Apkartę rinkimų grikiai | Diena.lt

APKARTĘ RINKIMŲ GRIKIAI

Žmogaus, artimo imperatoriui, statusas posovietinėje erdvėje iki šiol viena didžiausių kiekvieno sumanesnio vertelgos siekiamybių dar nuo NEP‘o laikų, kuriuos savo legendiniuose romanuose taip puikiai atskleidė plunksnos virtuozai I.Ilfas ir J.Petrovas.

Tad ir šiandieniniams ostapams net valdiška taburetė, jau nekalbant apie fotelį ar sostą, yra žydroji svajonė. Trumpai tariant, visi nori valdžion, nes ten gyvenimas sotesnis ir pinigų visada pakanka. Taip yra visur, tiek pas mus, tiek ir Ukrainoje, kur savaitgalį ukrainiečiai bandė sukomplektuoti naujas vietos viršūnėles.

Vangiai vyko tas komplektavimas, nes tik bemaž pusė rinkėjų teikėsi ateiti iki urnų ir pareikšti savo valią. Jų pasyvumas anaiptol nereiškia, jog gyvenimas Ukrainoje nūnai tapo geresnis, nes ne tik gerai gyvenantieji tingi balsuoti.

Ukrainiečių atsainumas šįkart bylojo didžią žmonių neviltį ir amžinąją neteisybę, kurios šitiek ir tesulaukia iš savo viešpačių.

Bet permainų ten esą kažkokių vis dėlto įvykę. Sako, žmonės jau nebe taip noriai ima prieš rinkimus geradarių dalijamus grikius ar grivinas, kurių vertė pastaruoju metu beveik neatlaiko kruopų konkurencijos.

Ukrainiečių palikuonys, kurių laisvieji protėviai kadaise juos pavergti geidavusiam turkų sultonui suraitė tokią rašliavą, kad net šiandien ausys linksta skaitant, prisiminė, jog egzistuoja savigarba, ir pro sukąstus dantis pratarė, kad valdžios klapčiukai jų daugiau nebežemintų tais grikiais, kurių gausiai užderi prieš kiekvienus rinkimus.

Politologai laiko tai geru ženklu. Esą gali būti, kad šitai byloja bundančią pilietinę visuomenę. Tai gali būti ir įspėjimas, kad rinkimų grikiai nūnai bus apkartę. Ir rimtas požymis, jog apačios nebenori gyventi po senovei. Kažkaip panašiai mintijo ir iki šiol nepalaidotas bolševikų stabas.

Tik stebina "viršūnių" resursai. Nors, antra vertus, Vakarai vis pamaitina, kad nebankrutuotų. Ir veikiausiai taip greitai nebankrutuos, nes liaudžiai aukas dalija saikingai. Kurgi dar Europoje vidutinė pensija siekia 45 eurus per mėnesį?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

idomu

Ups , kaip čia praslydo? Kas leido spausdinti nesuderinus su vyraujančia politine - biurokratine konjunktūra? Pašalint.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS