D. Trumpas atleido Baltųjų rūmų patarėją, kritikavusią JAV pirmąją ponią | Diena.lt

D. TRUMPAS ATLEIDO BALTŲJŲ RŪMŲ PATARĖJĄ, KRITIKAVUSIĄ JAV PIRMĄJĄ PONIĄ

  • 0

Įtūžęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį atleido vieną savo patarėją, kai šalies pirmoji ponia Melania Trump (Melanija Tramp) pareikalavo ją pašalinti dėl esą netinkamo darbo.

Šis žingsnis tikriausiai yra įžanga į didesnio masto Baltųjų rūmų personalo pertvarkymą po vidaus rietenų ir nesėkmių per kadencijos vidurio rinkimus.

Melania Trump antradienį išsakė itin retą reikalavimą, kad nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotoja Mira Ricardel (Mira Rikardel) būtų atleista, nes „ji nenusipelnė garbės toliau tarnauti šiuose Baltuosiuose rūmuose“.

Šis protokolą pažeidžiantis žingsnis įvyko po nutekinta informacija grindžiamų žiniasklaidos pranešimų, kad tarp abiejų moterų iškilo nesutarimų dėl susodinimo lėktuve tvarkos per spalį surengtą pirmosios ponios kelionę po Afrikos šalis. Kaip pranešama, kad M. Ricardel taip pat buvo kaltinama, kad bendraudama su žiniasklaida neigiamai atsiliepdavo apie M. Trump.

Pirmoji ponia bent iš dalies pasiekė savo, kai prezidento atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) trečiadienį paskelbė, jog M. Ricardel „palieka Baltuosius rūmus ir pereis į naujas pareigas administracijoje.“

D. Trumpo kadencijos antrosios pusės pradžia atrodo niūri: prezidentas aiškinasi per lapkričio 6-ąją įvykusius rinkimus patirtą žalą, tvyro įtampa su kai kuriais artimiausiais Amerikos sąjungininkais, o šiuos rūpesčius dar papildė neramumai administracijoje.

Trečiadienį dešiniosios pakraipos naujienų portalas „The Daily Caller“ citavo prezidento pareiškimą, kad artėja didesnio masto personalo perskirstymas.

„Daug žmonių nori ateiti; daug politikų, kurių karjeros buvo labai sėkmingos, nori ateiti“, – tvirtino D. Trumpas.

„Suaugusysis kambaryje“

Kaip praneša daugelis JAV žiniasklaidos priemonių, Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly (Džonas Kelis) yra vienas pagrindinių asmenų, apie kurių atleidimą yra kalbama.

Šis Jūros pėstininkų korpuso dimisijos generolas dažnai būdavo vadinamas vieninteliu „suaugusiuoju kambaryje“ per dažnas D. Trumpo administracijos dramas, nors kritikai teigia, kad J. Kelly mažai tenuveikė, kad suvaldytų daugiausiai žalos padariusius prezidento emocijų protrūkius.

Kaip rodo nepatvirtinti, bet gausėjantys nutekinimai amerikiečių žiniasklaidai, dabar J. Kelly dienos Baltuosiuose rūmuose yra suskaičiuotos.

Jo padėtis jau kelis mėnesius buvo netvirta ir dar labiau susilpnėjo pasirodžius pranešimų apie numanomus J. Kelly nesutarimus su Melania – iki šiol gana menkai viešumoje besireiškusia šalies pirmąja ponia.

Pranešimuose sakoma Melania Trump supyko, kai J. Kelly atsisakė paaukštinti kai kuriuos jos padėjėjus.

Kaip vienas iš pagrindinių kandidatų pakeisti J. Kelly minimas 36 metų Nickas Ayersas (Nikas Ajersas), šiuo metu vadovaujantis viceprezidento Mike'o Pence'o (Maiko Penso) biurui ir žinomas kaip gabus politinis konsultantas.

Dar viena numatomo perskirstymo auka gali tapti krašto saugumo sekretorė Kirstjen Nielsen (Kirsten Nilsen), J. Kelly sąjungininkė, vykdanti politiškai opų uždavinį prižiūrėti D. Trumpo inicijuotą kovą su neteisėta imigracija.

D. Trumpas sakė „The Daily Caller“, kad greitai priims sprendimą dėl Krašto apsaugos departamento.

Tarp K. Nielsen kritikų buvo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas). Daug žiniasklaidos priemonių pranešė, kad praeitą mėnesį J. Boltonas piktai susibarė su J. Kelly prie Ovaliojo kabineto dėl K. Nielsen darbo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS