Britų ministras apie prekybą su ES: Lietuva turės daugiau galios už mus | Diena.lt

BRITŲ MINISTRAS APIE PREKYBĄ SU ES: LIETUVA TURĖS DAUGIAU GALIOS UŽ MUS

  • 4

Pasilikimas muitų sąjungoje su ES po „Brexito“ reikštų, kad tokia nedidelė šalis, kaip Lietuva, galės diktuoti prekybos sąlygas Jungtinei Karalystei (JK), pareiškė šalies transporto sekretorius Chrisas Graylingas.

Pasak Ch. Graylingo, vienas iš didžiausių išstojimo iš ES privalumų yra tai, kad JK galėtų laisvai prekiauti su kitomis Tautų Sandraugos šalimis, o pasilikimas muitų sąjungoje su ES, net ir išstojus iš Bendrijos, reikštų, kad Jungtinės Karalystės prekybos politiką nustatinėtų tokios šalys, kaip Lietuva.

„Ar mes tikrai nesipriešinsime situacijai, kai Lietuvos vyriausybė turi daugiau galios sprendžiant dėl mūsų prekybinių santykių su Tautų Sandrauga nei mūsų vyriausybė? Tokia yra muitų sąjungos realybė“, - interviu „The Telegraph“ kalbėjo Ch. Graylingas.

Pasak transporto sekretoriaus, jei Jungtinė Karalystė sutiktų išstoti iš ES, tačiau pasiliktų muitų sąjungoje, šalis faktiškai išliktų Bendrijos nare.

„Žmonės, kurie pasirašo už muitų sąjungą, pasirašo ir už bendrąją rinką, o tai iš esmės mus palieka ES viduje ir tikrai nesuteikia mums mūsų pačių įstatymų kontrolės“, - sakė Ch. Graylingas.

Tačiau Ch. Graylingas, kaip ir daugelis kitų JK Bendruomenių rūmų narių, atmeta daugumą „Brexito“ alternatyvų. Pasak jo, išankstiniai rinkimai tik pablogintų situaciją.

„Mums rengti šešių ar septynių savaičių rinkimų kampaniją tomis savaitėmis, kai mes turime išstoti iš ES, kai verslas nekantriai laukia „Brexito“ rezultatų, tai visiškai neatitiktų nacionalinių interesų“, - tikino jis.

Ch. Graylingo nuomone, antrasis „Brexito“ referendumas taip pat nepadėtų: „Kas nutiks, jei šį kartą žmonės nuspręs likti ES, bet dar mažesne persvara, nei 2016 m. nusprendė išstoti? Ar tai yra patikimas rezultatas, ar mums reikės dar vieno referendumo?„

Ch. Graylingas interviu nepamiršo pagirti ir premjerės Theresos May, kuri esą daro viską, ką gali, kad suteiktų žmonėms patį geriausią „Brexito“ variantą.

„Theresa (May) yra gera moteris. Žmonės gali ją teisti dėl padarytų klaidų, bet visi daro klaidas. Ji darė viską, ką gali, kad suteiktų geriausią „Brexito“ rezultatą. Yra žmonių, kurią ją kritikuoja, bet ji iš tikrųjų padarė viską, ką gali. Tai yra labai liūdna. Aš apgailestauju, kad taip turėjo nutikti“, - kalbėjo transporto sekretorius.

Pasak jo, „Brexito“ krizę išspręsti gali 34 išstojimą palaikantys konservatorių parlamentarai ir 10 demokratinės unionistų partijos (DUP) nariai, kurie esą turi palaikyti Th. May siūlomą „Brexito“ sutartį. Šiuo metu šie parlamentarai yra nusistatę prieš Th. May „Brexito“ sutartį.

„Negalime paleisti „Brexito“ iš rankų - politinė, reputacijos kaina šaliai būtų pernelyg didžiulė. Aš gerbiu DUP - myliu juos visus atskirai, - bet manau, kad šį kartą jie klysta“, - sakė Ch. Graylingas.

Tačiau, tikino jis, kietasis „Brexitas“ nėra toks jau ir blogas. Išstojimas iš ES balandžio 12 d. be jokios sutarties, pasak Ch. Graylingo, nebūtų „visiška katastrofa“.

„Mes esame gerai pasiruošę. Nemanau, kad šalis yra prastai pasiruošusi „Brexitui“ be sutarties. Tai nėra optimalus sprendimas, tai nėra geriausias sprendimas Britanijai, bet mums pavyktų išgyventi kur kas geriau, nei žmonėms atrodo“, - netikėtai pareiškė Ch. Graylingas.

Gairės: Brexit, ES, prekyba, muitai
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

zelemuncikas

Dabar tai jau tikrai išgelbėti britus nuo Lietuvos galios gali tik sojuzas su Putinu.

Hm

Jau matau kaip grysta daugybe emigrantu ,girdziu aplink kalbanciu faktas kad tenai apkars gyvenimas net didziosios uk kompanijos del darbu elgiasi ir pradeda elgtis atsargiai ir net nepradedami nauji darbai

Lietuva

ir jos 141 senai sulinde briuseliui i subinyte. ir yra visiskai neigalus , Lietuvos labui briuselyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS