Gatvėse – Rožių revoliucijos vaikai | Diena.lt

GATVĖSE – ROŽIŲ REVOLIUCIJOS VAIKAI

Kai 1989-ųjų balandį stoję prieš kastuvėliais kapojančius sovietų kareivius kartvelai reikalavo savo šalies nepriklausomybės, niekas nesitikėjo, kad ji bus paskelbta jau po dvejų metų. Kai 2003 m. lapkritį jie vėl išėjo į gatves protestuoti prieš sovietmečio impotencijos kankinamą valdžią, o Rožių revoliucija atvėrė kelius Michailui Saakašviliui, atrodė nerealu, kad netrukus viena vargingiausių žemyno šalių ne tik nebejaus elektros stygiaus – jos ekonomika per dešimtmetį išaugs 70 proc.

2012 m., kai po M. Saakašvilio reformų korupcijos suvokimo indekse Sakartvelas aplenkė net kelias ES nares, niekas negalvojo, kad vieną dieną iš trečiojo šalies prezidento bus atimta pilietybė, jam surengtas pseudoteismas ir pradėta fizinio sunaikinimo procedūra. Kai 2008 m. Maskva atplėšė penktadalį Sakartvelo žemių, atrodė neįmanoma, kad jau 2012 m. šalis balsuos už keistų ryšių su Rusija turinčio verslininko Bidzinos Ivanišvilio politinį susivienijimą, patikės kalbomis, jog neva diktatorium virstantį reformatorių M. Saakašvilį reikia keisti milijardų pertekusiu filantropu.

Niekas negalvojo, kad vieną dieną iš trečiojo šalies prezidento bus atimta pilietybė, jam surengtas pseudoteismas ir pradėta fizinio sunaikinimo procedūra.

Po septynerių metų kartvelai vėl nustebino parlamento šturmu parodę, ką iš tiesų galvoja apie suartėjimą su Rusija. Maskvos emisaras Valstybės Dūmos narys Sergejus Gavrilovas, Stačiatikių tarpparlamentinei asamblėjai norėjęs vadovauti sėdėdamas Sakartvelo parlamento pirmininko kėdėje, tąkart turėjo gėdingai sprukti namo. Kaukazietiški stebuklai nesibaigė. 2020 m. kartvelai parlamentą vėl patikėjo tai pačiai „Sakartvelo svajonei“, kuri savo ruožtu partnerius Vakaruose iki šiol stebina tragikomišku deriniu: deklaruojama integracija į ES, NATO ir rusiško stiliaus politika.

Kai ši Rusijos agresiją išgyvenusi šalis neparėmė Maskvos vėl užpultos Ukrainos, pajutome nusivylimą. Antrąkart – kai šiemet vasarį „Svajonės“ kontroliuojamas parlamentas pradėjo kopijuoti Kremlių bandydamas priimti laisvą visuomenę paralyžiuojantį įstatymą, pajutome nusivylimą. Tačiau kartveliškų stebuklų metas tikrai nesibaigė. Tbilisis vėl protestuoja. Tik šįkart stebuklas jau kitoks. Protestuoja laisvoje šalyje gimusi, dėl to paties M. Saakašvilio reformų laisvai nebe rusiškai, bet angliškai kalbanti, savo ateities be Europos neįsivaizduojanti karta. Žmonės, dėl kurių liejosi kraujas 1989-ųjų Tbilisyje. Protestuodami jie neša ES vėliavas, o ne didžiojo reformatoriaus portretus, reikalauja laisvės sau, o ne kalinamam prezidentui. Tai ir yra tikroji Rožių revoliucijos pasekmė: jos vaikai nori gyventi ne patogiai, bet tik europines vertybes gerbiančioje valstybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

cha ... tam ,,anonistas,, isspjauk daikta panasu

y pistoleta is dantu asile nedadarytas , po to jau skrepliuokis komentaruose, idiotizmais..

Anonimas

Cha.niekas nepamirshta.Belgradas! ! griuvus Jugoslavijos serbu vienvaldystei ,jie eme zudyti kitatikius ; ten isiplieske Jugoslavijos federacijos Pilietines skerdynes [religiniu pagrindu].,musulmonai bosnai,albanai buvo naikinami ypatingai kudikiai berniukai, JAV i ta kalnu !! nepaprasto grozio krashta [JAV ] atvyko prashoma !!! tu paciu Jugoslavijos respubliku prashymu ir "nuramino zmogzudishka shirshyna....tik labai "juokinga" ,kad gave i kaili serbai-pravoslavai !! ne i Rusija ishsilakste ,o i TA!! taip negera JAV Ir vidurio JAV ikure tokia bendruomene kurios "vadukas" ir dabar tupi narve. Chikagoje..nereikia spiaudyti ant JAV ===tai vienintele sistema ,kur visu pasaulio tautu pilieciai yra LYGUS.Tai didelis pasiekimas !!!!

BLT... sios pusdebiles viskas suplakta y viena kruva .

istoriskai viskas visiskai kitaip vyko , ir visiskai kiti tikslai buvo siekti , antra kazkodel ,,,kastuvelius ,,,prisimine bet visiskai nesenai NATO jankiu subomborduota Jugoslavija ,Belgrada pamirso --o juk zuvo ne keli banditeliai nuo,,,, kastuveliu,,, o tukstanciai civiliu zmoniuis,is kuriu 2 tukst . buvo vaikai .... pamirso ir apie Ukrainos konflikta kada banderos 8 metus diena is dienos bombordavo Lughanska ,Donecka iszude desimtis tukstanciu civiliu zmoniu ... vien tik Angelu alejoj paminklas stovi 500 zuvusiu nuo jankisku banderu kulku ir skeveldru vaiku ..Rasineja kaip apspangus viena akim ..vienoj pusej mato...-- antra - siaudais uzkista --toj pusej nieko neyziuri..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS