Gerumo saugotuvės | Diena.lt

GERUMO SAUGOTUVĖS

Nors ir mėnesio trylikta, bet graži ši diena – Pasaulinė gerumo diena. Jauna, vos prieš 23-ejus metus sumanyta, tačiau kaskart vis reikalingesnė šių laikų žmonėms. Ir metas ją minėti tinkamas – artėja Kalėdos, kai gerumas iš mūsų pradės fontanais trykšti. Stipriausia srove – parodomasis. Tačiau yra ir kitas – tikrasis, kasdien tyliai gyvenantis.

Pagalvojus apie tokį, iškyla Tėvo Stanislovo veidas. Šis vienuolis ir po mirties paliko savo gydančią šviesą. Neseniai apsilankius Paberžėje, kur jo negyvenama jau šešiolika metų, buvo nuostabu įsitikinti ta stebuklinga aura. Vos išlipus iš automobilio apima sunkiai paaiškinama ramybė. Ir gerumas, kurio sklidinas buvo šio vienuolio gyvenimas, kurį po šapą suvežė visi čia apsilankiusieji.

Šiomis dienomis išplatinta peticija – renkami parašai dėl jo paskelbimo šventuoju. Daugybė žmonių – atstumtų, nereikalingų, paklydusių, suklupusių, pavargusių, apsivogusių, prasigėrusių, nupuolusių – gali paliudyti, kad Tėvas Stanislovas mylėjo absoliučiai visus žmones, o tai ir yra šventumas. Tačiau oficialiai žmogų paskelbti šventuoju – didelis darbas. Broliai kapucinai nuosekliai ir atkakliai dirba jį.

Netiesa, kad gerumas gyvena tik po bažnyčių stogais, vienuolijose. Jis gali gyventi ir Seime, jei ten atsiras politikų, kaip Tėvas Stanislovas, mylinčių absoliučiai visus žmones. Ne vien savus.

...Po penkerių metų į Lietuvą iš Amerikos pasisvečiuoti atvykusi draugė nuskenavo vaizdą gatvėse: žmonės piktesni, liūdnesni. Lyg ir turime pasiteisinimą – pandemija, nežinia dėl rytojaus, nuolatinė įtampa... Tačiau tie žmonės, kurie upėmis plaukė pas Tėvą Stanislovą jam gyvam esant, irgi turėjo savo katastrofų. Bet pagydyti jo sugrįždavo su ypatinga šypsena lūpose.

Gerumo vaisto dabar mums labai reikia. Ir netiesa, kad gerumas gyvena tik po bažnyčių stogais, vienuolijose. Jis gali gyventi ir Seime, jei ten atsiras politikų, kaip Tėvas Stanislovas, mylinčių absoliučiai visus žmones. Ne vien savus.

Paberžėje saugomos Tėvo Stanislovo sukauptos liturginių drabužių, kitų sakralinių daiktų kolekcijos. Tačiau pats jis nemėgo žodžio "kolekcija", savo rinkinius vadino saugotuvėmis. Šis žodis, jo nuomone, geriau atskleidžia tokio daiktų kaupimo prasmę – išsaugoti ir įvertinti, kokį turtingą palikimą turime. Gal ir gerumą mokėsime išsaugoti?

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Arturas

Mano galva, būtent po bažnyčių stogais tikro gerumo mažai ir jo vis mąžta. Akivaizdu, kad Tėvas Stanislovas tik formaliai buvo bažnyčios aplinkos dalis. Savo vidumi jis buvo toli už jos dirbtinių ribų ir ten bandė vesti kitus. Jis ir dabar Šventasis, nes iš jo atminimo sklinda švelni galia, kurios nei jam gyvam esant, nei dabar nė kiek nestiprina bažnyčios skliautai. Oficialus jo pripažinimas šventuoju jo šventumo nesustiprins.

G.

Tariant žodį gerai man visada kyla klausimas - kam gerai? Nes visiems gerai būna retokai.

Kaunietis

Lietuvių absoliuti dauguma darbšti ir kultūringa, todėl neleis paminti senosios Europos tradicinę kultūros ir moralės. Naujoji liberalų karta bando kurti visuomenę, kurioje degraduoja moralė, padorumas, žmogiškasis orumas. Matome kaip įsigali nežabotas godumas, kai viską bandoma matuoti pinigais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS