Vaizdai šiurpina: zoologijos parko meška priversta gulėti voljere tarp išmatų | Diena.lt

VAIZDAI ŠIURPINA: ZOOLOGIJOS PARKO MEŠKA PRIVERSTA GULĖTI VOLJERE TARP IŠMATŲ

Patikrinimą Raubonių parke atlikę specialistai užfiksavo žadą atimantį vaizdą – lankytojams aptvertame voljere matoma meška nuo dėmesio ir kaitros slepiasi, atrodytų, jau ilgą laiką nevalytose patalpose. Kaip paaiškėjo, šis parkas specialistų akiratyje atsiduria ne pirmą kartą, o dėl fiksuotų pažeidimų vyksta teisminiai ginčai.

Po patikrinimo – įrašas

Vaizdais iš antradienį vykusio neplaninio patikrinimo socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija (GATO). Filmuotoje medžiagoje matyti, kad voljere, kuriame laikoma Raubonių parkui priklausanti meška, dvelkia nešvara – ant betoninių jo grindų mėtosi šienas ir ekskrementai.

Pastarąjį teiginį patvirtina ir prie minėto vaizdo įrašo pateiktas GATO atstovų aprašymas. „Vaizdai, kurie lieka nematomi lankantiems ZOO parką. Ši meškutė lankytojams pristatoma aptverto voljero žalioje lauko pievelėje. Laukinis gyvūnas privalo turėti vidaus patalpas ir pasirinkimą, kažkur pasislėpti nuo žmonių dėmesio, saulės kaitros arba, kai norisi, pabūti bent minimalioje ramybėje. Ši meškutė turi tik du pasirinkimus – save rodyti lankytojams arba slėptis tokiose „prižiūrėtose“ vidaus patalpose. Gulėti daugiau nei mėnesį savo nevalytose išmatose – tokį pasirinkimą jai suteikia ZOO parkas mainais už ilgametę tarnystę ir išnaudojimą pramogai. Kai privalai su gyvūnu dirbti tokiose sąlygose, plyšta širdis... Išeini su vienintele mintimi – tu padarysi viską, kad jį iš čia išgelbėtum ir nepaliktum visam likusiam gyvenimui. Ir tai yra GATO pažadas jai – meškutei, kurią pavadinome Čile, bei kitiems tokiose vietose laikomiems laukiniams gyvūnams, kad meškutė Čilė ir kiti jos likimo draugai būtų perkelti į jiems reikalingas sąlygas“, – rašoma socialiniame tinkle.

Gulėti daugiau nei mėnesį savo nevalytose išmatose – tokį pasirinkimą jai suteikia Zoo parkas mainais už ilgametę tarnystę ir išnaudojimą pramogai.

Užkliuvo laikymo sąlygos

„Tai buvo Aplinkos apsaugos departamento vykdytas patikrinimas. O mes kartu su laukinių gyvūnų veterinarijos specialistais iš Italijos prisidėjome teikdami jiems tarnybinę pagalbą – tikrinome gyvūnų ženklinimą, sveikatingumą, jų laikymo sąlygas. Per patikrinimą patekus į šito gyvūno voljerą, radome tokį vaizdą. Tai – ilgą laiką nevalytas voljeras. Bent pagal minimalius standartus, gyvūnas turi turėti vidaus ir lauko patalpas, kuriose galėtų slėptis nuo dėmesio ar nepalankių oro sąlygų. Šiuo atveju, tokių sąlygų gyvūnas neturi, nes gali sėdėti tik savo apterštame namuke. O gyvūnas irgi rinktųsi tą vietą, kur švariau. Kyla klausimas, kaip jis prižiūrimas, jei niekas neina į šitas patalpas ir jų nevalo?“ – retoriškai klausė su portalo žurnalistais bendravusi GATO vadovė Brigita Kymantaitė.

Panaši situacija, pašnekovės teigimu, buvo ir kituose Raubonių parke laikomų gyvūnų voljeruose. Ji paminėjo dar dvi meškas, liūtą ir pumos patiną, kuris turi antsvorį, o judėti sąlygos – nesudarytos, esą neaišku ir tai, kuo gyvūnas šeriamas.

Kvietė pareigūnus

Pasak GATO vadovės, į neplaninį patikrinimą vykę specialistai turėjo teismo nutartį, suteikiančią teisę patekti į patalpas, jei atsakingi asmenys neįsileistų. Tačiau to neprireikė – įsileido, tačiau, sako ji, konfliktinių situacijų būta, nes iš pradžių nenorėta leisti specialistams patekti į patalpas, kuriose laikomi tam tikri gyvūnai, tarp jų – ir jau minėta meškutė Čilė.

„Norėjome kviesti ugniagesius, kad nukarpytų spynas, tačiau atvykus pareigūnams situacija pagerėjo. Visus gyvūnus laikinai narkotizavome, nes kitaip neįmanoma patekti į jų voljerus bei atlikti apžiūras ir nuskaityti mikroschemas. Per patikrinimą nustatyta, kad gyvūnai yra neženklinti. Tai yra didelis pažeidimas, nes saugomos rūšies gyvūnai turi turėti sertifikatus, dokumentus“, – atskleidė B. Kymantaitė.

Negana to, sakė ji, Raubonių parko savininkai neturi ir leidimų laikyti saugomas gyvūnų rūšis. „Tai yra šio parko kaip institucijos, kuri nelegaliai įsigyja gyvūnus, juos eksponuoja, iš jų uždarbiauja, juos išnaudoja savo asmeniniais interesais, esminis pažeidimas“, – pabrėžė B. Kymantaitė.

Pasak jos, GATO kaip atvejį kontroliuojanti institucija sieks, kad gyvūnai būtų konfiskuoti ir perkelti į rezervatus, kur turėtų savo rūšiai tinkamas gyvenimo sąlygas, o ne būtų atrakcionų parko objektais.

Akiratyje – seniai

Minėtame neplaniniame patikrinime dalyvavusi Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė, kalbėdama apie šį atvejį sakė, kad Raubonių parkui toks patikrinimas – ne pirmas, specialistų akiratyje jo savininkai jau yra ne vienerius metus.

„Planiniai patikrinimai čia vykdyti jau eilę metų. Yra nustatyti pažeidimai, už kurios parko atsakingiems asmenims taikyta atsakomybė, tačiau šiuos nutarimus objektas yra apskundęs ir vyksta teisminiai ginčai“, – teigė pašnekovė.

Laukia išvadų

M. Ramanauskienės teigimu, pastarasis patikrinimas nėra baigtas, jis tęsiamas – peržiūrimi dokumentai, laukiama dalyvavusių veterinarijos bei zoologijos sodo specialistų išvadų.

„Mūsų tikslas, iškeltas specialistams, buvo – įvertinti gyvūnų sveikatingumo būklę, laikymo sąlygas. Jau anksčiau nustatyta, kad kai kurie gyvūnai yra laikomi neteisėtai, neturint reikiamų dokumentų. Tolimesnis mūsų tikslas – išsprendus teisminius ginčus, spręsti, gyvūnų laikymo klausimus, nes šiame parke jie negali būti laikomi ir viešai eksponuojami neturint komercinio naudojimo sertifikato“, – B. Kymantaitei antrino Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė.

Komentuoti atsisako

Portalo žurnalistams susisiekus su Raubonių parko atstovais internetinėje svetainėje nurodytu numeriu, atsiliepusi, bet prisistatyti nenorėjusi moteris sakė, kad komentuoti situaciją apie pastaruosius įvykius atsisako. Tačiau užsiminė, kad netrukus planuojama parko atstovų poziciją pateikti viešai.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Saulė

Aš prieš zoologijos sodus taip pat prieš cirkus kur išnaudojami gyvūnai.Gyvūnai turi gyventi laisvėje.Delfinariumas man nepatinka ,ten delfinai išnaudojami.Neva gydo .Tai kam gydytojai reikalingi ? Visus gyvūnus į laisvę.

.

Be abejo,pavojingesnis yra alaus išgėręs žmogus,jį paprasčiau nubausti.Kodel prieš porą dienų Kaune iš žmogaus namų surinko apie 15 servalų ir pan. ir nieko nenutiko.Nors dar ten žinoma bus teismas,bet paimti galėjo.O cia sąlygos katorginės ir padėtis be išeities.Argi zoologijos sode nėra specialistų.Ir jei Lietuvoje tiek nelegalių zoosodų,tai sunku ką ir pasakyti.Nors kokioj srity pas mus tvarka.

Lina

Tai baisu gal geriau pats direktorius atsidurtu tave voljiere pagyventu gal tik tada suprastu ka reiškia žmoniškumas o dabar jam niekas nerupi išskirus pinigus o ir žvėreliai tikriausia būna dažnai alkani reiktu susirūpinti o ne žvėrelius kankinti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS