Afrika Lietuvoje | Diena.lt

AFRIKA LIETUVOJE

Lietuva turės futbolo stadioną. Normalų futbolo stadioną. Šiuos žodžius reikėtų kartoti vėl ir vėl, kad patikėtume tuo, kas neseniai tapo realybe. Ilgus dešimtmečius trukusios dejonės, kad mūsų futbolininkams nėra kur gainioti sviedinį, baigėsi.

Per pastarąjį dešimtmetį man teko lankytis ne vienoje elitinėje Europos futbolo arenoje. Pradedant Ispanijos superklubų namais – „Camp Nou“ Barselonoje ir „Santiago Bernabeu“ Madride, baigiant „San Siro“ aikšte Milane ar legendiniu Londono „Wembley“. Dariaus ir Girėno stadionas neprilygsta nė vienam iš jų. Kaip ir mano iš arti regėtiems kiek mažesniems stadionams Šveicarijoje, Nyderlanduose, Rumunijoje, Serbijoje ar dar keliose šalyse. Tačiau 15 tūkst. sirgalių talpinantis Kauno stadionas yra mielesnis už juos visus. Vien todėl, kad nerasime kitos valstybės Europoje, kuri tiek dešimtmečių neturėjo futbolo namų, o jos rinktinė žaisdavo dykynėse ar pelkėse. Cristiano Ronaldo ar Harry Kane’as turbūt dar ilgai šypsosis prisiminę rungtynes vargingame Vilniaus LFF sintetiniame aikštyne. O ispanų kamuolio burtininkai Xavi ir Iniesta nepamirš nuotraukų iš smėliu užbarstytos pažliugusios Kauno vejos. „Sveiki atvykę į Europą“, – kažkada tokį plakatą, skirtą Prancūzijos rinktinei, iškėlė mūsų sirgaliai. Jie pašiepė varžovus, kurių pagrindą sudarė išeiviai į Afrikos. Tačiau tikroji Afrika buvo čia, Lietuvoje. Tokio aptriušusio reprezentacinio stadiono, koks tada buvo Kaune, net juodajame žemyne reikėtų gerai paieškoti.

„Sveiki atvykę į Europą“, – kažkada tokį plakatą, skirtą Prancūzijos rinktinei, iškėlė mūsų sirgaliai. Jie pašiepė varžovus, kurių pagrindą sudarė išeiviai į Afrikos. Tačiau tikroji Afrika buvo čia, Lietuvoje.

Tačiau kas buvo, tas. Rekonstruotas Dariaus ir Girėno stadionas jau kitą savaitę pravers duris pirmiesiems renginiams. Tegul tai bus Europos masteliais kuklių mūsų šalies klubų rungtynės, bet jau dabar prognozuojamas žiūrovų antplūdis. Pastarąjį kartą pilnas tribūnas Kaune matėme gal prieš dešimtmetį, per Europos jaunimo (iki 19 metų) čempionato finalinį etapą. Panašu, kad spalio 16-ąją matysime vėl.

Nuo šiol viskas bus kitaip. Raudonuoti Lietuvai nebeteks. Nebent dėl mūsų futbolininkų rezultatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

samas

Buvo, buvo toks plakatas. Net FIFA pasmerkė.

>Na

iš kur tokią nesąmonę ištraukei?

Q

Sveiki atvykę į Europą plakatą buvo iškėlę. Rašo Filadelfijus ką ant seilės gauna....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS