Baltijos šalys ir Lenkija ragina Baltarusiją išsiųsti iš šalies „Wagner“ samdinius | Diena.lt

BALTIJOS ŠALYS IR LENKIJA RAGINA BALTARUSIJĄ IŠSIŲSTI IŠ ŠALIES „WAGNER“ SAMDINIUS

  • 6

Baltijos šalys ir Lenkija pirmadienį paragino Baltarusiją išsiųsti iš šalies Rusijos samdinių grupę „Wagner“, pranešė lenkų vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis).

Dalis „Wagner“ samdinių į Baltarusiją pasitraukė po trumpai gyvavusio maišto Rusijoje šią vasarą.

„Mes paprašėme (autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro) Lukašenkos režimo nedelsiant išsiųsti „Wagner“ grupę iš Baltarusijos“, – sakė M. Kaminskis po susitikimo su kolegomis iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Lietuva ir Lenkija rugpjūčio pradžioje skelbė, kad Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių. A. Lukašenka praėjusią savaitę sakė, kad jo šalyje bus iki 10 tūkst. „Wagner“ kovotojų.

„Tūkstančiai žmonių, kurių dalis yra nusikaltėliai, išlaisvinti iš Rusijos kalėjimų mainais už pažadą kovoti Ukrainoje, yra labai demoralizuoti ir kaltinami nusikaltimais žmoniškumui“, – sakė M. Kaminskis.

„Tai didelė grupė, galinti padaryti bet ką“, – sakė jis.

Dėl galimo regioninio sprendimo visiškai uždarant sienas su Baltarusija Baltijos valstybių ir Lenkijos atstovai tariasi reaguodami į galimas grėsmes dėl „Wagner“ samdinių buvimo kaimyninėje valstybėje, neteisėtų migrantų antplūdį, taip pat reikšdami susirūpinimą dėl Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių išvykų į Baltarusiją Minskui taikant bevizį režimą.

Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienos su Baltarusija galėtų būti užvertos kilus ginkluotam incidentui, prasiveržus neteisėtiems migrantams.

Pasak ministrės, taip pat sutarta dėl „tam tikrų išimčių“ visiško sienos su Baltarusija uždarymo atveju. Baltarusijos opozicija yra prašiusi palikti humanitarinius koridorius patekti į regiono šalis nuo režimo represijų bėgantiems asmenims.

Šalys taip pat paprašė Baltarusijos „nedelsiant išsiųsti nelegalius migrantus iš pasienio regiono atgal į jų kilmės šalis“, nurodė lenkų ministras.

A. Bilotaitė anksčiau pirmadienį pranešė, jog be šį mėnesį uždarytų dviejų punktų su Baltarusija Lietuva planuoja uždaryti dar du.

„Vidaus reikalų ministerija siūlys uždaryti dar du punktus. Tai yra Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktus“, – žurnalistams po susitikimo Varšuvoje pirmadienį sakė ministrė.

A. Bilotaitė Varšuvoje su Baltijos šalių ir Lenkijos kolegomis tariasi dėl valstybių sienų su Baltarusija apsaugos.

Anot ministrės, sprendimas uždaryti dar du punktus priimtas siekiant nukreipti pajėgumus bei mažinti per sieną gabenamos kontrabandos mastą.

Anksčiau šį mėnesį Lietuvai uždarius Šumsko ir Tverečiaus pasienio su Baltarusija kontrolės punktus, ministrė sakė, kad Baltijos šalys ir Lenkija derinasi dėl „regioninio sprendimo“ visiškai uždaryti sieną su kaimynine autoritarine šalimi.

Baltarusija Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario taiko bevizį režimą. Minsko duomenimis, Baltarusijoje nuo tada iš viso fiksuota per 400 tūkst. Lietuvos piliečių išvykų.

Lietuvos pareigūnai įspėja, kad Baltarusijos tarnybos dalį vykstančiųjų bando verbuoti, naudoja šantažą, psichologinį spaudimą.

Regiono šalyse nerimas dėl saugumo padėties pastaruoju metu išaugo į Baltarusiją atsikrausčius „Wagner“ samdinių grupei.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Baltarusija

Lenkai, išsiūskite Amerikos pajėgas su visomis raketomis namo, tada mes išsiūsime Wagnerį.

O jei baltarusiai

Paprašys analogiškai? Išsiųsti iš Lietuvos kitų valstybių karius?

jei

esat apgauti vatikano /krikscionys tai nebukit bent veidmainiai nes pries kryziuocius ir tuos pacius fasistus kovemes drauge o pilsudskio /nasewilno/ jau grinai vel norima prisijungt ka ir rodo dobrovolskos valdymas kai ten tunantys veltedziai 1 vadina /runkeliais 2 /panstvo/ chalopais pagal senus baudziavos laikus pataikaujant carui ir tai /krikscioniska ?????o
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS