Brangi konstitucija | Diena.lt

BRANGI KONSTITUCIJA

Septyniolika Konstitucijos akimirkų. Tiek kartų Lietuvoje trumpai karaliavo Konstitucija – buvo laikomas Konstitucijos egzaminas (pastarasis – šį trečiadienį, Konstitucijos dienos proga).

Kam yra brangi Lietuvos Respublikos Konstitucija? Širdžiai? Piniginei?

Jei turėtume galvoje knygą „Lietuvos Respublikos Konstitucija“, tuomet nebrangi. Galima nusipirkti ir už eurą.

Ar brangi širdžiai ir pilietinei savimonei? Jei Konstituciją paimsime išgrynintu pavidalu, nupūsime nuo jos gyvenimo realybės dulkes, nušluostysime kasdienybės purvą, pamatysime neįkainojamų juridinių gėrybių klodų – įstatymų viršenybę, bekompromisę pagarbą asmens nuosavybei, asmens laisvėms, absoliutų valstybinių institucijų pasirengimą tarnauti kiekvieno piliečio interesams.

Prie Konstitucijos reikėtų pridėti teisinių paslaugų kainyną, kuris pasitarnautų kaip navigacinė priemonė teisinėje realybėje.

Tačiau kaip pasisemti tų gėrybių ir pajusti, kad Konstitucija gali būti brangi širdžiai? Kaip surasti prieigą prie tų gėrybių? Pagrindinės prieigos durys – teismai. O čia prasibrauti iki konstitucinių lobių yra sudėtinga, mat Konstitucijos siūlomų teisinių brangenybių prieinamumas, švelniai tariant, komplikuotas: netvarus, nesklandus, netiesus ir, kas labai įsidėmėtina, nepigus.

Konstitucijoje deklaruojama, kad „teismai, nagrinėdami bylas, klauso tik įstatymo“. Bėda, kad teismai įstatymo gali klausytis atidžiai, atsainiai arba netgi nesiklausyti.

Todėl kartais sakoma, kad teisme rasi ne teisybę, bet bėdą. Ne vienas galėtų papasakoti liūdną nutikimą, kaip pažįstamas (kaimynas, giminaitis, bendradarbis ir pan.) teisme bėdos ieškojo ir dabar visiems turi patarimą: jei nori išleisti visus pinigus, kreipkis į teismą. Vidutinė teismo proceso trukmė Lietuvoje yra dveji treji metai. Net teisininkai nepataria skubėti į teismą.

Ar Lietuvoje yra teisybė? Nelygu, kas klausia. Jei interesantas gali samdytis advokatų kontoras, tai yra. Jei negali – labai abejotina.

Prie Konstitucijos reikėtų pridėti teisinių paslaugų kainyną, kuris pasitarnautų kaip navigacinė priemonė teisinėje realybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

to dar

Ir ką norėjai pasakyt? Kokioj tai įstaigoj nesupranta lietuviškai?

Kokia konstitucija?

Konstitucija buvo sukurta po sajūdžio ir tada buvo tikroji Ka kas pakeitė pasinaudojes istojimu i ES reik dar isiaiškint Idomu būt palygint bet kur ana ta tikraja gausi. Konserliberpideru brudai turbūt sunaikino visus orginalus

Klpd.

Konstitucija tai Konstitucija. O va kad ją išaiškina kaip kam reikia, tai jau žinom N metų:D) Ar neteko išgirsti kaip Dvasių teismas, pardon, KONSTITUCINIS teismas pritempinėja LR Konstitucijos straipsnius prie užsakymų:D) o paskui pateikia logiškai nesuprantamas išvadas? :D) Į šį Dvasių teismą eksportuojami nusipelnę seimo ar kt. susivienijimų swolaciai:D) ( Na panašiai kaip į ES parlamentą... ) Kad ramiai pabaigtų savo dienas politikoje ir būtų naudingi savo valdytojams ..:D ) Pats toks teismas yra neligitymus nes mūsų ,,šventajam rašte"(LR Konstitucijoje) nieko apie toki darinį nesakoma..Geriau būtų išnagrinėti kodėl pvz. knygynuose nėra pirkti LR Konstitucijos Doktrinos kur smulkiai ir nuodugniai išaiškina visus šio pagrindinio Valstybės dokumento straipsnius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS