Paslaugų autistui vaikui negavusi šeima padavė Druskininkų savivaldybę į teismą | Diena.lt

PASLAUGŲ AUTISTUI VAIKUI NEGAVUSI ŠEIMA PADAVĖ DRUSKININKŲ SAVIVALDYBĘ Į TEISMĄ

Tinkamų paslaugų savo autizmo spektro sutrikimą turinčiam sūnui nesulaukusi druskininkiečių šeima padavė savivaldybę į teismą, šeštadienį pranešė LRT televizijos žinios.

Druskininkuose gyvenantys Jolanta ir Kazimieras Jurkoniai kas savaitę veža sūnų į Kauną, kur su juo dirba privatūs specialistai. Užtikrinti kokybišką sūnaus priežiūrą ir gydymą jiems sudėtinga, regione trūksta profesionalios priežiūros ir gydymo.

Jų sprendimas dėl to kreiptis į teismą – pirmas toks atvejis Lietuvoje.

„Mes į teismą padavėme būtent dėl psichologo-psichoterapeuto, kad vaikų dienos centre dirbtų specialistas: darbuotojas, turintis pedagogikos, socialinio darbuotojo išsilavinimą, nes tuo metu, kai padavėme į teismą savivaldybę, ten dirbo tik savanoriai“, – televizijai sakė J. Jurkonienė.

Pasak neįgaliųjų teisių ekspertų, precedentas, kai savivaldybė paduodama į teismą dėl nekokybiškų paslaugų, gali sukelti proveržį ir paraginti savivaldybes aktyviau rūpintis tokiais vaikais.

Druskininkų savivaldybės atstovai teigia, kad vaikams, turintiems autizmo sutrikimą, reikalingos įrangos ir pagalbos specialistų daugėja, stengiamasi užtikrinti visų vaikų poreikius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sutinka, kad šį sutrikimą turintiems vaikams paslaugų trūksta visoje Lietuvoje. Kol kas veikia tik du vaiko raidos centrai – Vilniuje ir Kaune, o vaikai gydytojo konsultacijos kartais turi laukti ir pusmetį.

Tačiau, pasak jo, iki 2020 turėtų būti įkurti penki ankstyvosios reabilitacijos ir integracijos centrai, jiems papildomai skiriama apie 12 mln. eurų.

„Tie centrai turėtų teikti rekomendacijas savivaldybei, kaip toliau tęsti paslaugas ir tokiu būdu papildomai kartu su šeimų poreikių valdymu iš mūsų regioninių centrų eitų tam tikras spaudimas savivaldybėms, kad tos paslaugos, kurios yra būtinos, atsirastų“, – sakė ministras.

Jis pripažino, kas šiuo metu vaikų su raidos sutrikimais ar negalia situacija „kol kas yra tikrai labai sudėtinga“.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai vaikams naujai diagnozuota daugiau nei 700 įvairiapusių raidos sutrikimų.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje autizmas ar kitoks raidos sutrikimas nustatytas 2 tūkst. vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Akivaizdu kad tėveliai irgi ne iš protingųjų.

> Daktarui

Kaip Hitleris naikino ir nebuvo išlaidų

Kostas

Užsileido su savo "laisvėm" .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS