Profsąjungos atstovas suskaičiuoja 120, ministerija – 30 streikuosiančių mokyklų | Diena.lt

PROFSĄJUNGOS ATSTOVAS SUSKAIČIUOJA 120, MINISTERIJA – 30 STREIKUOSIANČIŲ MOKYKLŲ

  • 0

Antradienį dalyje Lietuvos ugdymo įstaigų prasidės neterminuotas streikas, trečiadienį prie Vyriausybės planuojamas tūkstantinis mitingas, kuriame dalyvaus ne tik pedagogai.

Vienas iš antradienį prasidedančio streiko organizatorių, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas teigia, kad streikuojančių mokytojų bus 120 ugdymo įstaigų, kai kuriose streikas esą bus masinis ir ugdymo procesas visai nevyks. Jo teigimu, turėtų streikuoti 5-6 tūkst. pedagogų.

Švietimo ir mokslo ministerija savo ruožtu remdamasi iš savivaldybių gautais duomenimis teigia, kad streikuoti ketina apie 30 švietimo įstaigų.

„Čia yra neterminuotas streikas. Mes norėjome ir tikėjomės, galbūt valdžia susipras ir nebereikės streiko pradėti, bet kadangi pamatėme, kad ministras yra visiškai nekompetentingas ir nepadarė jokių sprendimų ir jokių namų darbų, tai streikas prasideda. Mes norėtume, kad jis truktų kuo trumpiau, bet matydami tai, kaip elgiasi valdžia, aš manau, streikas gali trukti nuo vienos iki dviejų savaičių“, - per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A.Navickas.

Jo teigimu, tose mokyklose, kus streikuos dalis mokytojų, vaikams vyks dalis pamokų.

„Bus tokių mokyklų, manau, - tiek Panevėžio Karkos pagrindinė, tiek Vilniuje „Juventos“ gimnazija, tiek „Aušrelė“ darželis, tiek Šiaulių Centro pradinė - kiek žinau, labai vieningai kolektyvai 100 proc. streikuoja, tenai pamokos iš viso neturėtų vykti“, - aiškino A.Navickas.

„Juventos“ gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė BNS patikslino, kad pamokos nevyks 5-10 klasių mokiniams - jiems rengiamos vadinamosios savarankiško ugdymosi dienos, jie gaus užduočių, kurias turės atlikti namie, o vyresniems mokytojai ves konsultacijas mokykloje. Preliminariai prie streiko planuoja prisidėti daugiau nei pusė šios mokyklos mokytojų.

Streikuotojai reikalauja didinti mokinio krepšelį, mažinti mokinių skaičių mokyklose, gerinti pedagogų socialines garantijas.

Tuo metu trečiadienį Vilniuje, prie Vyriausybės, planuojamas mitingas bus skirtas ne tik protestui prieš švietimo problemas.

„Mokytojų iniciatyva buvo parodyta, bet mes suprantame, kad ne tik mokytojai šiandien susiduria su šitomis problemomis. Mes susiduriame su tuo, kad savivaldybių įsteigtose įmonėse žmonės gauna labai mažus atlyginimus - ar tai yra šilumos ūkis, ar tai yra vandentiekis, ar tai yra transporto įmonės, ar tai yra darželis, ar tai yra ligoninė, kuri yra pavaldi savivaldybei“, - per spaudos konferenciją pirmadienį sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Anot jos, mitinge gali dalyvauti apie 1 tūkst. žmonių iš visos Lietuvos. Tarp mitinguotojų reikalavimų - siekis, kad plečiant galimybes atleisti darbuotojus didėtų ir jų socialinės garantijas, bedarbių išmokos, taip pat siekis palengvinti streikų galimybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS