Vėl piketuoja: šį kartą didesnių algų prašoma kalėjimų medikams | Diena.lt

VĖL PIKETUOJA: ŠĮ KARTĄ DIDESNIŲ ALGŲ PRAŠOMA KALĖJIMŲ MEDIKAMS

Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“, neapsikentusi nevykdomų pažadų pagerinti įkalinimo įstaigų medikų apmokėjimą ir darbo sąlygas ir protestuodama prieš Teisingumo ministerijos ir Kalėjimų departamento siūlomą pertvarką, kuri, anot jų, vykdoma pažeidžiant sudarytus susitarimus ir socialinio dialogo principus, antradienį surengė piketą prie Vyriausybės rūmų.

Piketu „Gana diskriminuoti kalėjimų medikus!“ siekiama paviešinti grėsmingą padėtį, kuri susidarė įkalinimo įstaigose, neskiriant jų veiklai pakankamo finansavimo.

Grupelė piketuotojų dėmesį mėgino atkreipti plakatais „Nusikaltėliai pavojingi, o medikų darbas kalėjimuose nepavojingas?“, „Ne - kalėjimų medikų diskriminavimui“, ,,Kalėjimų medikai dirba ar atlieka bausmę?“ ir kitais, kartu kvietė pro šalį einančius Vyriausybės atstovus sustoti ir padiskutuoti.

Pasak profsąjungos generalinio sekretoriaus Ričardo Garuolio, anksčiau Lietuvos kalėjimuose dirbantys medikai, kaip ir visame pasaulyje, uždirbdavo apie 50 proc. daugiau nei tokį patį darbą dirbantys laisvėje esančių sveikatos priežiūros įstaigų medikai, o dabar jų atlyginimai yra tokie patys ir net mažesni.

„Svarbiausi reikalavimai - gana diskriminuoti kalėjimų medikus, nes laisvėje dirbantiems medikams atlyginimai didinami, jiems - nedidinami, visiems pasaulio kalėjimo medikams, pavojingomis sąlygomis dirbantiems medikams atlyginimai yra mokami 30 proc., 40 proc. didesni nei laisvėje dirbantiems medikams. Lietuvoje situacija yra tokia, kad kalėjimuose dirbantys medikai, kurie patiria psichologinį smurtą, kartais ir fizinį, gauna tiek pat ar ne mažiau nei gauna laisvėje dirbantys medikai“, - teigė profsąjungos generalinis sekretorius R. Garuolis.

Visiems pasaulio kalėjimo medikams, pavojingomis sąlygomis dirbantiems medikams, atlyginimai yra mokami 30 proc., 40 proc. didesni nei laisvėje dirbantiems medikams.

Piketo dalyviai reikalauja nustoti diskriminuoti įkalinimo įstaigų medikus ir pradėti jiems kaip ir laisvėje dirbantiems medikams kelti atlyginimus. Skirtingai nuo įkalinimo įstaigų prižiūrėtojų, kalėjimų medikams net nemokamas priedas už pavojingas sąlygas, nors jie bendrauja su tais pačiais nuteistaisiais ir kasdien patiria psichologinį, o kartais ir fizinį smurtą. Skirti papildomus 2356 tūkst. eurų, kurių poreikį medikų atlyginimams kelti paskaičiavo Kalėjimo departamento darbo grupė, nes iš vidinių rezervų galima sutaupyti tik 156 000 eurų per metus.

Piketo dalyviai reikalavo pradėti vykdyti Alytaus teismo sprendimą mokėti kalėjimų medikams, kaip ir kalėjimo prižiūrėtojams, priedus už pavojingas darbo sąlygas. Laikytis teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus ir Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ 2019 m. vasario 5 d. susitarimo dėl sveikatos priežiūros sistemos įkalinimo įstaigose optimizavimo.

Stabdyti iki galo neapsvarstytą pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros paslaugų sujungimą Laisvės vietų atėmimo ligoninėje ir reorganizaciją, kuri pažeidžia Teisingumo ministro ir profesinės sąjungos susitarimą, atleidžia iš darbo pirminės sveikatos priežiūros skyrių vedėjus, kurie kalėjimuose ne tik organizuoja sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, bet ir atsako į nuteistųjų skundus bei padeda ar pavaduoja šeimos gydytoją, kai jis suserga arba išeina atostogų, ir kitus darbuotojus, kurie, profesinės sąjungos nuomone, būtini, kad nekiltų grėsmė, kad sveikatos priežiūros paslaugos nebus laiku ir tinkamai suteiktos.

Profsąjungos reikalauja nenaikinti vaistinių ir vaistininkų etatų įkalinimo įstaigose, kol nebus aišku, kas atliks jų darbus, kad nepadidėtų nelegalus psichotropinių ir narkotinių vaistų patekimas į kalėjimus. Taip pat skirti pakankamą finansavimą vaistams ir kitoms būtinoms sveikatos priežiūros priemonėms įsigyti, kad kalėjimuose dirbantys medikai galėtų vykdyti valstybės jiems pavestas pareigas ir nerizikuotų, kad dėl to, jog valstybė neskyrė pakankamai lėšų vaistams pirkti, jiems bus atimtos licencijos dirbti.

Tarp reikalavimų - palikti Panevėžio pataisos namuose vyriausiąją slaugos administratorę ir bendruomenės slaugytoją, kurios atsakingos už kalėjimuose gimusių ir augančių kūdikių bei vaikų priežiūrą, nes jas atleidus, kaip siūloma Kalėjimo departamento reorganizacijos plane, šie vaikai bus palikti tik bausmę kalėjime atliekančių mamų, kurių dalis dar laisvėje prarado motinystės teises į savo vaikus, priežiūrai. Būtina keisti Lietuvos įstatymus, kurie leidžia susidaryti tokioms situacijoms, kai kalėjime uždaryta moteris sugeba kelis kartus susituokti ir kelis kartus pagimdyti, kad pasigerintų įkalinimo sąlygas ir gautų papildomų socialinių išmokų.

Jei atsakingos institucijos nesiims spręsti šių skaudžių įkalinimo įstaigų problemų, Įkalinimo įstaigų medikų profesinė sąjunga „Solidarumas“ ruošiasi rengti įspėjamuosius streikus, kad valdžios institucijos pamatytų, kas laukia, kai medikai pradės masiškai išeiti iš darbo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zelemunčikas

Užsidirbti pinigus reikia,o ne ubagaut...vis jiems mažai runkeliams!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS