„Scanorama“: pasitinkant gerą kiną Kaune | Diena.lt

"SCANORAMA": PASITINKANT GERĄ KINĄ KAUNE

Lapkričio 15–25 d. Kauno rudens kodu taps šešioliktasis Europos šalių kino forumas "Scanorama". Festivalio metu bus pristatyti naujausi ir ryškiausi Europos filmai, švenčiamas kino meistro Ingmaro Bergmano 100-metis, veriami langai į tolimąją Kiniją, žvalgomasi po naujausią lietuviško kino erdvę.

Kaunas visada buvo svarbus "Scanoramos" taškas. Jame kiekvienais metais pristatome ryškiausius festivalio filmus, retrospektyvas ir lietuviškas premjeras. Ypač džiugina tai, kad Kauno žiūrovų skaičius nuolat auga. Ištikimi "Scanoramos" bičiuliai jau rudens pradžioje planuoja kinematografišką lapkričio maršrutą, o jaunoji karta turi progą atrasti "Scanoramą" ir vis dažniau ja naudojasi.

Jau tapo tradicija, kad ir Vilniuje, ir Kaune "Scanorama" pradedama tuo pačiu filmu. Šiais metais juo tapo vieno ryškiausių šiuolaikinių vokiečių režisieriaus Christiano Petzoldo juosta "Tranzitas". Petzoldas Antrojo pasaulinio karo situaciją perkelia į šių dienų Marselį ir, įtraukdamas žiūrovus į paslaptingą film noir istoriją, kuria alegoriją apie dabartinę Europą. Pagrindinio vaidmens atlikėjas, vienas įdomiausių naujosios kartos vokiečių aktorių, jau pelnęs kylančios žvaigždės titulą Berlyno kino festivalyje, Franzas Rogowskis, pasirodys ir Thomo Stuberio juostoje "Krautuvų valsas", kurią kino kritikai pelnytai vadina tikra ode humanizmui.

Jau tapo tradicija, kad ir Vilniuje, ir Kaune "Scanorama" pradedama tuo pačiu filmu.

Išskirtiniame Kanų kino festivalio geriausiųjų rinkinyje – už režisūrą įvertinto Paweło Pawlikowskio "Šaltasis karas", apdovanojimą už geriausią scenarijų pelniusios Alice Rohrwacher "Laimingasis Ladzaras" ir programos "Ypatingasis žvilgsnis" laureato Ali Abbasi "Riba".

Klasikinio, gilaus ir netikėto kino mėgėjai galės stebėti vengrų režisieriaus Laszló Nemeso, 2016 m. pelniusio "Oskarą" už geriausią filmą užsienio kalba "Sauliaus sūnus", juostą "Saulėlydis" nagrinėjančia istorijos pamokas dabarčiai.

Šių metų "Scanoramoje" gausu ryškių ir įsimintinų debiutų. Camillos Strøm Henriksen "Pakilti iš pelenų" ir Tuvos Novotny "Akloji zona" – dviejų norvegių režisierių pirmieji filmai, sulaukę sėkmės ir gimtojoje šalyje, ir tarptautiniuose kino forumuose. "Pakilti iš pelenų" sulaukė specialaus paminėjimo už geriausią debiutą Toronto kino festivalyje, o "Akloji zona" tapo San Sebastiano kino festivalio atradimu, įvertintu už geriausią aktorės vaidmenį (Pia Tjelta).

Provokatyvaus ir originalaus kino mėgėjus "Scanorama" pakvies į Larso von Triero filmą "Namas, kurį pastatė Džekas" ir ragins priimti programos "Galvok ką nori" iššūkius – "Tai nutiko 2557-aisiais", "Mes jauni ir mūsų dienos ilgos", "Sara vaidina vilkolakį" ir DRIB.

Ieškantiems kino ir tikrovės sandūrų siūlysime stipriausius dokumentikos programos "Neišgalvotas gyvenimas" perlus – ukrainiečių dokumentikos meistro Sergejaus Loznicos diptiką "Procesas" ir "Pergalės diena", prancūzų režisierės Marie Losier juostą "Egzotiškasis Kasandras" ir italų režisierių Giorgio Ferrero ir Federico Biasino kelionę į vartotojiškumo sūkurį "Nuostabūs dalykai".

Lietuviško kino mėgėjus nudžiugins ilgai laukta dokumentikos meistro Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristine Briede juosta "Laiko tiltai", kurianti meditatyvų pasakojimą apie Baltijos poetinės dokumentikos meistrus, praėjusį laiką, kino poeziją ir poetus kine.

Dovana ruošiama ir jaunajai kauniečių kartai – nemokamas Raimundo Banionio filmo "Vaikai iš Amerikos viešbučio" (1990 m.) seansas Mykolo Žilinsko galerijoje primins laiką, kai susidegino Romas Kalanta, prasidėjo menininkų emigracija ir suaktyvėjo slaptųjų tarnybų veikla. Simbolinis filmas sujungs du laikotarpius ir nubrėš paralelę tarp suvaržymų paženklintomis ir laisvės aplinkybėmis gyvenančio jaunimo.

Linkiu Kauno gyventojams ir miesto svečiams įsimintinų ir asmeninių atradimų – džiaugsmo žiūrėti gerą kiną!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS