Yra kaip yra | Diena.lt

YRA KAIP YRA

Užsienyje reziduojantys tautiečiai, aplankantys gimtinę tik retkarčiais, mūsų šalyje pastebi pokyčius. Sako: anksčiau buvo justi, kad lietuviai stengiasi. Kad jie, kaip skelbia reklamos, yra veržlūs. Nori daryti karjerą. Nori dirbti ir uždirbti. Per 27-erius nepriklausomybės metus daugelis tų veržliųjų išvažiavo ir tik vienas kitas sugrįžo. Liko ne tokie veržlūs. Dabar tautiečius, užsukančius į Lietuvą retkarčiais, vis dažniau nustebina atsainūs padavėjai ir taksistai, nekokybiškos arba vėluojančios paslaugos, už ką net neatsiprašoma.

"Yra kaip yra", – dažnai sako neišvažiavusieji. Suprask: blogai, bet nieko čia nepakeisi. O juk pakeisti galima, tik reikėtų ne vieno žmogaus pastangų. Kaip keisti? Štai neseniai susijungusių dviejų bankų vyriausiasis ekonomistas siūlo skųsti. Tuos, kurie dirba nelegaliai, ima atlyginimus vokeliuose, siūlo vokelius. Taip tiesiai šviesiai ir įvardijo – skųsti. Galima įvardyti ir kitaip – ne skųsti, o pranešti atitinkamoms tarnyboms. Tam, kad sukčiauti, vogti, nemokėti mokesčių nebeapsimokėtų. Pranešti apie darančiuosius bloga – pareiga. Kitaip mes patys ir mūsų vaikai nuo to kentėsime, sunkiai dirbsime, o pensijų negausime. Tik ar galime tokių elgesio pokyčių tikėtis net po keliolikos metų? Juk mažyliai mūsų vaikų darželiuose vis dar mokomi nebūti skundų maišeliais. O kalbant apie suaugusiuosius – naivoka būtų tikėtis, kad žmogus apie nelegalų verslą praneš Valstybinei mokesčių inspekcijai, jei jam, viešoje vietoje pastebėjusiam tėvų agresijos prieš vaikus atakas, nekyla ranka skambinti Vaiko teisių apsaugos tarnybai.

Tiesa, kad mūsų visų gyvenimas ateityje pagerėtų, minėtas ekonomistas siūlo ne tik skųsti, bet ir labai sumažinti darbo jėgos apmokestinimą. Jūs tikite, kad taip ir bus?.. Taigi, prognozės šįkart – nelabai optimistinės: greičiausiai viskas ir liks taip, kaip yra.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klausimas

Jaunas zmogus, norintis dirbti pagal specialybe, baiges auksta moksla ir galu gale rades toki darba su pakenciamu atlyginimu negi skus savo darbdavi, kuris jam moka vokelyje ir pjaus saka ant kurios pats sedi? O tada viska metes tures vaziuot silkems kapot galvu svetur? Ar tai tikrai iseitis, gerbiama zurnaliste?

Marija

Lietuviai tikrai per dažnai pasiduoda ir sako "Yra kaip yra".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS