A. Veryga: ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 108 žmonės, 11 atvejų – sunkūs | Diena.lt

A. VERYGA: LIGONINĖSE DĖL KORONAVIRUSO GYDOMI 108 ŽMONĖS, 11 ATVEJŲ – SUNKŪS

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trečiadienio vidurdienį pateikė naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos.

11 atvejų – sunkūs

Šiuo metu šalies ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 108 žmonės, iš jų 11 atvejų yra sunkūs, pranešė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Turim 108 pacientus stacionare, aštuoni iš jų reanimacijoje su deguonimi, trys atvejai su dirbtine plaučių ventiliacija. Taigi turim 11 sunkių atvejų, ir 28 atvejus su deguonimi, kurie nėra ypatingai sunkūs“, – trečiadienį per spaudos konferenciją informavo A. Veryga.

Ministras: greitu metu nustatysime asmens apsaugos lygius medikams

A. Veryga trečiadienį informavo, kad artimiausiu metu medikams bus nustatyti asmens apsaugos lygiai, kurie nurodys, kokias apsaugos priemones skirtingose situacijose turi naudoti medikai.

Patvirtinus tokius apsaugos lygius, pasak A. Verygos, bus galima kontroliuoti, ar ligoninėse apsaugos priemonės naudojamos pagal nustatytą tvarką.

„Ką artimiausiu metu tikrai padarysime ir patvirtinsime – asmens apsaugos lygius sveikatos priežiūros specialistams, kad jiems būtų tikrai aišku, kokioje situacijoje kokios apsaugos priemonės turėtų būti naudojamos“, – trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Ministras pabrėžė, kad ne visiems medikams yra būtinybė turėti pilną apsaugos aprangą.

„Ne visi medikai turi vaikščioti apsirengę pilna apranga, taip, kaip yra infekcinių lygų skyriuose. Tie apsaugos lygiai turi būti skirtingi. Juos parengsime ir tada galėsime aktyviai kontroliuoti, ar tikrai naudojimas atitinka tų apsaugos lygių reikalavimus“, – paaiškino A. Veryga.

Didina laboratorinius pajėgumus, kad sutrumpėtų tyrimo atsakymo laukimo laikas

Sveikatos apsaugos ministras teigia, kad, išaugus koronaviruso mėginių paėmimo apimtims, laboratorijos nespėja laiku atlikti tyrimų. Vis dėlto ministras tikisi, kad artimiausiu metu pavyks padidinti laboratorijų pajėgumus.

„Laukti tenka ne tik Vilniuje, tenka laukti ir kituose Lietuvos miestuose. Kadangi tyrimų paėmimo apimtis labai išplėtėme, laboratorijos tikrai nespėja su tokiais augimo tempais. Nors diegia papildomus pajėgumus, jie vis tik yra fiziškai riboti“, – trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Kartu jis pateikė ir informaciją apie konkrečius atliekamų tyrimų skaičius.

„Dar vakar turėjome maždaug 2300 neištirtų testų, laukiančių savo eilės, šiandien tas skaičius sumažėjęs iki maždaug 1800. Greta to, palyginus su kitomis dienomis, yra išaugęs ir atliktų testų skaičius – vakar atlikti 1900 testų, šiandien instaliuojami ir bandomi papildomi laboratoriniai pajėgumai, kurie leis, tikiuosi, per artimiausias porą dienų sumažinti tą atsilikimą iki minimumo“, – sakė A. Veryga.

Ministro teigimu, Vyriausybei priėmus sprendimus dėl skrydžių bei keltų atvykimo į Lietuvą ribojimo, sumažės ir paimamų koronaviruso mėginių skaičius, tad trumpės ir diagnozės nustatymo trukmė.

„Sumažėjus atvykstančių gyventojų srautams, kuriems tie mėginiai buvo imami, sutrumpės ir laukimo laikas“, – akcentavo A. Veryga.

Konferencijos vaizdo įrašas:


Primename, kad trečiadienio rytą Lietuvoje yra patvirtinti 581 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai.

Palyginti su antradienio vakaro duomenimis, nustatyti dar 44 nauji koronaviruso atvejai.

Antradienį iš viso buvo ištirti 1849 ėminiai. Bendrai iki šiol iš viso ištirti 12 tūkst. 574 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai, skelbia SAM.

Iki šiol šalyje nuo koronaviruso mirė aštuoni žmonės, kol kas pasveiko septyni asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pritariu

> KAUNIETIS. Nepatinka lietuviška "plokštuma" , tai važiuok į turtingą Ispaniją, Italiją, Angliją ar Prancūziją, ten tau greitai parodys "aukštumas" ir įteks pašalpą kritusiam nuo aukštumos į urną.

KAUNIETIS

Cia jau plokstuma.

Inžinierius

Ligoninėje dirba ne tik medikai, bet ir inžinerinis-techninis personalas, kuriuos privalu aprūpinti bent vienkartinėmis kaukėmis, respiratoriais, nes, jeigu neveiks medicininė įranga, medicininiai prietaisai, nebus užtikrinta rodmenų patikra, sutriks deguonies tiekimas ir pan., sutriks ir medikų sklandus darbas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS