V. Sinkevičius: jei KT priimtų prezidento prašymą, „gpasas“ vaikams laikinai negaliotų | Diena.lt

V. SINKEVIČIUS: JEI KT PRIIMTŲ PREZIDENTO PRAŠYMĄ, „GPASAS“ VAIKAMS LAIKINAI NEGALIOTŲ

Valdantieji baiminasi, kad prezidento Gitano Nausėdos svarstymai kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl galimybių paso taikymo vaikams nuo 12 metų gali turėti neigiamos įtakos pandemijos valdymui.

Anot jų, galimybių paso kvestionavimas gali sumažinti vakcinacijos tempus. Buvusio Konstitucinio Teismo teisėjo Vytauto Sinkevičiaus teigimu, jei KT sutiktų nagrinėti bylą, pokyčiai įvyktų ir galimybių paso vaikams taikyme – jis nustotų galioti tol, kol KT priimtų galutinį sprendimą.

„Jei prezidentas kreiptųsi į Konstitucinį Teismą ir jei teismas priimtų nagrinėti tą prašymą, tada Konstitucinio Teismo pirmininkas turėtų iš karto apie tai pranešti visuomenei teismo internetiniame puslapyje ir paskelbti sprendimą, kad prezidento prašymas priimtas nagrinėti teisės aktų registre. Po paskelbimo, jo (galimybių paso vaikams – ELTA) galiojimas būtų sustabdytas tol, kol Konstitucinis Teismas priimtų galutinį sprendimą šitoje byloje“, – pirmadienį Eltai sakė V. Sinkevičius. 

Po paskelbimo, jo (galimybių paso vaikams – ELTA) galiojimas būtų sustabdytas tol, kol Konstitucinis Teismas priimtų galutinį sprendimą šitoje byloje.

„Jei Konstitucinio Teismo pirmininkas praneš, kad neprieštarauja Konstitucijai, bus atstatomas jo galiojimas, o jei prieštarauja, tai būtų išbrauktas iš galiojančių teisės aktų sąrašo“, – pridūrė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas.

V. Sinkevičius pabrėžia, kad tuo atveju, jei prezidentas nuspręstų kreiptis į KT, šalies vadovui tektų pateikti tik teisinius argumentus. 

„Prezidento kreipimąsi Konstitucinis Teismas gali priimti, jei jis bus pagrįstas būtinai teisiniais argumentais, kodėl atitinkamas Vyriausybės nutarimų punktas prieštarauja Konstitucijai ir kam konkrečiai prieštarauja, kokiam konkrečiai Konstitucijos straipsniui. Kitaip tariant, turi būti tik teisiniai argumentai, ne tikslingumo, ne abejonių, ne ekonominės naudos ar medikų tarpusavio nesutarimai“, – kalbėjo V. Sinkevičius. 

Visgi, pasak V. Sinkevičiaus, dažnu atveju KT atsisako nagrinėti bylas dėl nepakankamos argumentacijos, todėl prezidentas taip pat gali nuspręsti nerizikuoti, kad KT atmestų prašymą.  

„Yra nemažai tokių atvejų, kai Konstitucinis Teismas atsisako prašymą nagrinėti, nes nepakanka teisinių argumentų. Šiuo atveju, jei yra svarstoma kreiptis, tai, matyt, ieškoma stiprių teisinių argumentų. Jei argumentai nebus stiprūs, tada prezidentas nerizikuos ir nenorės gauti iš Konstitucinio Teismo neigiamo atsakymo. Respublikos prezidentas labai retai kreipiasi dėl Vyriausybės nutarimų. Visgi, jei šiuo atveju yra susirūpinimas, matyt, jis mano, kad problema yra didelė“, – teigė V. Sinkevičius. 

ELTA primena, kad praėjusią savaitę prezidentas G. Nausėda susitiko su mamomis, anksčiau kelis kartus protestavusiomis prieš galimybių pasą vaikams nuo 12-os metų. Po vykusio susitikimo su prezidentu viena iš protesto „Basos mamos“ organizatorių „valstietė“ Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė teigė, kad šalies vadovas pasižadėjo apsispręsti, ar kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso taikymo vaikams nuo 12-os metų.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė taip pat patvirtino, kad šalies vadovas ketina svarstyti dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matomai sinkevicius reikalauja aiskumo ,

pagal jo su nelegitymiais zalimais sukurtas konstitucijos pataisas galima teisiskai yrodyt , kad tai PRIESTARAUJA konstitucijai ---o galima teisiskai yrodyt ,kad NEPRISTARAUJA konstitucijai----,,liberastu vyriasybe,,, ir prezidentas -patys turetu nuspert ,o KT tik ,,,,teisiskai ,,,,patvirtins kad ,,,,,,KT-NEPRIESTARAUJA,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS