S. Cichanouskaja: režimas užgrobė lėktuvą, kad sulaikytų Baltarusijos žurnalistą | Diena.lt

S. CICHANOUSKAJA: REŽIMAS UŽGROBĖ LĖKTUVĄ, KAD SULAIKYTŲ BALTARUSIJOS ŽURNALISTĄ

Aliaksandro Lukašenkos režimas perėmė ir Minske nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, kad sulaikytų Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir blogerį, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir vyriausią redaktorių Romaną Protasevičių, sekmadienį pareiškė šios šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Jos patarėjas Franakas Viačiorka BNS sekmadienį sakė, kad Vilniuje turėjęs leistis „Ryanair“ kompanijos lėktuvas buvo perimtas A. Lukašenkos režimui pakėlus naikintuvą.

„Visiškai akivaizdu, kad spectarnybų operacija dėl lėktuvo perėmimo – tam, kad būtų sulaikytas aktyvistas ir blogeris R. Protasevičius“, – rašoma sekmadienį išplatintame opozicijos lyderės pareiškime.

Anot jos, Baltarusijos valdžios režimas sukėlė grėsmę lėktuvo keleivių saugumui ir visai civilinei aviacijai, siekdamas susidoroti su žmogumi, kuris buvo visų stambiausių baltarusiškų nepriklausomų informacinių telegram-kanalų redaktoriumi.

„Tik už tai jį įvardino teroristu ir už tai jam dabar Baltarusijoje gresia mirties bausmė“, – rašoma S. Cichanouskajos pareiškime.

Jos štabas jau pranešė apie įvykį „Ryanair“ biurui ir Tarptautinei civilinės aviacijos organizacijai (ICAO), reikalaudami pradėti tyrimą dėl įvykio ir imtis priemonių – iki Baltarusijos pašalinimo iš ICAO.

„Nuo šiandien nė vienas žmogus, skrendantis virš Baltarusijos, negali būti tikras dėl savo saugumo. Juk režimas piktnaudžiauja aviacijos taisyklėmis, kad pagrobtų tuos, kas galvoja kitaip“, – sako S. Cichanouskaja.

Jos patarėjas F. Viačiorka BNS sekmadienį patvirtino, kad Minske nutupdytame lėktuve skridęs R. Protasevičius  jau yra sulaikytas.

„Tai yra šokas, tai yra siaubas. Lėktuvas, skirdęs iš Atėnų į Vilnių, buvo užgrobtas pakėlus naikintuvą MiG -29“, – sekmadienį sakė F. Viačiorka.

Anot S. Cichanouskajos, R. Protasevičius anksčiau dirbo fotografu Baltarusijos žiniasklaidoje, buvo Vaclavo Havelo žurnalistikos programos narys, o 2019 turėjo palikti Baltarusiją dėl darbo su „Nexta“ informaciniu kanalu.

Jis vėliau aktyviai rašė apie 2020-ųjų Baltarusijos prezidento rinkimus ir po to vykusius protestus, dėl ko režimas jo atžvilgiu sukurpė keletą bylų, o KGB įrašė jį į teroristų sąrašus.

Kanalas „Nexta“, jo komandai dirbant iš užsienio, yra vienas pagrindinių nepriklausomų informacinių kanalų, nušviečiančių protestus prieš Vakarų nepripažįstamo Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą. 

Iš Atėnų į Vilnių sekmadienį 120 keleivių skraidinęs „Ryanair“ kompanijos keleivinis lėktuvas iš Atėnų Vilniuje turėjo nusileisti 13 val.

Skrydžių stebėjimo platformoje „Flightradar“ matyti, kad lėktuvas jau buvo priartėjęs prie Lietuvos sienos ir staiga pasuko į Baltarusijos sostinę Minske, kur ir nusileido.

Lietuvos oro uostų komunikacijos projektų vadovė Lina Beišinė informavo BNS, kad lėktuvas pasuko į Minską dėl konflikto tarp keleivių ir įgulos narių. Tačiau detalesnės informacijos Lietuvos oro uostai sekmadienio popietę iš Baltarusijos tarnybų nebuvo gavę.

Minsko oro uosto spaudos tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad lėktuvas Minske turėjo leistis dėl pranešimo apie padėtą bombą, orlaivį tikrino išminuotojai.

Tuo metu Lietuvos oro uostų atstovė teigė, kad informacijos apie pranešimą dėl bombos kol kas neturima.

S. Cichanouskajos patarėjas: A. Lukašenkos režimas užgrobė lėktuvą kaip Somalio piratai

A. Lukašenkos režimo tarnybos užgrobė lėktuvą kaip Somalio piratai, pakeldami karinį naikintuvą ir pažeisdami visas įmanomas tarptautinės aviacijos taisykles, sako S. Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačiorka. 

„Baltarusijos žurnalistas Romanas Protasevičius skrido iš Atėnų į Vilnių tuo pačiu reisu, kaip kad prieš savaitę skrido ir pati S. Cichanouskaja,“ – BNS įvykio detales sekmadienį pasakojo F. Viačiorka.

Anot jo, jei S. Cichanouskaja irgi būtų buvusi lėktuve sekmadienį, taip pat būtų sulaikyta.

„Jie pakėlė karinį naikintuvą MiG-29, Baltarusijos dispečeris nurodė laineriui pakeisti kryptį ir skristi į Minsko oro uostą neva dėl kažkokios kilusios užminavimo grėsmės. Tuomet Minske buvo vykdoma pakartotinė keleivių patikra, tikrinamas laineris ir keleiviams išeinant iš lėktuvo R. Protasevičius buvo sulaikytas“, – sakė F. Viačiorka.

Anot jo, „Nexta“ ir daugelio kitų nepriklausomų baltarusiškų informacinių kanalų redaktorių žurnalistą R. Protasevičių Minske sulaikė kriminalinė policija.

Anot F. Vaičiorkos, pakėlus karinį naikintuvą perimant keleivinį lėktuvą buvo pažeistos visos įmanomos tarptautinės civilinės aviacijos taisyklės ir procedūros.

„Jie kaip Somalio piratai užgrobė lėktuvą“, – sakė opozicijos lyderės patarėjas.

„Žinojo ribotas ratas žmonių“

Tinklaraštininko tėvai sakė esantys sukrėsti žinios apie jų sūnaus areštą.

„Esame sukrėsti – suvokimas, kas vyksta, netelpa į jokius logikos ir protingų taisyklių rėmus. Tokio įvykių posūkio net įsivaizduoti negalėjome“, – nepriklausomam naujienų portalui Tut.by sakė R. Pratasevičiaus tėvas Dzmitras.

R. Pratasevičiaus artimieji apie sūnaus sulaikymą sužinojo iš žinučių, paskelbtų per socialinį tinklą „Telegram“. Tėvams buvo žinoma, kad Ramanas sekmadienį turėjo grįžti iš Atėnų, bet nežinojo, kokiu reisu ir kur jis nusileis.

„Kai sužinojome informaciją, kad reiso Atėnai–Vilnius lėktuvas nusileido Minske, mums kilo įtarimas, kad kažkas ne taip. Pagalvojome, kad tuo reisu galėjo skristi mūsų sūnus. Taip ir nutiko. Paskui per „Telegram“ kanalus sužinojom, kad jį sulaikė“, – sakė Ramano tėvas.

Tėvai sakė Tut.by nežinantys, kur yra R. Pratasevičius; jokių oficialių pranešimų jie negavo, o telefonu su Ramanu susisiekti nepavyko.

Pasak tėvų, R. Pratasevičius vyko į Graikiją atostogauti. Apie jo buvimo vietą žinojo „ribotas ratas žmonių“.

„Tai buvo griežtai mūsų [privati] informacija. Jis niekam nenorėjo pasakotis. Ir iš mūsų niekas negalėjo sužinoti, kas mums žinoma, kur yra mūsų sūnus“, – kalbėjo Dzmitras Prastasevičius.

„Nepakenčiamas veiksmas“

Lėktuvas nutupdytas Baltarusijai imantis vis griežtesnių priemonių prieš opoziciją. Baltarusijos prezidentūros spaudos tarnybai artimas „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“ pranešė, kad sprendimą dėl „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske ir naikintuvo pakėlimo priėmė asmeniškai A. Lukašenka.

Lėktuvas buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Lietuvos oro uostai pranešė, kad taip nutiko dėl konflikto tarp įgulos ir keleivių.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda socialiniame tinkle „Twitter“ R. Pratasevičiaus areštą pavadino „beprecedenčiu įvykiu“ ir „nepakenčiamu veiksmu“, ir pareikalavo skubiai paleisti aktyvistą.

NEXTA komandos narys Tadeuszas Giczanas (Tadeušas Gičanas) tviteryje parašė, kad tame pačiame lėktuve, kuriuo skrido R. Pratasevičius, buvo Baltarusijos saugumo agentūros pareigūnų.

Lėktuvui įskridus į Baltarusijos oro erdvę, KGB pareigūnai inicijavo konfliktą su „Ryanair“ įgula ir tvirtino, kad lėktuve yra bomba, teigė jis.

Kaip sakė Lietuvos oro uostų komunikacijos projektų vadovė Lina Beišinė, Minsko oro uostas nurodė, kad lėktuvas pasuko į Baltarusijos sostinę „dėl konflikto tarp įgulos nario ir keleivių“.

„Ryanair“ incidento kol kas nekomentavo.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos taiko sankcijas A. Lukašenkai ir dešimtims pareigūnų bei su jo režimu susijusių verslininkų.

Istoriniai Baltarusijos protestai, per kuriuos žuvo mažiausiai keturi žmonės, dabar nuslopo, bet žurnalistams ir aktyvistams dėl jų vis dar skiriamos įkalinimo bausmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (61)

Jonas

Cha, cha, cha. Koks iškrypėlis čia rašineja, panašus bruožas į to ped.....ko.

tikriausiai

tas žurnalistas labai stipriai žeidė Lukošenkos valdžią, kad jie ryžosi tokiu būdu jį suimti, o Sveta manyčiau gali būti rami, ji tik 'lyderė" ir visai nepavojinga, o gal net naudinga, gali skraidyti kiekvieną dieną, niekas ir dėmesio nekreips

NEMAIŠYK, NAMŲ ŠEIMININKE...

Protasevičius ne žurnalistas, o Baltarusijos nusikaltėlis. Sekanti būsi tu...Džiovink batoną...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS