Prezidentas ragina nedelsiant sugriežtinti karantiną: siūlo riboti šeimų bendravimą | Diena.lt

PREZIDENTAS RAGINA NEDELSIANT SUGRIEŽTINTI KARANTINĄ: SIŪLO RIBOTI ŠEIMŲ BENDRAVIMĄ

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina nedelsiant sugriežtinti karantino ribojimus, kad būtų sumažintas koronaviruso plitimas, teigia jo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

„Sugriežtinimai nukreipti į asmenų susitikimų mažinimą (...) ribojimai nukreipti į prekybos vietas, ugdymo vietas, darbovietes ir šeimų bendravimą“, – sekmadienį žurnalistams sakė patarėjas.

„Prezidento nuomone, šie siūlymai turi būti įgyvendinti nedelsiant“, – pridūrė jis.

Prezidento nuomone, šie siūlymai turi būti įgyvendinti nedelsiant.

Šalies vadovas sekmadienį situaciją aptarė su Sveikatos ekspertų tarybos nariais. Susitikime nuotoliniu būdu taip pat dalyvavo paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė, kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys, sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė ir laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys.

S. Krėpšta teigė, kad į susitikimą buvo kviestas ir kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis bei sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tačiau jie nedalyvavo.

Anot prezidento patarėjo susitikime buvo svarstytas ir nepaprastosios padėties įvedimo klausimas, tačiau kol kas to siūlyti neketinama.

Prezidentas susitiko su Sveikatos ekspertų tarybos nariais

Prezidentūros kanceliarijos nuotr.

„Nepaprastoji padėtis reikalinga tam, kad būtų galima įvesti komendanto valandas, kurios apribotų bet kokį judėjimą tam tikromis paros valandomis. Šitas siūlymas buvo diskutuotas, jis konkrečiai nėra siūlomas šiuo metu, bet jeigu situacija blogėtų, niekas neapsaugotas, kad būtų poreikis imtis ir panašių griežtų priemonių“, – teigė S. Krėpšta.

Pasak jo, ketinama maksimaliai apriboti ugdymą, taip pat griežtinti prekybą ne maisto prekių parduotuvėse.

„Dėl ugdymo – siūloma jį maksimaliai apriboti (...) Yra konkretus siūlymas ypač apriboti ne maisto prekių prekybą savaitgaliais, pradedant penktadienio pavakare“, – sakė šalies vadovo patarėjas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas sako, kad karantino poveikis jaučiamas, tačiau būtinos griežtesnės priemonės, nes atvejų augimas išlieka.

„Jeigu jis būtų neįvestas, matytume kitokius skaičius, mes galime matyti, kad mums trūksta visai nedaug, kad ta situacija pasikeistų“, – žurnalistams sakė M. Stankūnas.

Jo teigimu, viena rekomendacijų – maksimaliai riboti susitikimus.

freepik.com nuotr.

„Viena rekomendacijų yra maksimaliai apriboti susitikimus tarp namų ūkių, tai reiškia, kad neturėtų būti bendraujama su draugais, kitomis šeimomis“, – teigė medikas.

Jis taip pat rekomenduoja dėvėti apsaugines veido kaukes namuose, jeigu bent vienas iš šeimos narių serga koronavirusu, be kita ko, rekomenduoja ir kas valandą vėdinti patalpas.

Anot M. Stankūno, komendanto valandos įvedimas buvo svarstomas, tačiau tikimasi, kad to pavyks išvengti.

„Mes dar tikimės, kad pavyks išvengti tokio dalyko“, – tvirtino M. Stankūnas.

Siūloma savaitgaliui uždaryti ne maisto prekių parduotuves

Vilniaus universiteto profesorė Edita Sužiedėlienė sako, kad ekspertų taryba siūlo savaitgaliais uždaryti ne maisto prekių parduotuves ir taip riboti žmonių judėjimą.

„Ekspertų grupė siūlo bent kaip mažiausią griežtinimo priemonę visu rimtumu svarstyti ne maisto prekių prekybos vietų – parduotuvių, išskyrus vaistines, veterinarijos, optikos, ortopedijų priemonių parduotuves, uždarymą savaitgaliais ir penktadieniais popietinėmis valandomis nuo 17 val.“, – žurnalistams teigė E. Sužiedėlienė.

freepik.com nuotr.

Jos teigimu, taip pat siūloma pagalvoti ir apie apsipirkti skirtą laiką rizikos grupėse esantiems žmonėms.

„Kad ta rizikos grupė būtų šiek tiek apsaugota nuo bendro pirkėjų srauto prekybos vietose“, – teigė profesorė.

Anot jos, būtina užtikrinti ir nuotolinį darbą darbovietėse, griežčiau kontroliuoti darbą karantino metu.

„Siūlymas būtų toks, kad privalomas nuotolinis darbas visoms įstaigoms – ne tik valstybinėms, bet ir privačioms, kur tą galima būtų užtikrinti, kur yra galimybės“, – sakė E. Sužiedėlienė

„Taip pat yra siūlymas griežčiau kontroliuoti karantino sąlygų organizavimą ir jų laikymąsi darbovietėse, siūlant patvirtinti darbo karantino metu planus, kur būtų aiškiai nurodytas darbuotojų, kurie dirba ne nuotoliniu būdu sąrašas, patalpoje turėtų būti po vieną darbuotoją, o jeigu to neįmanoma užtikrinti, privalomos kaukės, ribojami kontaktai bendrose patalpose, privalomas kontaktų registravimas, taip pat veiksmų planas, nustačius COVID-19 atvejį“, – pridūrė ji.

Siūlo pradinukams ankstinti atostogas

LSMU profesorius Kęstutis Petrikonis sako, dėl koronaviruso plitimo grėsmės siūloma pradinukams ankstinti atostogas.

„Mes siūlom paskelbti atostogas ir kad jos būtų pridėtos prie Kalėdų atostogų“, – sakė profesorius.

Jo teigimu, vyresniųjų klasių mokiniai turėtų mokytis nuotoliniu būdu.

„Pagrindinis, vidurinis ugdymas ir toliau vykdomas nuotoliniu būdu, kai kur jis vykdomas su tam tikrom pertraukom, tai rekomenduojame, kad tas ugdymas pereitų į nuotolinį būdą, kol situacija pagerės“, – teigė K. Petrikonis.

Pasak profesoriaus, taip pat siūloma į darželius leisti tik tuos vaikus, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

„Įvertindami ir mokslines rekomendacijas, Lietuvos situaciją, siūlome ikimokyklinio ugdymo įstaigas, labiausiai darželiams, lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai ar globėjai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu“, – sakė profesorius.

Anot jo, siūloma dažniau testuoti ir gydytojus, slaugytojus bei kitus gydymo įstaigų darbuotojus.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 74 tūkst. 649 asmenys, 43 tūkst. 313 – tebeserga, 30 tūkst. 390 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 626 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 321 užsikrėtusysis.

Rašyti komentarą
Komentarai (110)

Padla,

aš už tave balsavau. Apgavai.

Bbd

Kas ta debila isrinko

Anonimas

siūlau mūsų ne(gerbiamam) prezidentui ir seimui žengti dar vieną žingsnį, riboti laiką praleidžiamą kartu šeimos nariams, kad visi laikytūsi bent 2-5m atstumo, nesant galimybės būti namuose tik su kaukėmis, celofaniniais maišiukais ant galvų, būtinai su pirštinėmis ir nuolat (bent 2-3 kartus per dieną) praustis dezinfekcinio skysčio voniose... jei tai nepadeda valdžios nurodymu išformuoti šeimas išskirstant žones į vienutes, arba tiesiog sušaudant, taip bus mažiau viruso aukų ir testuot tiek nereikės (pagerės bendra statistika)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS