A. Veryga: kai kurie medikų vadovai dar gyvena sovietine dvasia | Diena.lt

A. VERYGA: KAI KURIE MEDIKŲ VADOVAI DAR GYVENA SOVIETINE DVASIA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad, norint pakeisti psichologinę atmosferą tarp medikų, reikalingi ne tik įstatymų pakeitimai, bet ir kolektyvų vadovų vadybiniai sugebėjimai.

Kai kurie savo kėdėje užsisėdėję tarpinių grandžių medikų vadovai, teigia A. Veryga, neturi reikalingų įgūdžių, gyvena sovietine dvasia ir nebuvo mokyti personalo administravimo, dėl to, pasak jo, bijo ribotų vadovų kadencijų įvedimo.

Ministro teigimu, situaciją pakeisti iš esmės nebus paprasta, nes jau dabar ministerija, viešindama skaudžius įvykius tarp medikų kolektyvų, sulaukia nemalonios reakcijos iš gydymo įstaigų.

„Nebus lengva ir nebus paprasta. Mes jau matome tam tikrus atgarsius ir tam tikras reakcijas iš kai kurių gydymo įstaigų. Seimo Sveikatos reikalų komitete, kai buvo perskaitytas vieno iš kolektyvų anoniminis laiškas, tai dabar jau net ir ministerija sulaukia įvairiausių užuominų, kodėl tai yra daroma, kad bus imamasi teisinių priemonių ir panašiai“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė A. Veryga.

Kai kurių vadovų požiūris, pasak sveikatos apsaugos ministro, yra nusistovėjęs ir pasenęs.

„Su kai kuriomis įstaigomis nebus paprasta todėl, kad vadovai sėdi dešimtmečiais, tebegyvena sovietine dvasia ir kariuomenės muštro nuostatomis. Jiems nauji vadybiniai metodai arba būdas bendrauti ir psichologiškai padėti kolektyvams nėra priimtini, gal net nelabai žinomi“, – gydymo įstaigų ir kolektyvų vadovų bėdas įvardijo A. Veryga, pridūręs, kad pokyčiams reikės sutelkto kolektyvo ir ministerijos darbo bei dialogo.

Su kai kuriomis įstaigomis nebus paprasta todėl, kad vadovai sėdi dešimtmečiais, tebegyvena sovietine dvasia ir kariuomenės muštro nuostatomis.

Kartu ministras pridūrė, kad, jo nuomone, bendravimo kultūra medikų bendruomenėje yra visuomenės elgesio kultūros atspindys. Dėl šios priežasties, informavo A. Veryga, antradienį Seime įregistravo pasiūlymą įvesti kadencijas ne tik įstaigų vadovams, bet ir tarpinės grandies – skyrių, sektorių vadovams, kurių elgesiu taip pat skundžiasi medikai. Nors kadencijos nebūtų ribojamos, tačiau, tvirtina A. Veryga, kas penkerius metus vadovui tektų pasitikrinti kolektyvo ir vadovybės pasitikėjimą.

„Kas penkerius metus eiti ir pasitikrinti, ar turi pasitikėjimą kolektyvo, įstaigų vadovų yra labai sveika ir manau, kad tokiu atveju ir tie tarpinės grandies vadovai galvos, ką jie daro. Nesijaus nepakeičiamais, supras, kad po penkerių metų ateis laikas, kada kolektyvas pasakys savo nuomonę“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas.

Kartu A. Veryga pridūrė, kad nei įstaigų vadovai, nei vidurinės grandies vadovai neturėtų bijoti kadencijų įvedimo.

„Bijo paprastai tie, kurie laiko kolektyvą baimėje ir kurie tik dėl to gali leisti sau daug, nes jaučiasi nepakeičiamais. Normalūs, tikrai geri vadybininkai ir vadovai, manau, tokių baimių tikrai neturi“, – pridūrė A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Patarimas

Ministrui reikėtų ne su dvasiomis kovoti, o pačioje ministerijoje tvarką įsivesti, o tai vėl šiemet ministerija išleis direktyvą , kad šv. Kalėdų proga neduoti saldumynų, neprisimenu kokį racioną jie ten pasiūlė. Ar ne ministro sekretorė ar patarėja daugiau nei erotinių asmeninių nuotraukų platinimu užsiima. Tai rodo kadrų komplektacijos problemas ministerijoje. Nesolidu.

Nuomonė

Vadovauja seniai, bet ligoninėje yra tvarka, ten gydytojai pašaipiai neliepia ligoniui žiūrėti į pasą, o gydo. Visiems ligoniams, kurie turi nusiskundimų , Janušonio durys atviros. Galimai kažkam trinktelėjo per nagus už grubumą su ligoniais, gal už "atlapas" chalatų kišenes arba už grubias gydymo klaidas, chebra nusprendė susidoroti su Janušoniu, pasitaikė "gera" proga.

Xxx

Senai laikas, paziurekit universitetinei ligoninei vadovauja jau nuo 1982m. Kokie gali buti pokyciai reikia keisti is pagrindu visa vadovybe.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS