Pretenzija į sąmokslą | Diena.lt

PRETENZIJA Į SĄMOKSLĄ

Vakar sukako lygiai 60 metų, kai Dalase, Teksase, dviejų kulkų buvo pakirstas jauniausias Jungtinių Valstijų prezidentas J. F. Kennedy’is. Šiuo nusikaltimu apkaltintą L. H. Oswaldą, nespėjusį sėsti į teisiamųjų suolą, po dviejų dienų nužudė toks J. Ruby’is, kuris vėliau pats nusižudė. Prezidento žmogžudystė netruko apaugti sąmokslo teorijomis. Ir nors po šio nusikaltimo praėjo lygiai šeši dešimtmečiai bei yra paviešinta didžioji dalis su šiuo nusikaltimu susijusių dokumentų, vis dar yra manančiųjų, kad tiesa apie prezidento mirtį yra slepiama.

Paradoksalus sutapimas, bet toli nuo Amerikos, kur tądien buvo minima J. F. Kennedy’io netektis, Lietuvos apeliacinis teismas padėjo pirmą tašką dvitaškyje (antrasis ir galutinis taškas – Aukščiausiojo Teismo prerogatyva) politinės korupcijos byloje.

Nuosprendis, kardinaliai priešingas ankstesniojo teismo sprendimui, neabejotinai sukėlė šoką bylos figūrantams – politikams (vienas jų turėjo visai apčiuopiamų šansų tapti jauniausiu Lietuvos Respublikos prezidentu) ir verslininkams. Daliai jų skirtos realios laisvės atėmimo bausmės dėl įvairių kyšio davimo bei ėmimo ir prekybos poveikiu epizodų.

Apeliacinio teismo nuosprendis, anot valstybės kaltintojo, „turėtų būti nukreiptas vykdyti per tris dienas nuo sprendimo paskelbimo“.

Nuteistieji, kurie, pasak prokuroro, pripažinti sunkiais nusikaltėliais, visas viltis deda į paskutinę instanciją.

2016-ųjų gegužę užvirusi byla palaidojo ne vieno politiko karjerą, o nelemtoji brendžio dėžutė sudegino visas galimybes vienai partijai tais pačiais metais iškovoti pergalę Seimo rinkimuose, kas lig šiol kai kam kelia tam tikrų abejonių, ar tai nebuvo kažin kieno „specialioji operacija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS