I. Kanto kaltė | Diena.lt

I. KANTO KALTĖ

Prieš porą dienų lygiai vidurdienį nuvilnijo Klaipėdos kariliono varpų gausmas, priminęs prieš 220 metų šį pasaulį palikusio garbaus filosofo I. Kanto mirties valandą.

Tuo pat metu Kaliningrade į pavienius piketus rinkosi vietos intelektualai. Šie vieniši, sąžinės nepraradę drąsuoliai ryžosi apginti filosofo, kurio vardu pavadintas jų miesto universitetas, garbę.

Tik akivaizdu, kad tokių – mažuma ir ši jų drąsa gali jiems kainuoti ne tik karjerą, bet ir laisvę.

„Ar žinojai tu, kad rusų Ivanas tryps tavo kapą?“ – toks užrašas „puošia“ Kaliningrado katedros sieną, prie kurios ir yra palaidotas garbusis filosofas.

Vis dėlto daugumai šiandieninių buvusio Karaliaučiaus kolonistų garsus profesorius, prie kurio karsto su velioniu atsisveikinti iš visos Prūsijos kažkada gedėtojai plūdo daugiau nei dvi savaites, šiandien nieko nereiškia. Dar daugiau – I. Kantas jiems joks autoritetas, netgi – priešas.

„Ar žinojai tu, kad rusų Ivanas tryps tavo kapą?“ – toks užrašas „puošia“ Kaliningrado katedros sieną, prie kurios ir yra palaidotas garbusis filosofas.

Turbūt stebėtis nereikėtų, nes tokia šitos valstybės politika visais klausimais, taigi ir I. Kantas – ne išimtis.

Pats srities gubernatorius A. Alichanovas, politologų suvažiavime rėžęs sveikinimo kalbą, tiesiogiai apkaltino filosofą dėl konflikto su Vakarų pasauliu ir karo Ukrainoje.

Anot gubernatoriaus, I. Kantas „su visokiomis visuotinio elgesio maksimomis“ visa tai užprogramavo savo rašliavoje „Praktinio proto kritika“.

Būta ir dar „kietesnių“ vertinimų. „Tai – žmogus, išdavęs tėvynę, kuris rašė kažkokias nesuprantamas knygas, kurių niekas čia neskaitė ir niekada neskaitys.“ Čia jau Rusijos laivyno viceadmirolo I. Muchamedšino požiūris į I. Kantą, kai prieš šešerius metus buvo pasiūlyta Kaliningrado oro uostą pavadinti filosofo vardu.

Žodžiu, jei tik I. Kantas būtų gyvas, gimtajame mieste šiandien vargiai išvengtų arešto.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

I.

O Lietuvoje chunveibinai tuoj tryps Salomėjos Nėries, Marcinkevičiaus o gal ir Maironio kapus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS