Prokuratūra: STT sprendimas netirti galimos korupcijos krašto apsaugoje – pagrįstas | Diena.lt

PROKURATŪRA: STT SPRENDIMAS NETIRTI GALIMOS KORUPCIJOS KRAŠTO APSAUGOJE – PAGRĮSTAS

  • 9

Generalinė prokuratūra paliko galioti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) priimtą nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje.

Kaip trečiadienį pranešė prokuratūra, toks STT nutarimas yra teisėtas ir pagrįstas.

Tarnyba apie nutarimą atsisakyti pradėti tyrimą informavo praėjusį ketvirtadienį.

„Įvertinus surinktus duomenis konstatuota, kad Seimo nario R. (Raimundo – BNS) Lopatos veiksmuose oficialiais raštais ministerijai pateikiant klausimus apie vykdytą viešąjį pirkimą bei užsienio bendrovės veiksmai kviečiant Krašto apsaugos ministerijos atstovus į susitikimus nusikalstamų veikų požymių nenustatyta“, – nurodė prokuratūra.

Ji taip pat konstatavo, kad į lobistinio pobūdžio veiksmus bei korupcijos pasireiškimo rizikas Krašto apsaugos ministerija reagavo ir jas valdė tinkamai, todėl nebuvo pagrindo apie jas pranešti ikiteisminio tyrimo institucijoms.

„Šis nutarimas neužkerta kelio ikiteisminio tyrimo įstaigoms ar prokuratūrai, gavus konkrečios informacijos apie galimai padarytus korupcinius nusikaltimus, pradėti ikiteisminį tyrimą“, – pridūrė prokuratūra.

STT aplinkybių tikslinimą pradėjo po to, kai atsistatydinimo pareiškimą kovo viduryje įteikęs buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pareiškė, kad jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus, bet šios rado kelią į Seimą.

A. Anušauskas vėliau bandė švelninti toną ir patikslino, kad tokiais pasisakymais kėlė nedeklaruojamų politikų susitikimų su lobistais problemą.

Tikslindama informaciją dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje, STT kaip liudytojus apklausė A. Anušauską ir viceministrą Vilių Semešką, dabartinį ministrą Lauryną Kasčiūną, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę, Seimo narį liberalą R. Lopatą.

„Delfi“ trečiadienį skelbia, kad STT, aiškindamasi situaciją, taip pat apklausė Vyriausybės kanclerę Giedrę Balčytytę, buvusį krašto apsaugos viceministrą Margirį Abukevičių.

Pasak portalo, juos STT teko apklausti dėl A. Anušausko pasakojimo apie įmonę, ieškojusią kontaktų Lietuvoje, tačiau „Delfi“ turimoje informacijoje jos pavadinimas neįvardijamas.

Naujienų portalo duomenimis, A. Anušauskas pareigūnams pasakojo apie vienos įmonės bandymą „paslaugų pavidale siūlyti atlygį vienam krašto apsaugos sistemos darbuotojui“, tačiau jo žodžius kitoje STT apklausoje paneigė buvęs krašto apsaugos viceministras V. Semeška, sakydamas, kad siūlymo papirkti nebuvo.

Buvęs ministras STT taip pat sakė, kad su minėta įmone KAM bendradarbiavimas buvo nutrauktas dėl karinės žvalgybos rekomendacijos.

Dėl šios situacijos šiuo metu nevyksta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) darbas. Opozicijai nedalyvaujant NSGK posėdžiuose, komitetas negali išsirinkti naujojo pirmininko. Šios pareigos laisvos tapo buvusį komiteto vadovą L. Kasčiūną prezidentui paskyrus krašto apsaugos ministru.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

M

Dėl to ir negins niekas rimtai LT, orkai orkais, bet situs brudus net nzn kaip sunaikint reik… tegu Vakarai pagaliau supranta kad jų vietininkai statytiniai vagys - ne kiek ne geriau už orkus… tie patys kgbistai…

lekste

o kaip auksiniai saukstai ir kitka ?

ha ha ha

dreba del kedziu,tad vykdys 'dedules' hebros visus nurodymus ,tik 'dedule' tai ne amzinas ,reiktu pagalvot apie ateiti ,tik kodel nemasto ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS