Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“ nesuteiktas valstybės pripažinimas | Diena.lt

SENOVĖS BALTŲ RELIGINEI BENDRIJAI „ROMUVA“ NESUTEIKTAS VALSTYBĖS PRIPAŽINIMAS

Seime nebuvo pritarta projektui suteikti valstybės pripažinimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“.

Už pasisakė 40 parlamentarų, prieš - 31, susilaikė 15 Seimo narių.

Autorių teigimu, projektu buvo siekiama puoselėti lietuviškas tradicijas, didinti pasaulio bendruomenės dėmesį Lietuvių Tautos tapatumui, mitologijai, folklorui.

„Projektu siekiama palaikyti religinės bendrijos dvasinį, kultūrinį ir socialinį palikimą, suteikti platesnes galimybes šiai religinei bendrijai toliau puoselėti lietuviškas tradicijas, dalyvauti dialoge tarp religinių bendrijų ir bendruomenių, skatinti Lietuvos žmones pažinti savo šaknis, puoselėti senąjį kultūrinį palikimą, didinti pasaulio bendruomenės dėmesį Lietuvių Tautos tapatumui, mitologijai, folklorui“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Valstybės pripažinimas religinėms bendrijoms nėra tapatus valstybės pripažinimui tradicinėms Lietuvos religinėms bendruomenėms ar bendrijoms, tačiau suteikia tam tikras privilegijas.

Kaip teigiama, ši bendrija būtų galėjusi sudaryti santuokas, kurios sukelia tokias pat teisines pasekmes, kaip ir santuokos sudarymas civilinės metrikacijos įstaigoje. Suteikus valstybės pripažinimą, ši bendrija įgytų teisę mokyti tikybos ir religinių apeigų valstybės ir savivaldybių mokyklose, tikinčiųjų mokinių ar jų tėvų prašymu, nepažeidžiant pasaulietinės mokyklos sampratos.

Projektą inicijavo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas „valstietis“ Valerijus Simulikas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

Kadangi mums kryžius buvo primestas SMURTU, reikia įstatymu krikščionis sutapatint su komunistais, o tie kaip jau žinom - uždrausti.

> vilnis ir kitiem pusgalviam-

kryžiuočiai tebesat asilai. Jei pasidomėtumėte, tai daug naujo atrastume, duomenų daugiau nei reikia, tik tas jūsų kryžiuotiskas mentalitetas neleidzia nei įsiklausyti, nei suprasti. Pradžiai bent Daukanta pastudijuokit, daug peno savo varganom galvelem rasit.

Vilnis

Atstatyta ar sukurta? Iš kokios balos protėvių niekur nefiksuoti religiniai papročiai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS