Seimo frakcijų seniūnai įvertino siūlymą atleisti A. Jakubauską: siūlymą palaikys ne visi | Diena.lt

SEIMO FRAKCIJŲ SENIŪNAI ĮVERTINO SIŪLYMĄ ATLEISTI A. JAKUBAUSKĄ: SIŪLYMĄ PALAIKYS NE VISI

Seimas artimiausiu metu turėtų svarstyti Seimo valdybos siūlymą iš pareigų atleisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktorių Adą Jakubauską.

Nors Seimo frakcijos dar nėra apsitarusios, ar slaptame balsavime palaikys Seimo valdybos siūlymą, tačiau parlamentinių frakcijų seniūnai apie LGGRTC vadovą jau turi susidarę savo asmeninę nuomonę.

Kol kas balsuoti prieš Seimo valdybos siūlymą yra apsisprendusi tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė. Politikė mano, kad su nei metų LGGRTC direktoriaus pareigose dar nepradirbusiu A. Jakubausku yra be pagrindo bandoma politiškai susidoroti. Todėl A. Norkienė įsitikinusi, kad jos LVŽS parlamentinė frakcija Seimo valdybos siūlymui nepritars.

Visgi kiti Eltos kalbinti frakcijų seniūnai palankiai vertina Seimo valdybos siūlymą atleisti LGGRTC direktorių. Jie mano, kad dabartinis vadovas A. Jakubauskas savo pasisakymais ir veiksmais diskredituoja LGGRTC vardą, todėl centro direktoriaus pareigose nebegali likti.

A. Norkienė: tai politinis susidorojimas, Seimo valdybos siūlymo nepalaikysime

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime seniūnė A. Norkienė neslepia, kad Seimo valdybos penktadienį priimtas skubus sprendimas siūlyti Seimui atleisti A. Jakubauską iš einamų pareigų jos vadovaujamą frakciją stebina.

„Mums keistokas toks staigus sprendimų siūlomas būdas. Nes, kaip ir žinote, buvo sudaryta darbo grupė, mūsų deleguoti nariai ten dalyvavo, aš žinau, kad jie buvo pratęsę darbo grupės veiklą iki balandžio kažkurios dienos, bet paskui staiga gimsta jau išvados. Ir atskiroji mūsų darbo grupės narių nuomonė netgi nebuvo pridėta prie dokumentų, teikiant registruoti nutarimą dėl atleidimo“, – Eltai teigė A. Norkienė.

Todėl, LVŽS frakcijos seniūnė teigia, kad jos vadovaujama frakcija kels klausimą, kodėl Seimo valdybos siūlymas atleisti A. Jakubauską yra toks skubus. A. Norkienė mano, kad tai yra politinis susidorojimas su centro direktoriumi A. Jakubausku.

„Manome, kad tai yra, gal nepabijosiu to žodžio, turbūt politinis susidorojimas. Nes keistoka, kai į Seimą kreipiasi dalis darbuotojų ir taip yra labai greitai reaguojama priimant jiems palankų sprendimą, bet neatsižvelgiant į didžiąją dalį (LGGRTC) darbuotojų“, – sakė ji.

A. Norkienė įsitikinusi, kad LGGRTC vadovas centre dirba per trumpą laikotarpį, kad būtų galima svarstyti jo atleidimą.

„Tikrai nemanome, kad dabar yra laikas, kai vadovas dirba tik gerą pusmetį, jį keisti ir taip spręsti vienų matomą didelę problemą, o kitų normalią naujo vadovo tiesiog darbo pradžią“, – teigė A. Norkienė.

„Atsižvelgiant į tai, kad ten dvidešimt metų buvo vienas vadovas, tai natūralu, kad kažkam galbūt kyla tokių pasipriešinimų ir t.t., nes kiekvienas vadovas turi ir savo braižą, ir savo darbo specifiką“, – pridūrė ji, akcentuodama, kad vidines problemas LGGRTC turėtų spręsti be Seimo įsikišimo.

Todėl LVŽS frakcijos Seime seniūnė yra įsitikinusi, kad jos vadovaujama frakcija Seimo valdybos siūlymui atleisti A. Jakubauską nepritars,

„Mes jau esame šiek tiek aptarę ir tą nuomonę turime. Taip, tai yra slaptas balsavimas, mes frakcijoje dėl asmenybių dažniausiai priimame laisvus balsavimus, bet, manau, kad čia turėsime aiškesnį sprendimą“, – sakė A. Norkienė.

„Nei vieno negirdėjau, netgi abejojančio, svarstančio pritarti. Tai drįsčiau sakyti, kad visi linkę nepritarti šiam sprendimui“, – taip pat akcentavo ji.

A. Sysas: LSDP frakcijoje „didelių A. Jakubausko šalininkų nėra“

Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad jo vadovaujama frakcija kol kas neaptarė Seimo valdybos siūlymo atleisti LGGRTC vadovą. Visgi A. Syso teigimu, tarp Seimo socialdemokratų A. Jakubausko šalininkų nėra daug.

„Nežinau kolegų kitų nuomonės, bet tiek, kiek mes pasišnekėdavome, tai tikrai nėra labai didelių pono A. Jakubausko šalininkų, kurie mūru stotų už jį. Bet gali vienas kitas atsirasti“, – sakė jis.

Pats A. Sysas teigia baluosiantis už LGGRTC direktoriaus atleidimą.

„Mes rėmėme pono A. Jakubausko kandidatūrą, kai jis kandidatavo į šį postą, bet jo veiksmai ir elgesys daugelį nuvylė, kiek aš suprantu, o mane tai tikrai. Tai aš asmeniškai pritarčiau valdybos sprendimui“, – Eltai sakė A. Sysas.

Politiko teigimu, dėl LGGRTC vadovo pavojaus signalų buvo jau praėjusią vasarą, kai naujasis centro vadovas „ sugalvojo, kad galėtų valdyti Lukiškių aikštę“. A. Sysas neslepia, kad jam keistai nuskambėjo ir A. Jakubausko pasisakymai Krymo totorių televizijai.

„Teko matyti centro direktoriaus keletą komentarų, jis tikrai viską per daug asmeniškai bando spręsti. Tai ir jo noras išgelbėti Lietuvą nuo Europos labai keistai skamba“, – sakė jis.

I. Pakarklytė: centro veikla akivaizdžiai diskredituota

Tuo tarpu Laisvės frakcijos Seime atstovė Ieva Pakarklytė taip pat teigia, kad jos vadovaujama frakcija dar nespėjo aptarti Seimo valdybos siūlymo atleisti LGGRTC direktorių. Visgi parlamentarė pabrėžia, kad centro veikla pastaruoju metu dėl vadovybės veiksmų yra diskredituota.

„Centro veikla pastaruoju metu yra akivaizdžiai diskredituota dėl visų tų vykstančių niekaip su mokslu ir tyrimais, tai yra pagrindine centro veikla, nesusijusių peripetijų ir tikrai reputacinę žalą darančių dalykų“, – sakė I. Pakarklytė.

„Ir, aišku, keistoki direktoriaus pasirodymai Krymo totorių televizijoje dar tą temą padaro sudėtingesnę ir mažina ir įstaigos reputaciją būtent dėl jos vadovo pasisakymų ir veiksmų“, – taip pat teigė ji.

E. Gentvilas: A. Jakubausko interviu Krymo totorių televizijai – tragedija

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas taip pat teigia, kad frakcijoje šis klausimas dar neaptartas, tačiau pats parlamentaras neslepia palaikysiąs Seimo valdybos siūlymą.

„Visų argumentų nežinau, bet man, kaip Seimo nariui, nesinori turėti tokį centro vadovą, kuris pradeda rėkti, kad čia politika“, – teigė E. Gentvilas.

„Ir Lietuvos aukštojo mokslo flagmanas Vilniaus universitetas tampa kažkuo kaltas, kad A. Jakubauskas kažkodėl darbų nepadarė, nesusitvarko ir jį norima nuversti. Visi kalti, tik, žinoma, jis yra šventasis“, – taip pat akcentavo jis.

Politikas stebisi ir A. Jakubausko Krymo totorių televizijai išsakytais pareiškimais.

„Interviu Krymo totorių televizijai yra tragedija. Žmogus vietoje to, kad kalbėtų apie savo darbą, pasiekimus ar trūkumus jis apkaltina šiek tiek mistines leftistines jėgas. (...) Jis pradeda analizuoti politinę padėtį Lietuvoje ir dar pasako, kad, deja, šie dalykai ateina iš Europos Sąjungos. Tai net nežinau ar jis yra už Lietuvos buvimą Europos Sąjungoje, galėtume suprasti, kad nelabai, nes iš ten labai blogi dalykai ateina, kurie jį verčia iš kėdės, tai tragedija tas interviu yra“, – sakė E. Gentvilas.

„Tai LGGRTC turi turbūt problemų, bet dabar akivaizdu, kad viena iš tų problemų yra vadovas A. Jakubauskas“, – pridūrė politikas.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: A. Jakubauskas užtikrinti sklandaus centro darbo nebegali

Seimo valdybos sudarytos darbo grupės, tyrusios situaciją LGGRTC, vadovės konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, įstaigoje buvo užfiksuotos administracinės problemos, direktoriaus negebėjimas užtikrinti sklandaus centro darbo. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnės Seime teigimu, būtent dėl to darbo grupė ir priėmė sprendimą kreiptis į Seimo valdybą dėl A. Jakubausko atleidimo iš einamų pareigų.

Visgi nepaisant to, kad konservatorių frakcijos seniūnė A. Jakubauską ne kartą sukritikavo, Seimo koridoriuose kalbama, kad dalis TS-LKD frakcijos narių Seimo valdybos sprendimui nepritars.

Savo ruožtu Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vigilijus Jukna Eltai teigė, kad kol kas nėra pakankamai susipažinęs su Seimo valdybos pateiktu siūlymu ir jo argumentais. Pasak jo, Darbo partijos frakcija šį klausimą svarstys antradienį.

ELTA primena, kad centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas, kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat pareiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus A. Jakubausko ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ErR

1. Jei ponas turi garbes, tai nelauktu atleidimo: apsisuktu ir trinkteletu durimis. 2. Uzdaryti si melo kioska: vien geda daro.

tik vienas ryškus darbas

Tai,kad vos kojas sušilęs,naujasis centro vadovas priėmė sprendimą kuriuo išėmė iš interneto KGB asmens bylų registracijos žurnalą, tuo apsunkindamas norinčių susipažinti su KGBistais galimybes.Paaiškino tai tuo,kad sąrašas buvo skelbiamas net du metus ir visi,kas norėjo galėjo su juo susipažinti, Bet kodėl jis negalėjo likti laisvai prieinamas internete to ponas nepaaiškino.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS