Tūkstančio eurų išmoka vilioja migrantus: norinčiųjų grįžti į tėvynę jau atsirado | Diena.lt

TŪKSTANČIO EURŲ IŠMOKA VILIOJA MIGRANTUS: NORINČIŲJŲ GRĮŽTI Į TĖVYNĘ JAU ATSIRADO

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė teigia, kad nuo trečiadienio savanoriškai į kilmės šalis norintiems grįžti migrantams išmoką padidinus tris kartus – iki 1000 eurų, norą sugrįžti jau pareiškė apie 15 asmenų. Anot E. Gudzinskaitės, tikimasi, kad iki švenčių savanorių skaičius dar išaugs.

„Trečiadienį paskelbėme akciją, kad didiname išmokas norintiems grįžti savo noru. Tūkstantis (eurų – ELTA) suaugusiems, penki šimtai vaikui iki keturiolikos metų. Dabar yra maždaug 15 pareiškusių norą grįžti, manome, kad iki švenčių tikrai padaugės“, – pirmadienį Eltai sakė E. Gudzinskaitė.

Iki šiol Valstybės sienos apsaugos tarnyba savanoriškai į kilmės šalis norintiems grįžti migrantams teikė 300 eurų finansinę paramą bei parūpindavo kelionės bilietus.

Trečiadienį paskelbėme akciją, kad didiname išmokas norintiems grįžti savo noru. Tūkstantis (eurų –) suaugusiems, penki šimtai vaikui iki keturiolikos metų.

„Kai išmoka buvo 300 eurų, galimybe pasinaudojo apie 350 žmonių, tai, manau, irgi yra nemažai. Manome, kad didesnė išmoka dar labiau paskatins grįžti savo noru“, – pridūrė E. Gudzinskaitė.

Vis dėlto, Migracijos departamento direktorės teigimu, norą sugrįžti gali sumažinti vis dar neišspręstos teismui apskųstų sprendimų nesuteikti prieglobsčio bylos. Pasak E. Gudzinskaitės, kol nėra galutinių sprendimų, tol migrantai neišvyksta.

„Dabar didžioji įsisukusi karuselė yra bylų nagrinėjimai teismuose. Kol tų galutinių teismo sprendimų dar nėra, jeigu taip grubiai, tai vis dar apie porą šimtų neišspręsta, dar laukiama atsakymų ir nepareiškiamas noras grįžti“, – teigė E. Gudzinskaitė.

ELTA primena, kad trečiadienį buvo užbaigtos nagrinėti visos vasarą gautos nelegalių migrantų prieglobsčio prašymų bylos. Siekiant paskatinti, kad nelegaliai sieną kirtę migrantai pareikštų savanorišką grįžimą į kilmės šalis, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasirašė įsakymą, numatantį migrantams išmoką didinti tris kartus – iki 1000 eurų. Didžioji dalis bus finansuojama iš Europos Komisijos Lietuvai suteiktos paramos migracijos krizės valdymui.

Migracijos departamento duomenimis, iš 3176 bylų prieglobstis buvo suteiktas 54 asmenims, o daugiau kaip 600 asmenų, sulaukusių neigiamo atsakymo, kreipėsi į teismą.

Anot E. Gudzinskaitės, sprendimas suteikti prieglobstį priimtas migrantams, atvykusiems iš šalių, kuriose asmuo yra politiškai persekiojamas dėl savo įsitikinimų, asmenims, kurie yra verčiami kilmės šalyse eiti į karo tarnybą ir atlikti karo nusikaltimus arba tarnybą, prilygstančią vergovei. Prašymas suteikiamas ir tokiu atveju, jei žmogus bėga nuo Talibano režimo Afganistane.

E. Gudzinskaitės teigimu, pagrindinės prieglobstį gavusių asmenų kilmės šalys – Sirija, Eritrėja, Afganistanas. Teigiamo atsakymo sulaukė ir keli migrantai iš Irako, Jemeno bei vienas – iš Libano.

Migracijos departamento direktorės teigimu, apie 610 asmenų kreipėsi į teismą dėl neigiamų atsakymų. Jei migrantai pateiks papildomų įrodymų arba teismas nustatys esminius departamento sprendimo trūkumus, sprendimas dar gali keistis.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Akviile

Jūs visada sakydavote, kad migrantai nori tęsti kelionę į Vokietiją, o ta pati Vokietija visada garsiai sako, kad jai reikia 400 000 imigrantų per metus, kad išspręstų darbo jėgos trūkumo problemą. Apgyvendinę ir pamaitinę šiuos migrantus nemokamai, jūs duoti jiems 1000 € ir nusipirkti lėktuvo bilietus, kad jie sugrįžtų į savo šalis. Kodėl gi jų neišleidus į Vokietiją ir Prancūziją, kaip Lenkija rugpjūtį, rugsėjį ir spalį? Vokietija priėmė daugiau nei 8000 pabėgėlių iš Baltarusijos, keliaujančių per Lenkiją.

Ona

Na kas tas tūkstantis et pusei metu už butą

Temide

Lenkai neįsileido ne vieno ,,migrnto'', tai ir nereikia niekam nieko mokėti, kad nešdinsutusi. Fašistai, , KGBistų palikuionys valdo Lietuvą. IŠGAMOS,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS