Trakų ir Šalčininkų rajonų miškuose artėjama prie stichinės nelaimės | Diena.lt

TRAKŲ IR ŠALČININKŲ RAJONŲ MIŠKUOSE ARTĖJAMA PRIE STICHINĖS NELAIMĖS

Dėl žievėgraužio tipografo užpultų eglynų Trakų ir Šalčininkų rajonų savivaldybės artėja prie stichinės nelaimės ribos.

Aplinkos ministerija penktadienį pranešė, kad šių savivaldybių teritorijose kenkėjų pažeistų medynų tūris siekia atitinkamai apie 19 tūkst. ir apie 20 tūkst. kubinių metrų.

Stichinė nelaimė skelbiama, kai pažeistų eglynų tūris sudaro daugiau kaip 25 tūkst. kubinių metrų.

„Eglynai Lietuvoje sudaro 400 tūkst. ha ir jiems kyla labai didelis pavojus. Šiais metais vabalų populiacija sumažėjusi, bet jei tęsis sausra, ypač Šalčininkų ir Trakų savivaldybėse, ir šiuose rajonuose bus peržengta 25 tūkst. m³ pažeistos medienos kartelė, tuomet reikės skelbti stichinę nelaimę ir vykdyti sanitarinius kirtimus gydant užkrėstas teritorijas“, – penktadienį ministerijos pranešime sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Lietuvoje šiais metais fiksuojama mažiau pažeistų medžių: 2023 metų birželio mėnesį tokių buvo 308 tūkst. kubinių metrų, o šių metų birželį – 216 tūkst. kubinių metrų. Dėl to 25 proc. sumažėjo sanitariniai miškų kirtimai.

Tačiau ministerija pabrėžė, kad situacija gali pasikeisti dėl užsitęsusios kaitros.

„Kaip tik šiuo laikotarpiu išskrenda antroji šio vabalo generacija, ir jeigu tuo metu bus sausros, laukia didžiulė šių kenkėjų invazija. Didžiausias iššūkis miškininkams yra laiku surasti, pastebėti židinius, juos sutvarkyti ir užkrėstą medieną išvežti iš miško“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas.

Aplinkos ministerijos įstaigos ėmėsi prevencinių priemonių situacijai suvaldyti ir ragina prie aktyvios miškų stebėsenos prisidėti gyventojus.

Šiuo metu stichinė nelaimė paskelbta Kazlų Rūdos ir Vilniaus rajono savivaldybėse.

Didžiausi minėto kenkėjo pažeistų eglių kiekiai fiksuojami Širvintų, Rokiškio, Kauno, Alytaus, Jonavos ir Panevėžio rajonuose.

Žievėgraužis tipografas yra žalingiausias Lietuvos miškus pažeidžiantis veiksnys. Ši kinivarpa nudžiovina daugiau medžių nei visi kiti miškus pažeidžiantys veiksniai. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kažkas tyčia užkrečia

akivaizdu gi!

Išvada

Tipografas - vatnykas !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS