Trylika klausimų apie nepaprastą gyvenimą viruso sąlygose | Diena.lt

TRYLIKA KLAUSIMŲ APIE NEPAPRASTĄ GYVENIMĄ VIRUSO SĄLYGOSE

Kaip Afganistano karo dalyvis asmeniškai esu gyvenęs ypatingomis sąlygomis, o kaip Vilniaus Gedimino Technikos universiteto Ekonomikos mokslų daktaras suprantu, kad jas lemia ir gyvenimo kokybę užtikrina paprasti kasdieniai klausimai. Todėl būtų gerai, kad mūsų šalies ir miestų vyrai galėtų iš anksto informuoti bei visus paruošti piliečius visiems atvejams, kurie nėra nei malonūs, nei naudingi, tačiau sudėtingose situacijos – neišvengiami.

Pasiruošimas ir informacija

1. Vienas nacionalinis langelis – kuri valstybės institucija yra aktualios informacijos skleidėja? Kur ieškoti atsakymų į bet kokius klausimus? Jeigu institucija ne viena – kaip ir kokiu būdu padalytos atsakomybės sritys?

2. Vienas savivaldybės langelis – kuri mano savivaldybės institucija (pavyzdžiui, aš esu Kauno gyventojas) atsakinga už visą susijusią informaciją?

3. Karantinas – kas ir kaip skelbia karantiną? Kaip valstybė ir savivaldybės užtikrins karantino laikymąsi individualiu, organizacijos, savivaldybės ar net šalies regiono lygiu? Ko bus imamasi, jeigu piliečiai masiškai jo nesilaikys?

4. Sveikatos paslaugos tiekėjas – kur ir kada baigiasi mano šeimos gydytojo atsakomybė? Nuo kada aš turiu kreiptis tiesiogiai į specializuotą gydymo įstaigą? Kada aš iš viso turiu likti namie ir sirgti vienišas?

5. Specialiai paruošti sveikatos paslaugų tiekėjai – kur yra aiškiai nurodyta, kuriai specializuotai sveikatos gydymo įstaigai aš priklausau ir kur būčiau gydomas?

6. Pagrindinių visuomenės poreikių tenkinimas – kas ir kaip stebės, kad didelio masto krizės metu nebūtų piktnaudžiaujama ir pelnomasi susidariusio deficito situacijoje? Ar yra priemonės, kurios leis stebėti pagrindinių gyvenimui reikalingų produktų tiekimą mažmeninėje rinkoje ir sąlygas? Ar pagrindinių komunalinių paslaugų tiekėjai yra pasiruošę užtikrinti elektros energijos, šilumos, vandens ir kitų bazinių paslaugų tiekimą krizės metu ir nedirbant galimai didelei daliai turimų darbuotojų?

Gydymas ir priežiūra

7. Rūpyba susirgusiuoju – kas ir kokias paslaugas užtikrina susirgusiems asmenims? Kiek specializuotų gydymo vietų yra mano savivaldybėje (tarkim, Kauno)? Kiek sukaupta medicinos priemonių, kokiam asmenų skaičiui jų pakaktų šiandienos situacijoje? Kiek gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų yra paruošti ir gali teikti paslaugas specifinės ligos atveju?

8. Giminaičių ir artimųjų rolė – kokiu būdu ir kaip giminaičiai, kiti artimieji gali dalyvauti susirgusiųjų slaugyme? Kokios jų pareigos karantino laikotarpiu? Ar šiems asmenims bus sąlygos lankyti susirgusiuosius, perduoti maistą, rūbus, kitus būtiniausius reikmenis?

Kaip valstybė ir savivaldybės užtikrins karantino laikymąsi individualiu, organizacijos, savivaldybės ar net šalies regiono lygiu?

9. Atokių regionų, vieniši asmenys – kas ir kaip rūpinsis socialiai atskirtų visuomenės grupių susirgusiaisiais? Kaip paslaugos bus užtikrinamos atokiuose regionuose? Kas užtikrins susisiekimo, bazinių paslaugų tiekimą ligos atveju? Kokia tvarka sveikatos apsaugos paslaugos bus teikiamos neįgaliems, riboto judrumo, vienišiems asmenims?

10. Medicinos reikmenys – koks yra sukauptas medicinos ir gydymo priemonių rezervas? Kaip ir kas rūpinasi, kad didesnės nelaimės atveju didelė dalis visuomenės neliktų be bazinių gydymo priemonių? Ar tam yra numatytos lėšos, būtinų priemonių tiekimo kanalai? Ar žinoma, kiek greitai ir kaip būtų panaikintas atsiradęs trūkumas?

Padėties normalizavimas

11. Pasveikusių asmenų apsauga ir integracija – kaip bus užtikrinama, kad pasveikę asmenys nebus atskirti ir atriboti kaip pavojingi? Kokiais būdais bus vengiama visuomenės susiskaldymo ar net skirstymosi į tam tikrus getus? Kaip sistemiškai nacionaliniu ir savivaldybių lygmeniu bus užtikrinama, kad pasveikę asmenys kuo greičiau grįžtų į normalų gyvenimą ir padėtų naujiems sergantiesiems (nes dėl savo įgyto imuniteto galės elgtis gerokai laisviau)?

12. Padėties kontrolė – kada ir kokiomis sąlygomis bus galima sakyti, kad ekstremali padėtis suvaldyta? Kokie yra pagrindiniai vystymosi scenarijai? Kas stebi pagrindinius rodiklius ir jų pagrindu teikia siūlymus?

13. Pamokų fiksavimas ir rekomendacijos ateičiai – kas ir kaip užtikrins, kad ši tikrai nepaskutinė grėsmė taptų pamoka ateičiai? Kas fiksuos pagrindinius duomenis, juos apibendrins ir analizuos? Kiek visa ši informacija bus vieša ir atvira visuomenės diskusijai?

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

liuks

prie lovio bebrai, bet braunasi ir žiurkės

NU

Nu ir braunas šitas virusas į Seimą,kad tik jo nepamirštų

Geda

Ar cia tas suskis, kuris prastume seime istatyma, kad tevo pamesti vaikai mokiniai, kuriems jau suejo 18 metu privalo duoti savo teva i teisma, kad gautu islaikyma? Tfiu tau, niekse! Pavydejai savo vaikams kasnio, tai istatyma sukurpei? Manai pamirsom jau?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS