Po „Kauno dienos“ rašinio ESO pakeitė nuomonę – atlaisvins užtvertą įvažą į sklypą | Diena.lt

PO „KAUNO DIENOS“ RAŠINIO ESO PAKEITĖ NUOMONĘ – ATLAISVINS UŽTVERTĄ ĮVAŽĄ Į SKLYPĄ

Metus laiko Kleboniškio gyventojai prašė, kad „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) patrauktų stulpo atramą, nes ši blokavo vienintelę įvažą į sklypą. Po „Kauno dienos“ rašinio paaiškėjo, kad kai yra noro, galima atrasti būdų nepabloginti žmonėms gyvenimo kokybės.

Rado kitą būdą

Praėjusį mėnesį į „Kauno dieną“ kreipėsi Kleboniškyje esančios Vasarvietės gatvės gyventoja ir papasakojo, į kokią absurdišką situaciją pateko. ESO prieš metus ties jos sklypu įrengė stulpo atramą, kuri užstojo vienintelę galimą įvažą į sklypą.

Elektros tiekimo stulpas nuo seniai stovi ties Vasarvietės g. 21-uoju namu ir jis niekam netrukdė, tačiau ESO nusprendė jį sutvirtinti ir įrengė atramą, kuri tapo tikru galvos skausmu, mat užstojo vienintelę galimybę automobiliu patekti į sklypą. Gyventoja tąkart „Kauno dienai“ rodė ir detaliuosius planus, kuriuose buvo pavaizduota, kad tik atramos vietoje galima įrengti įvažą, nes tai vienintelė vieta, turinti susikirtimą su gatve, o kitose pusėse – kaimynų sklypai, tvoros.

Kleboniškio gyventoja ne kartą kreipėsi į ESO ir Valstybinę energetikos tarybą (VERT), kad atrama būtų patraukta, tačiau sulaukė tik pasiūlymo sumokėti pusę darbų sumos arba kreiptis į teismą.

Į šią istoriją įsikišus „Kauno dienai“, paaiškėjo, kad vis dėlto yra būdų, kaip spręsti problemą. Vasarvietės g. 21-ojo namo gyventoja pasakojo, jog atramą įrengę rangovai jai nurodė, kad galima įrengti stulpo atotampą, kuri būtų nukreipta į kaimyno pusę. Tokiu atveju niekam stulpo įtvirtinimo elementai netrukdys, nes kaimyninio sklypo įvaža yra kiek tolėliau.

Problema: prieš metus ESO įrengė stulpo atramą, kuri užstojo vienintelę galimą įvažą į sklypą. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Rečiau naudojami

Sužinojus, kad Vasarvietės gatvės stulpo atramos istorijoje rasta išeitis, „Kauno diena“ pasiteiravo ESO, kokie ir iki kada darbai bus atlikti.

„Nagrinėdami kliento prašymą dar kartą ieškojome įvairių galimų sprendimų. Šiuo atveju pakeisime oro linijos atramos įtvirtinimo būdą į rečiau naudojamą, t. y. planuojame įrengti atotampą.

Tai nėra paprastas techninis sprendimas: organizuosime planinį oro linijų atjungimą, bus įrengti pamatai atotampai, reikės pasitelkti specialiąją techniką ir išmontuoti dabartinę konstrukciją“, – dienraščiui nurodė ESO atstovė spaudai Rasa Kėkštienė.

Ji informavo, kad planuojama šiuos darbus atlikti vėliausiai iki birželio 15 d.

Biurokratinis požiūris

Primename, kad įvairios institucijos stulpo įrengimo klausimą bandė stumti nuo savęs kitiems. Štai VERT aiškino, esą atrama įrengta teisėtai, nes yra valstybinėje žemėje ir nustatytose apsaugos zonose.

ESO prieš metus įrengė stulpo atramą, kuri užstojo vienintelę galimą įvažą į sklypą.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) tąkart taip pat antrino, esą dokumentai buvo pateikti, parengti, suderinti taisyklių nustatyta tvarka, ir patarė kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI).

Tačiau ši aiškino, kad iki 2023 m. gruodžio 31 d. sutikimus tiesti susisiekimo komunikacijas, inžinerinius tinklus ir statyti jiems funkcionuoti būtinus statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, išduodavo būtent NŽT.

ESO ir VERT dėl užtvertos įvažos tąkart siūlė dvi gyventojams kainuojančias alternatyvas. Pirmoji – padengti dalį darbų kainos ir ESO atramą esą patrauks į kitą vietą. Kita galimybė – kreiptis į teismą. Buvo akivaizdu viena – ESO užtvėrė įvažą ir gyventojai raginami patirti finansinių nuostolių, kad problema būtų išspręsta. Todėl dabar galima pasidžiaugti, kad biurokratinio požiūrio buvo atsisakyta ir ESO vis dėlto pavyko rasti techninių sprendimų, kaip patraukti atramą.

GALERIJA

  • Po „Kauno dienos“ rašinio ESO pakeitė nuomonę – atlaisvins užtvertą įvažą į sklypą
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

T

Reikėjo virtuvėje pastatyti, pro stogą išlystų, niekam nemaišytų

visur lit avidėje

lit ovcam ir lit ovcom dar stulpai. Pas žmones senų seniausiai kabeliai.

ESSO visai neinvestuoja į el. tinklų kabelizavimą

Gavo už ačiū infrastruktūra ie semiasi pelnus. Kur per kiemus einančių tinklų keitimas į kabelius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS