Šiurpinanti 400 veršiukų kelionė: ištroškę ir pasmerkti mirti | Diena.lt

ŠIURPINANTI 400 VERŠIUKŲ KELIONĖ: IŠTROŠKĘ IR PASMERKTI MIRTI

Sekmadienį Lietuvą sukrėtė organizacijos „Tušti narvai“ paviešintas „Animal Welfare Foundation“ ir „Israel Against Live Shipments“ aktyvistų nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kokiomis sąlygomis iš Lietuvos į Izraelį buvo transportuojama 400 veršiukų. Vaizdas išties keliantis šiurpą – galvijai stovi keliomis eilėmis, silpniausi guli išmatose, o stovintieji kanopomis mindžioja leisgyvius „bendrakeleivius“ – šie negali pasipriešinti, jėgų nėra.

Liepos 24 dieną, paryčiais vilkikas pajudėjo iš Šiaulių rajono, Vileikių kaimo. Organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė teigė, kad vilkiką dar Lietuvoje pradėjo sekti dvi aktyvistų organizacijos – jie buvo girdėję, kad yra pasitaikę atvejų, kai lenkų įmonė, gabenanti galvijus, ne visada laikosi nustatytų reikalavimų.

Anot moters, vilkikas buvo sekamas iki Lenkijos, o aktyvistų organizacijos nariams pastebėjus, kad vieno iš vilkike esančio veršiuko koja yra įstrigusi, iškart iškvietė policiją.

Teoriškai galvijai galėjo atsigerti, bet praktiškai – labai didelė tikimybė, kad net nemokėtų to padaryti, nes yra per maži.

„Kai policija pamatė, kokios sąlygos yra vilkiko viduje, iškart iškvietė Lenkijos veterinarus. Atvykę specialistai liepė kuo skubiau iš vilkiko iškrauti galvijus – veršiukai buvo nuvežti į kiaulidę poilsiui. Po tiek valandų kelionės trys veršiukai jau buvo nugaišę, kiti buvo tokios prastos būklės, kad turėjo būti ištempti iš vilkiko. Jeigu kelionė būtų trukusi dar ilgiau, greičiausiai visi arba didžioji dauguma veršiukų būtų nugaišę“, – įvykius dėstė G. Vaitkevičiūtė.

Organizacijos vadovė teigė, kad galvijai transportavimo metu galimybės atsigerti vandens neturėjo. Anot jos, girdyklos vilkike buvo, tačiau jų buvo labai mažai, o galvijai buvo taip sugrūsti, kad didžioji dauguma prieiti prie girdyklos neturėjo galimybių.

„Animal Welfare Foundation“ nuotr.

„Veršiukai buvo ką tik atjunkyti – vos kelių mėnesių amžiaus. Teoriškai galvijai galėjo atsigerti, bet praktiškai – labai didelė tikimybė, kad net nemokėtų to padaryti, nes yra per maži“, – pasakojo G. Vaitkevičiūtė.

Kas kaltas rasti sunku

„Dėl šio įvykio kalti ir veterinarai – jie patvirtino transportavimą. Prieš patvirtindami gyvulių pervežimą, specialistai privalo apžiūrėti transporto priemonę ir galvijus. Taip pat jie mato kelionės planą ir gali susipažinti per kokias šalis bus gabenami galvijai. Jeigu šalyse, per kurias vyks transportavimas, yra daugiau nei 30 laipsnių, veterinarai negali tvirtinti kelionės. Šiuo atveju kelionės tikslas buvo Izraelis, tomis dienomis ten buvo apie 40 laipsnių karščio“, – kritikos strėles dėl neatsakingo veterinarų elgesio leido moteris.

Naivu tikėtis, kad šiame vilkike sąlygos tragiškos, o kituose idealios.

„Tuščių narvų“ vadovė sakė, kad kreipėsi ir į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. „Jie sakė, kad pradės tyrimą ir aiškinsis, kurie žmonės buvo atsakingi už šį transportavimą ir imsis disciplinuojančių priemonių. 

G. Vaitkevičiūtė pridėjo, kad ir lenkų vairuotojai nebuvo pasiruošę transportuoti galvijus. Anot jos, vyrai nebuvo apmokyti kaip elgtis su gyvūnais – esą galvijus tempė už ausų juos iškraudami iš vilkiko, žiauriai elgėsi su veršiukais.

„Animal Welfare Foundation“

Transportuotų gyvulių būklė kabo ant plauko

Iškrovus galvijus iš vilkiko, jie buvo parą laikomi kiaulidėje, pamaitinti, pagirdyti ir nuprausti. „Vėliau jie gabenti keliais vilkikais į Slovėnijoje esantį uostą. Visą kelionę stebėjo aktyvistai. Uoste galvijai buvo iškrauti į laivą, kuris veršiukus nuplukdė į Izraelį.

Ten esantys veterinarai sakė, kad galvijai vis dar yra kritinės būklės ir laikomi karantine. Įprastai gyvūnai karantine laikomi aštuonias dienas. Tačiau veršiukai Izraelį pasiekė rugpjūčio pradžioje ir vis dar yra laikomi karantine. Vadinasi, būklė tikrai bloga.

Paklausta, kokių žmonių reakcijų sulaukė, G. Vaitkevičiūtė teigė, kad žmonės yra pakraupę. „Sulaukėme daug žinučių, žmonės piktinasi. Jie mano, kad toks atvejis nėra vienas. Šis vilkikas buvo pasirinktas ir pradėtas sekti atsitiktinai, todėl naivu tikėtis, kad šiame vilkike sąlygos tragiškos, o kituose idealios“, – liūdną realybę apibūdino moteris.

Tačiau moteris šioje šiurpą keliančioje istorijoje įžvelgė ir džiaugsmo krislą – sako pamačiusi, kad žmonės yra gyvūnų pusėje.

Susisiekus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, jos atstovai nieko konkretaus dėl šio įvykio pasakyti negalėjo. „Dėl šio atvejo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kartu su kompetentinga Lenkijos institucija atlieka tyrimą, todėl atsakyti, kas atsakingas, galėsime tik kai tyrimas bus baigtas“, – rašė tarnybos atstovai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (60)

Mi

Kaip jų širdis ne sprogo,sitaip žiauriai su gyvūnais. Dievas mato kaip elgiamasi su gyvūnais teks kęsti žudikams. Jau jų yra pasmerkti. Kurie taip elgėsi. Tokiems galas bus.

Pritariu miestietei

Isdavusieji leidimus tebuna prakeikti, tegu ju visa gimine sulaukia tokio likimo a m e n

Anonimas

O tai žydai moka pinigus ir už padvėsusius veršelius ? Kas čia per biznis ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS