Draudimas skambinti žmonėms nedarbo metu kelia aistras: ne kiekvienam darbui tokios taisyklės tinka! | Diena.lt

DRAUDIMAS SKAMBINTI ŽMONĖMS NEDARBO METU KELIA AISTRAS: NE KIEKVIENAM DARBUI TOKIOS TAISYKLĖS TINKA!

  • 5

Nuo balandžio darbuotojai Belgijoje turi teisę atsijungti. Taip jie vadina galimybę būti nepasiekiamiems nedarbo metu, pasakojama LNK reportaže.

„Su darbuotoju galima susisiekti jo mobiliuoju telefonu, SMS žinute, per socialinius tinklus. Vyksta informacijos kontaktų sklaida, o tai reiškia, kad tam tikru momentu bendravimas tampa chaotiškas“, – pasakojo kalbintas vyriškis.

Skambantis telefonas po darbo valandų labiausiai erzinti pradėjo pandemijos metais.

„Per Covid-19 pandemiją buvo dirbama nuotoliniu būdu, todėl galimybė prisijungti iš namų, mobilieji telefonai taip pat privertė jaustis kaltam, kai laiku neatsakoma į elektroninį laišką“, – dalijosi kalbintas praeivis.

Visas vaizdo įrašas – LNK reportaže:

Tuo metu riba tarp gyvenimo ir darbo valandų tapo neaiški. Daugelis nuotoliniu būdu dirbančių žmonių ėmė manyti, kad jie turi būti pasiekiami visą laiką, tačiau atsakinėjimas į skambučius ir žinutes pasibaigus darbo valandoms gali sukelti stresą ir perdegimą.

„Tai kardinaliai keičia kasdienybę, nes esu vieniša mažos mergaitės motina ir man būtina teisė pasakyti sau, kad darbo diena baigėsi, nors užduotys nesibaigė, bet jos gali niekada nesibaigti. Taigi ši teisė, kad galėčiau baigti darbą ir atsijungti nuo telefono, grįžti namo ir pasidžiaugti savo šeima, yra svarbi“, – tikino praeivė.

Svarbiausia, kad darbuotojas jaustųsi gerai, nesijaustų įpareigotas tęsti darbą po darbo.

Tačiau tarp darbdavių kyla ginčai, ar tikrai toks įstatymas yra teisingas. Vieni įsitikinę, kad riba tarp darbo ir poilsio turėjo būti nubrėžta jau seniai.

„Dabar gyvename sąlygomis, kai viskas vyksta labai greitai. Svarbiausia, kad darbuotojas jaustųsi gerai, nesijaustų įpareigotas tęsti darbą po darbo“, – aiškino viena moteris.

Tačiau ne visi darbdaviai patenkinti. Esą ne kiekvienam darbui tokios taisyklės tinka.

„Viena taisyklė vienai tarnybai – per sudėtinga. Kartais yra žmonių, kurie dirba tik naktį arba tik savaitgaliais. Todėl pasakyti, kad su žmonėmis galima susisiekti tik darbo valandomis, arba apibrėžtą laikotarpį prieš ir po jų, yra sudėtinga“, – tikino kalbintas vyriškis.

Be Belgijos teisę atsijungti nuo darbinio pašto ar telefono gavo ir Portugalijos bei Prancūzijos darbuotojai. Tokį įstatymą ketina priimti ir Kenija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vytas

Man gyvenimas yra bendravimas su savo šeima, su vaikais, vaikų auginimas, lavinimas, bendravimas su tėvais ir draugais, poilsis gamtoje, jūroje, knygų skaitymas, teatrai, parodos, muziejai, koncertai ir pan. O darbas yra tik būtinybė, nes tam, kas man yra gyvenimas reikia uždirbt pinigus, todėl ir dirbu 8 val per dieną penkis k per savaitę. Ir taškas. Po darbo gali skambinti nors popiežius- tikrai neprisiskambins ir jokiais kitais būdais manęs nepasieks. Mes net prie durų neinam jei koks balbesas vakare skambina į duris. Nes be susitarimo niekas pas mus neina ir mes niekur neinam, net su tėvais apsitariame lankymo dieną ir laiką. Juk visi žmonės turi savo planų ir lipti į jų gyvenimą lyg karvėms yra labai bjauru.

rokas

Juokinga, kad tam reikia leidimų, įstatymų... Niekada vakarais mūsų šeimoje telefonai nebūna įjungti ir juolab netikriname darbinių el paštų. Šiaip jau apie tai, kad darbuotojas turi būti pasiekiamas bet kuriuo metu, nurodo darbo sutartis su juo, o ne kažkoks įstatymas. Visi gaisrininkai, policininkai, medikai, kariškiai pasirašo tokį įsakymą, kad visada bus telefonu pasiekiami ir gali būti bet kada iškviesti į darbą. Aš asmeniškai niekad neičiau į tokį darbą kur turiu būti visada pasiekiamas. Kam iš vis tada gyvent, jei gyvenimo neturi- tik darbas? Na bet čia kaip kam patinka, kas ką pasirenka.

R

Tai dabar daug kas suprato kokiomis sąlygomis dirba: gaisrininkai, policijos pareigūnai, kelionių agentai ir operatorai, gidai, vairuotojai, medikai, Kai klientui paskambinus 2 ar 5 Val nakties, atsitinkus nelaimei arba ypatingais atvejais, nepaskysi- atleisk aš dabar ilsiuosi, o jis ten sušalęs sėdi svetimam krašte prasidėjus pugai, arba neišgyvens iki ryto be medikų ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS