios pakliūna į pirmuosius penkis kilometrus nuo valstybės sienos su Baltarusija, visą mėnesį galios griežtesnės taisyklės. Apie esamą situaciją gyventojai informuoti skambučiais, trumposiomis žinutėmis arba tiesiogiai per socialinius darbuotojus, seniūnijos atstovus. Visi jie žino, ką turi daryti ir kur turi kreiptis, jeigu pamatytų ką nors neįprasto, keliančio grėsmę jų pačių ir kitų žmonių saugumui.

„Kauno dienos“ žurnalistams apsilankius Kapčiamiestyje ir dar keliose pasienio ruože įsikūrusiose gyvenvietėse, vietiniai atrodė visiškai ramūs.

Nejaučiame mes jokios nepaprastosios padėties.

„Žinokite, nusibodo jau ši tema, o ir pasakoti nėra ką“, – išgirdusios klausimą, kaip nepaprastoji situacija pakeitė Kapčiamiesčio žmonių kasdienybę, nedidukės kepyklėlės darbuotoja skubėjo krapštyti grąžą ir aptarnauti prie durų trypčiojančią vietinę.

Pastaroji taip pat į kalbas nesileido. Tik tada, kai patikinome neprašysiantys prisistatyti vardu, ir šiukštu netrauksiantys fotoaparato, garbaus amžiaus moteris sutiko trumpam šnektelėti.

„Kaip gyvename? Gerai. Išpūstas tas burbulas ir spaudoje, ir televizijoje. Nejaučiame mes jokios nepaprastosios padėties. Gyvename kaip gyvenome, tik jūs mums primenate, kad kažkas ne taip“, – mums bekalbant pro šalį praėję du karo policijos pareigūnai moters nei kiek netrikdė.

Prie pasieniečių automobilių ir uniformuotųjų vietiniai esą jau seniai pripratę. Pareigūnų nebijo ir nevengia, priešingai – matydami juos miestelyje jaučiasi kur kas saugesni ir ramesni.

Gyventojų nuomonės dėl nelegalių migrantų labai skirtingos. Vieni stojo į jų pusę ir gėdino šalies valdžią dėl pernelyg menko dėmesio šiems žmonėms. Kiti prisiminė istorijas, kai pasibeldę į namus duris nelegalūs migrantai prašė duonos, vandens ir klausė, kuria kryptimi jiems eiti, norint atsidurti Lietuvoje. Treti gi gyrė pasieniečių darbą ir tikino, kad geriau jokios kaimynystės, nei svetimšalių.

 

 

Kalbinti pareigūnai ir kariškiai, kurių pasienio ruože dabar kur kas daugiau nei įprastai, nedaugžodžiavo. Dėkojo pasienio ruožo link judantiems žmonėms už supratingumą, atsakingumą ir džiaugėsi, kad pastarosios dienos apsiėjo be jokių incidentų.

Visas pasakojimas apie šių dienų pasienio ruožo realijas – jau šio šeštadienio „Kauno dienoje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Kaimo bobom vyrų padavė.Sočiai dabar ir lietuvių ,ir migrantų ,rinkis kokį nori.

išvada

Kuo daugiau okupantų Irake, tuo daugiau imigrantų Lietuvoje. Kur ten LT kareivėliai su pilna amunicija išvyko?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS